Kyla och ventilation

18 januari 2021 Vi vet att med det kallare vädret har det även känts av att det är kallare i lägenheterna. Detta är ett återkommande problem som HSB ser varje år med antalet felanmälningar. Det är även så för oss i styrelsen och vi håller på att utreda vad det beror på och hur vi kan åtgärda det. 

Nedan ser ni lite information som kan vara bra att veta. 

1. Mer tilluft har tillkommit då vi har jobbat med att uppgradera ventilationen till de lagstadgade värden som är angivna för flerfamiljshus med den typ av ventilation vi har i föreningen. Då vi inte haft detta tidigare är det naturligt att det känns kallare och i vissa fall faktiskt är kallare. Just nu har vi rekommenderat er att stänga ventiler om det är kallt. Detta för att vi fortsatt utreder några lägenheter som har tekniska fel i sin ventilation och kan därmed inte konstatera att hela ventilationsarbetet är klart. Det kommer att vara klart när vi gör en entreprenadbesiktning och OVK. 

2. Elementen måste luftas. Vi har fått återkoppling från HSB och VVK att vid vissa felanmälningar var elementen inte på och/eller luftade. Vänligen kontrollera detta så att ni har elementen igång. 

3. Vi har ställt upp temperaturen i undercentralen och dragit ner på fläktkapaciteten nu när det är som kallast och tills dess att vi gör en entreprenadbesiktning på ventilationen. Det kan orsaka sämre lufttillförsel men även mindre sug i ventilerna. 

4. Vi håller på att utreda företag som kan utföra en kontroll i vårt värmesystem och varför vi inte uppnår den värmen som vi borde i alla lägenheter. Det kan t.ex. vara så att vissa element är underdimensionerade och dármed har för dålig kapacitet, eller att termostaterna har åldrats och inte fungerar längre. 

5. Ett tips om ni verkligen lider i denna situation är att köpa till ett extra element som ni ställer i närheten av balkongen för där verkar de flesta av er känna att kylan kommer ifrån. 

Kom ihåg att om ni ändå behöver felanmäla så gör ni det till HSB för elementen, felanmalan@hsb.se, och till vår förenings email för ventilationen då vi fortfarande har en öppen entreprenad, brfkristinebergshojden@hotmail.com

Vi ber om ert tålamod och vill att ni vet att vi jobbar med problemen.

MVH

Styrelsen