Bredband

Föreningen har ett eget nät indraget, och har tecknat avtal om bredbandsuppkoppling för alla föreningens hushåll, eftersom ett gemensamt avtal är betydligt billigare än individuella bredbandsavtal.

Bredbandsuppkoppling

Föreningen har tecknat ett kollektivt avtal om bredbandsuppkoppling med Bahnhof för alla föreningens hushåll. Bredbandsavgiften redovisas separat på avgiftsavin, men är en obligatorisk del av avgiften även om det enskilda hushållet har valt att inte använda sig av föreningens bredbandsuppkoppling. 

Om router och brandvägg

Du behöver egentligen inte en router för att kopplas upp till bredbandet. Finns det ett urtag på den apparat du vill koppla in, kan du koppla en sladd från apparaten direkt till bredbandsuttaget, utan att använda en router. Då får du också full överföringshastighet på bredbandet, något du inte får med en router. Men har du flera apparater, inte urtag på alla apparater du vill ha uppkopplade, vill kunna flytta en apparat mellan olika ställen, eller inte vill ha en massa sladdar kors och tvärs i lägenheten, behöver du en router.

En router fyller tre funktioner: Den tar emot en insignal, den har en brandvägg som ska förhindra intrångsförsök och andra ovälkomna attacker från Internet, och den sänder en trådlös signal till dina apparater. Den svaga punkten är mjukvaran, brandväggen.

Brandväggen börjar bli osäker redan inom ett år, då hackarna hela tiden hittar fler och fler svagheter i brandväggen. Enligt de lärde (dataproffsen) bör man därför uppdatera routerns brandvägg minst en gång om året. Är man duktig på det tekniska, och gör som man ska och ser till att uppdatera brandväggen varje år, förlänger man routerns liv ytterligare ett antal år. Men efter några år brukar leverantörerna sluta komma med uppdateringar, och då går det inte att uppdatera brandväggen längre. 

De flesta vanliga dödliga vet inte detta, orkar inte sätta sig in i hur man gör en uppdatering av routern, och orkar inte göra detta varje år. Och då behöver man i stället skaffa en ny router efter sådär en fem år, om man vill ha kvar en något så när hygglig brandvägg mot omvärlden. Så har du en router som är fem år gammal eller äldre, har den antagligen inte ett uppdaterat skydd, och det kan finnas anledning att byta ut den mot en ny.

En router du själv kan köpa är exempelvis TP-Link Archer C7 - AC1750, som kostar 590 kr hos Webbhallen i Liljeholmsgallerian, 890 hos Kjell & Company (år 2020). Bahnhof erbjuder en router som heter Tilgin HG2711 och kostar 995 kr. Om man vill ha fast telefoni kopplat till internet (IP-telefoni) eller IP-TV måste man använda den router som Bahnhof erbjuder.

Felanmälan

Blir det något fel på bredbandet, kan du ringa Bahnhof på tel 010-510 00 00. Du kan också göra felanmälan på deras hemsida www.bahnhof.se eller genom att skicka ett mail till Kundservice(snabela)bahnhof.se. Behöver du mer information kan du hitta det på webbadressen https://www.bahnhof.se/support/category

Mer info

Här kan du läsa Bahnhofs information om bredbandsuppkopplingen, om deras router, IP-telefoni och IP-TV i deras broschyr "Välkommen som kund hos Bahnhof" Välkommen som kund hos Bahnhof

E-postadresser är inte utskrivna i klartext på hemsidan p g a datarobotar och risken för skräppost.