Tvättråd och tester

Här hittar du allmänna råd och information om tvätt som du kanske kan ha nytta av att känna till. Vill du läsa på mer finns här också en hel del länkar till bland annat tester av en del av de medel vi använder för att få våra textilier rena, som du också kan fördjupa dig i om du vill lära dig mer om detta.

Om tvätt

Några vanliga råd man brukar få när det gäller tvätt och tvättmedel är:
1. Fyll tvättmaskinen när du tvättar, tvätta inte bara enstaka plagg.
2. Du behöver bara förtvätta om du har mycket nedsmutsade kläder
3. Använd parfymfria tvättmedel, helst också krav- och miljömärkta.
4. Överdosera inte. För mycket tvättmedel tvättar precis som för lite, sämre än ett rätt doserat tvättmedel.

Hur ofta ska man tvätta: Läs gärna Svensk Naturs artikel om hur ofta man bör tvätta olika slags textiler, vanligtvis tvättar vi för ofta och efter slentrian https://www.sverigesnatur.org/gron-guide/tvatta-lagom-ofta/

Temperatur: Vanligtvis tvättar man slentrianmässigt kulörtvätten i 60 grader, därför att en vanlig missuppfattning är att man tar död på betydligt fler bakterier med tvätt på 60 grader än med 30. Faktum är att det gör man inte, man måste upp i minst 70 grader för att ta död på bakterier i någon större utsträckning. Tvätten blir inte heller renare i 60 än i 30 grader. Däremot sliter den högre temperaturen mer på kläderna. Så frågan kvarstår: Ska man tvätta kulörtvätten i 30, 40 eller 60 grader?

Stabilisera färg i kläder: Om man misstänker att man köpt ett plagg som kan komma att fälla i tvätten (blöda), kan man innan man använder plagget lägga det i en hink med ½ dl ättika i 4 - 5 l varmt vatten i 15 minuter. Om man sen tar upp plagget och tvättar det, ska det härefter inte fälla någon färg. 

Torksätt: Ett kanske för lite uppmärksammat faktum är att torkning i torktumlare sliter mycket mer på kläderna, än värmeskåp eller hängtorkning (kolla torktumlarens galler efter torkning, allt luddet är bortslitna textilfibrer).

Om fläckborttagare

Fläckborttagare: Olika fläckborttagare är mer eller mindre bra på olika saker. Ingen är bäst på allt. Och i värsta fall kan en fläckborttagare t o m göra mer skada än nytta, och fixera fläcken i stället för att ta bort den. Se här vad Testfakta och Leva & Bo kommit fram till i sina tester.
Testfakta: Test av fläckborttagare
Leva&Bo: Stort test av fläckborttagare 

Gamla husmorsknep: Är man intresserad av det, kan man också pröva på gamla beprövade husmorsknep. Här är t ex en länk till en sådan sida med tips på hur man med husmorsknep tar bort en del vanliga fläckar på kläder.
Fläckborttagning – Få bort fläckar från kläder

Om tvättmedel

Flytande eller pulvertvättmedel: Flytande tvättmedel anses tvätta bättre än pulvertvättmedel. Däremot gör blekmedel inte någon som helst nytta i flyttande tvättmedel, däremot i pulvermedel.

Vit- eller kulörtvättmedel: Använder man vittvättmedel till färgade kläder sliter blekningsmedlet på kläderna. Använder man kulörtvättmedel till vita kläder, kan de eventuellt bli gråaktiga.

Här är en länk till en test av åtta tvättmedel som Testfakta har låtit göra 
Åtta tvättmedel i test - en klar vinnare Testfakta

Gröna tvättmedel
Marknadsföringen av visa tvättmedel sker med en grön profil. I vissa fall stämmer detta, men ibland kan de tvättmedel som kallas för gröna t o m innehålla mer icke naturliga ingredienser än vanliga tvättmedel gör. De kan vara gröna – men det finns tyvärr ingen garanti för att det verkligen förhåller sig så. Se test av gröna tvätt- och sköljmedel här, för att se vilka som verkligen är lite grönare, och vilka som inte är det. 
Så gröna är de gröna tvättmedlen

Alternativa tvättmedel
Råd & rön testade under år 2013 effektiviteten hos alternativa tvättmedel som tvättnötter, galltvål och tvålflingor. Deras slutsats efter testet blev att de inte fungerar bättre än vanligt varmt vatten, alltså inte hade någon som helst effekt. Länk till artikeln här. 
Råd & Rön Tvättmedel, alternativa

Om sköljmedel

Undvik gärna sköljmedel: Undvik gärna att använda sköljmedel över huvud taget, av många olika orsaker. För det första tvättar man för att få bort all smuts, och sedan sköljer man tvätten flera gånger för att bli av med smutsen och tvättmedelskemikalierna. Att efter detta tillföra nya kemikalier i det sista sköljvattnet så att dessa kemikalier finns kvar i plagget när man använder det, kan tyckas onödigt, speciellt med tanke på risken för allergier och överkänslighet.

Sköljmedel innehåller kemikalier: Sköljmedel är inte bra för varken kläderna, miljön eller hälsan. De sliter på kläderna, är svåra att bryta ner i naturen och innehåller många kemikalier, t ex ftalater. Vissa ftalter har förbjudits inom EU för att de visat sig vara farliga att använda (hormonstörande, risk för allergier och eksem). Men i sköljmedlen finns fortfarande andra ftalater som vi inte känner till något om, och andra kemikalier som man bör vara försiktig med. Parfymeringen är tveksam, framför allt när det gäller uppkomsten av allergier. För den som vill veta mer rekommenderas denna länk:
Därför ska du inte använda sköljmedel - Tvätta Rätt

Egentillverkade sköljmedel - ättika: För den som vill pröva ett alternativ till traditionella sköljmedel rekommenderas vanlig ättika. En del 24 %-ig ättika blandas med 3 delar kokt avsvalnat vatten, alternativt destillerat vatten. För den som vill fördjupa sig i ämnet rekommenderas följande länkar: 
Därför ska du använda ättika i stället för sköljmedel
Beroende av sköljmedel? Ta ättika istället! | Land
Gör eget sköljmedel - recept MåBra

Egentillverkade sköljmedel - bikarbonat: Bikarbonat är ytterligare ett alternativt sköljmedel. Enklast är att bara hälla en halv deciliter bikarbonat i sköljmedelsfacket, så blir tvätten mjuk utan att blanda in några kemikalier. Bikarbonat kan man bland annat köpa på Ö&B i 200 gramsförpackningar för 12:- kr (60 kr/kg). För den som vill fördjupa sig rekommenderas följande länkar:
Bikarbonat i tvättstugan - Ekotvattuf                                                                                               
Gör ett hemmagjort sköljmedel i 5 enkla steg

Andra användningsområden för bikarbonat: Bikarbonat kan även användas till mycket annat, t ex mat, städning m m. Läs mer om detta på Kryddhusets webbsida "151 olika användningstillfällen för bikarbonat" http://www.kryddhuset.se/recept-tips/bikarbonat