Ansökan om ombyggnad / renovering till styrelsen
För att få tillstånd att göra väsentliga ändringar i lägenheten måste detta anmälas till bostadsrättsföreningens styrelse. Detta görs genom ansökan som lämnas till Rubin på blanketten nedan. Det gäller också om du är osäker på vad som menas med ”väsentlig förändring” i ditt fall.
Rubin behandlar ansökningen och förmedlar den till styrelsen för beslut. Var ute i god tid. Styrelsen sammanträder en gång i månaden med uppehåll under sommaren.
Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd utföra en åtgärd i lägenheten som innefattar:
1. ingrepp i en bärande konstruktion,
2. installation eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten,
3. installation eller ändring av anordning för ventilation,
4. installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet, eller
5. någon annan väsentlig förändring av lägenheten.
Läs mer i dokumentet "Information vid ombyggnad."
Observera att styrelsen bara får vägra tillstånd om åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet. Bostadsrättinnehavaren kan begära att hyresnämnden prövar styrelsens beslut.
Övriga byggregler
Färgskalor
För externa arbeten får endast godkända färgskalor användas. Se bifogad fil.
För ändring av ventilation/köksfläkt:
Befintlig ventilation får inte sättas igen. Till ventilationsanläggningen räknas kanalisation, köksfläkt, över-, från- och tillluftdon mm.
Felaktigt utförda ändringar som görs kan orsaka så hela anläggningen kommer i obalans med påföljden att ventilationen underkänns i samband med obligatorisk ventilationskontroll (OVK). Skulle det inträffa kan styrelsen kräva av den medlem som orsakat felet att denne inte bara återställer i sin lägenhet, utan också åtgärder följdfel i hela systemet.
Däremot får du installera en spiskåpa utan motor (enbart med ett spjäll) som kopplas in på ventilationen eller en kolfilterfläkt som inte kopplas in på ventilationssystemet. Observera att i båda dessa fall måste en behörig montör då först koppla in ett separat frånluftsdon på husets ordinarie ventilation.
Ska köksfläkt kopplas ihop med frånluftkanalen ovan spisen krävs styrelsens godkännande. För att styrelsen ska godkänna installation av ny fläkt ovan spisen får den nya fläktens maxflöde inte överstiga 85 l/s.
Våtrum: Föreningen kräver att renovering av våtrum ska utföras av behörig hantverkare i enlighet med Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV), samt råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK).
El: De flesta elinstallationsarbeten ska utföras av ett registrerat elinstallationsföretag. En del enklare arbeten kan du få utföra själv, men bara om du vet hur du ska göra. Kom ihåg att olagligt elinstallationsarbete är straffbart. Chansa aldrig. Här kan du läsa mer om vad du får göra själv.
Arbetsmiljöansvar: I avtalet med entreprenören ska tydligt framgå att entreprenören / leverantören har arbetsmiljöansvaret för ombyggnadsarbetet
Icke bärande väggar: Icke bärande innerväggar är lägenhetsinnehavarens ansvar. Dessa får ändras så länge det inte påverkar fastigheten enligt ovan.Om en planlösning ändras kan det få som följd att även ventilationen behöver justeras enligt ovanstående.
Byggteknisk konsultation: Vid vissa förslag om ändringar kan styrelsen komma att behöva ta in underlag från någon behörig fackman, som påvisar att det planerade arbetet är byggnadstekniskt möjligt.
Byggavfall: Lägenhetsinnehavaren ansvarar för att byggavfallet forslas bort från fastigheten. Det får inte läggas i föreningens grovsoprum, och inte heller belamra gemensamma utrymmen, som ex trapphus, källargångar eller gård.
Om du anlitar ett företag för renoveringen bör du göra upp om vem som ansvarar för byggavfallet och hur det ska forslas bort. För att ställa en byggsäck på gatumark krävs polistillstånd. Tillståndsnumret ska finnas väl synligt på säcken och en säck får bara ställas på en p-plats.
Den som placerar ut en säck utan giltigt tillstånd kan bestrafffas med böter!
Trivselregler: Föreningens trivselregler ska följas. Renovering får därför bara ske mellan kl 08.00 - 18.00 på vardagar och mellan kl 10.00 – 17.00 på helger.
Anslag: Innan arbete som medför oljud eller annan olägenhet påbörjas, ska anslag sättas upp i husets entré. På anslaget ska framgå vilken lägenhet som byggs om eller renoveras, samt under vilken tid arbetet kommer att pågå, med speciell angivelse av tiderna för störande arbeten. Anslaget ska sättas upp minst en vecka innan arbetena påbörjas. påbörjas.
Bygglov är ett tillstånd att bygga nytt, bygga till och att göra vissa ändringar, t.ex. att inreda någon ytterligare bostad eller lokal, eller att förändra användningen av någon lokal. Bygglov erfordras för alla former av ny- och tillbyggnad. Definitionen av tillbyggnad är att öka byggvolymen. Notera att i detta inräknas t.ex. att glasa in balkong eller uteplats. Här kan du läsa mer om Stockholms regler samt hämta en ansökan.
Styrelsen har inte för avsikt att stoppa några planerade ombyggnader eller renoveringar, utan vill bara med hjälp av ovanstående bevaka att ombyggnads- och renoveringsarbeten genomförs på ett för fastigheten bra sätt, och med hänsyn tagen till grannar och andra boende i föreningen.