Miljörummet

15 november 2021 Ordningen i Miljörummet har glädjande nog blivit bättre sedan i somras. Tack till alla som bidrar till detta genom att sortera och slänga sina sopor och sina förpackningar på rätt sätt! Men fortfarande finns ibland tydligen oklarhet om skillnaden mellan förpackningar respektive avfall (”sopor”), och vi vill därför gärna förklara detta så att vi kan bli av med de dryga kostnader vi dras med för oplanerad bortstädning av avfall från Miljörummet.

Förpackningar

I Miljörummet skall endast lämnas återvinningsbara förpackningar (av papper, papp, plast, glas eller metall) samt återvinningsbara tidningar, ljuskällor, batterier och småelektronik. Stora förpackningar skall komprimeras innan de läggs i kärlet!

Inget avfall i Miljörummet! Föreningen har inga entreprenörer som hämtar sopor och avfall från Miljörummet, och allt sådant blir bara liggande där och leder i värsta fall till att våra entreprenörer vägrar hämta våra förpackningar.

Avfall

Utanför Miljörummet finns två moloker som är avsedda för hushållsavfall. Den ena är till för komposterbart avfall som har lagts i de speciella papperspåsar som finns att hämta i Miljörummet. Hit hör t ex matavfall, hushållspapper, kaffesump.

Den andra är avsedd för icke återvinningsbart men brännbart hushållsavfall som blir kvar sedan du sorterat bort komposterbart avfall, förpackningar, tidningar, elektronik och farligt avfall. Läs på vår egen eller på kommunens hemsida för att se vad som skall kastas här!

Övrigt avfall skall inte läggas i Miljörummet, utan lämnas på någon av kommunens kretsloppscentraler. Hit hör t ex allt farligt avfall, kläder, möbler, speglar, kastruller, väskor, skor och andra saker av tyg, keramik, glas, läder, metall eller gummi.

Hur man komprimerar en kartong på 15 sekunder

Föreningen kan spara mycket pengar och vinna mycket trivsel om alla viker ihop sina kartonger innan de läggs i behållaren.