Vill du renovera eller bygga om något i din lägenhet har du undersökningsskyldighet. Det betyder att du måste kontakta styrelsen innan du påbörjar renoverings- eller ombyggnadsarbetet. Det betyder också att du är ansvarig för att undersöka lägenhetens skick vid renovering eller ombyggnad. Vid ändring av bärande konstruktion betyder undersökningsskyldigheten att du ansvarar för att anlita fackman som har rätt kompetens att bedöma om en vägg är bärande eller inte.
Styrelsens hållning är att inte godkänna detta.
Vi bor i äldre hus som kan ha rört på sig, flyttat en del av bärlasten och därmed gjort att de så kallade icke bärande väggarna har fått en stöttande funktion. Det finns exempel där grannar har drabbats hårt av nedtagna innerväggar. Detta är det centrala i vår ståndpunkt, för oss handlar det inte om bakåtsträvande utan om att vi har ansvar för ALLA medlemmars välbefinnande.
Dock har vi efter samtal med jurister kommit fram till att föreningen inte kan hindra medlemmar som ämnar förändra planlösningen genom flytt av väggar som inte är bärande. Vi kommer inte godkänna förfrågningar - rivning eller ombyggnad av icke bärande väggar görs alltid på eget ansvar och på egen risk. Du är byggherre i ditt projekt och ansvarig.
Styrelsen måste godkänna alla ändringar i bärande väggar.
Du måste också anmäla ändringar av bärande konstruktioner till Stadsbyggnadskontoret och få startbesked innan du påbörjar din ombyggnad. https://bygglov.stockholm/nar-behovs-bygglov/andra-inomhus/andra-i-barande-konstruktion/
Styrelsen måste inte godkänna ändringar i fasta installationer av el, men du måste använda dig av behörig elektriker.
Vid byte till trefas så behöver du uppgradera din elmätare i lägenheten till en trefas. Du som medlem står för alla kostnader. Styrelsen rekommenderar att du vänder dig till Home Solutions AB (026-18 41 40)
Behöver du vid din renovering eller ombyggnation bryta elen till lägenhet så måste vår fastighetsskötare hjälpa till med detta. Kontakta Fastighetsägarna AB som i sin tur kommer kontakta dig och boka tid. Kostnad för fastighetsskötarens insats bekostar du som medlem.
Styrelsen måste godkänna ändring från gasspis till elspis.
Vid byte till trefas så behöver du uppgradera din elmätare i lägenheten till en trefas. Kontakta Home Solutions AB (026-18 41 40).
Styrelsen måste godkänna ändringar i wc och badrum.
Alla rör i badrummet måste vara utanpåliggande för att läckage ska lätt upptäckas och skadan minimeras.
Alla ändringar ska följa rådande byggnormer/branschregler för våtrum och utföras av behörig fackman. Föreningen rekomenderar att man använder sig av Tyresö Rör AB (08-712 41 58) för ändringar i wc och badrum
Styrelsen godkänner vanligtvis att element i badrum ersätts med elektrisk golvvärme.
Föreningen har tvårörssystem.
Vid senaste stambytet (år 1991) installerades en prefabricerad vattenkasset i badrummen. (Här finns en teknisk beskrivning). Kassetten valdes bl.a. för att den gick snabbt att installera och att den var enkel att underhålla.
Underhållsansvar
Enligt HSBs jurister räknas kassetten som "en del av inredningen/wc stol".
Detta innebär att underhållsansvaret för kassetten enligt stadgarna åligger bostadsrättshavaren. Om t.ex. packningar, spolknapp eller cistern behöver bytas eller repareras är det alltså helt bostadsrättshavaren ansvar. Yt- och tätskikt är även dessa del av medlemmens ansvar, varför även arbeten kring dessa åligger medlemmen.
Om du behöver hjälp med underhåll eller reparation av kassetten rekommenderar föreningen att du kontaktar Tyresö Rör AB (08-712 41 58). De är bekanta med vår förening och känner väl till hur kassetten fungerar.
Renovering av badrummet
Prebad-kassetten uppfyller inte dagens krav och branschregler bl.a. för att det saknas tätskikt under och bakom kassetten. Vid renovering av badrummet måste man därför antingen komplettera med nya tätskikt eller byta kassetten helt. Rådgör med din hantverkare om vad som är bästa alternativet för dig.
Viktigt är att renoveringen görs av en fackman med giltig våtrumscertifikat. Se också till att få ett våtrumsintyg som är en garanti för att badrummet är byggt enligt branschstandard.
Väljer du att behålla kassetten så avråder vi från att kakla in den, eftersom man måste kunna öppna luckan eller lossa panelerna för komma åt att byta t ex packningar eller spolcisternen på insidan.
Lägenheterna ventileras enligt självdragsprincipen.
Den gamla tilluftsventilen som går genom väggen och rakt ut i det fria uppfyller inte dagens byggregler för tätskikt. Därför rekommenderar vi att den sätts igen och ersätts med en ventilerande tröskel eller flera hål i badrumsdörren eller i badrumsfönster.
Om tilluftsventilen inte leder direkt ut i det fria får den inte sättas igen.
Frånluftsventilen får inte sättas igen eller förminskas. Hålet ska vara 125 mm.
Styrelsen godkänner vanligtvis att handdukstorken tas bort, men den måste tas bort av behörig fackman. Våra handdukstorkar är kopplade på VVC och vid ombyggnation inte numera tillåtet att installera på vvc pga av att det kan uppkomma legionella bakterie. Stoppas cirkulationen finns risk för legionella bakterier. Behörig fackman vet hur handdukstorken ska plockas bort. Föreningen rekommenderar Tyresö Rör AB (08-712 41 58) som känner väl till vår förening.
Lägenheterna ventileras enligt självdragsprincipen.
Varken till- eller frånluftsventil i köket får sättas igen.
Fläkt får ej anslutas till ventilationslucka. Kolfilterfläkt som inte ansluts till ventilationsluckan får användas. Mer information finns här: https://www.hsb.se/stockholm/brf/korsriddaren/bra-att-veta/sjalvdragsventilation/
Styrelsen måste godkänna alla ändringar av avloppsstammar och andra gemensamma installationer.
Behöver du vid din renovering eller ombyggnation stänga ingående vatten så måste vår fastighetsskötare hjälpa till med detta. Kontakta Fastighetsägarna AB som kontaktar dig för att boka tid. Kostnad för fastighetsskötarens insats bekostar du som medlem.
Vid ändring av bärande konstruktioner, flytt av kök och badrum m.m. måste du också anmäla detta till Stadsbyggnadskontoret och få startbesked innan du påbörjar din ombyggnad. Kolla gärna på länken nedan vad som gäller just för det du vill göra.
https://bygglov.stockholm/guide--bygglov-och-anmalan-steg-for-steg/
Skicka följande dokument till styrelsen:
Handlingar skickas via mail till styrelsen@brfkorsriddaren.se eller läggs i styrelsens brevlåda:
Brf Korsriddaren
Hägerstensvägen 165 C
126 53 Hägersten