Säkerhet, regler

Se också fliken om policy för balkong mm.

Brandsäkerhet och utrymning

Om det börjar brinna i den egna lägenheten är det säkrast att gå ut ur lägenheten, stänga dörren efter sig, och ta trapporna ut. Vid brand i trapphuset är det säkrast att stanna kvar i den egna lägenheten, i stället för att ge sig ut i ett kanske rökigt trapphus. Det tar minst 20 - 30 minuter för en brand att ta sig igenom en stängd lägenhetsdörr. Minnesregel: Rädda, Larma, Vänta!

Observera att man ska använda trapporna när man tvingas utrymma, aldrig hissen, då den kan stanna på grund av strömavbrott. Man får därför inte placera något i korridorer eller trapphus, eftersom saker som står här kan antändas och orsaka giftig rök som hindrar en utrymning. Man riskerar också att någon snubblar på de saker som finns här, och att denne då får panik så att det utbryter kaos.

Av utrymningsskäl måste den som har utemöbler på loftgången lämna ett 1,20 meter brett utrymme fritt längs loftgångsräcket.

Brandutrustning, brandvarnare
I varje lägenhet ska finnas en brandvarnare. Du ansvarar själv för att köpa ett nytt batteri när det tar slut. Tyvärr kan man inte byta batterierna i de brandvarnare som som föreningen delade ut för några år sedan. Passa på att kolla batteriet inför advent.

I december ökar antalet bränder som orsakas av levande ljus, så att mer än 40 procent av dessa bränder inträffar denna månad. Värt att notera är också att det inträffar fler dödsoffer, och att fler skadas i flerfamiljshus än i t ex villor på grund av brand.

Här får du lite goda råd inför julen .

Inbrott - allas ansvar

Det finns ingen som kan vara helt säker på att inte drabbas av inbrott i sin lägenhet, även om lägenheterna i markplan givetvis är mest utsatta. Och det ställer också till problem och kostar oss en del pengar när vi får inbrott i våra allmänna utrymmen. Så det är viktigt att vi alla hjälps åt med att försöka hindra dessa ovälkomna besök. Var t ex uppmärksam på om du ser någon du inte känner igen som vistas i din trappuppgång. Fråga gärna personen vad hen söker och hjälp gärna till med att hitta rätt lägenhet om det t ex är någon bestämd person som hen söker.

Portkod

Lämna inte ut portkoden till någon du inte känner. Står någon du inte känner utanför porten och vill komma in, kan du gärna släppa in denne och hjälpa till så hen kommer rätt, men lämna inte ut koden. Vi byter portkod två gånger om året, precis innan jul och semesterperioden, eftersom många lägenheter då står tomma, och en ny portkod då är ett sätt att försöka försvåra besök av ovälkomna gäster. Men det viktigaste är att vi inte lämnar ut portkoden till någon vi inte känner.

Säkerhetsdörr

Det finns inga hinder för om man vill skaffa sig en säkerhetsdörr. En sådan kostar någonstans mellan 15 och 25 tusen kronor. Men det är viktigt att den inte avviker i utseende från övriga lägenhetsdörrar.

Fönsterlås

Ett sätt är att skaffa fönsterlås på sina fönster, eller att helt enkelt ta bort fönsterhandtaget om man inte har behov av att kunna öppna fönstret. Fönsterlås finns i olika utförande och kostnadslägen, du finner ett urval av dem här nedan med angivande av något närbeläget inköpsställe och cirkapris för låset år 2017. Vid inbrottsförsök genom att slå in ett fönster, öppnar den tänkte tjuven sedan fönstret genom att sträcka in handen på insidan och öppna med fönsterhandtaget. Det tar för lång tid och är för besvärligt, att först rensa bort alla kvarsittande glasbitar i fönstret för att sedan klättra in, och det är för farligt om man inte fått bort allt kvarsittande glas när man försöker ta sig in. Så kan man inte öppna fönstret med handtaget, kliver man helt enkelt inte in.

Fönstergaller

Bor man så till att man befarar stor risk för inbrott, vill man kanske skaffa sig ett galler framför fönstret som skydd. Det går bra, men man måste tänka på följande. Gallret ska vara svart för att passa in och inte avvika från övriga fönstergaller i föreningen, och man ska först teckna ett avtal med föreningen om att själv stå för allt framtida underhåll av gallret.

Förutom dessa flikar, kan du läsa mer om säkerhet här i BRFNytts länk till Fastighetstidningen, där de ger tips om hur man säkrar bostaden innan semestern Så säkrar du bostaden innan semestern