Information om hur våra värme- och ventilationssytem fungerar hittar du här: Värme & ventilation
Enligt Folkhälsomyndigheten skall temperaturen inomhus kontinuerligt vara minst 20 grader och får inte långvarigt överstiga 24 °C eller kortvarigt 26 °C. Kontrollmät 1 meter från yttervägg och på 1 meters höjd från golvet.
Visar termometern lägre än 20 grader gör du en felanmälan via servicecenter.
Lägenheterna värms både via ventilationssystemet och med vattenburen värme. I varje rum finns ett eller flera element (radiatorer) fyllda med cirkulerande vatten. Det är helt normalt att ett element är varmare upptill och svalare nedtill. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp. Om radiatorn känns kall, känn efter om tillflödet är ljummet/varmt (1). Termostaten (2) reglerar värmen i rummet. När temperaturen i rummet är över 21 grader slår termostaten av det varma vattnet och elementet blir kallt. Det är alltså inte säkert att ditt element alltid är varmt.
Innan felanmälan, prova om termostaten fungerar genom att öppna fönstret en stund och se om det blir varmare efter termostaten (3). Om det fortfarande är kallt kan det vara något fel, gör i så fall en felanmälan till fastighetsskötaren via servicecenter.
För att förhindra att termostaten fastnar behöver den motioneras genom att man vrider den fram och tillbaka några gånger ett par gånger om året.
Om elementet är varmt längs undersidan men kallt upptill kan det finnas luft i systemet, då behöver fastighetsskötaren komma och lufta elementet.
OBS! Det är inte säkert att alla radiatorerna i ett rum alltid är varma.
Komfortgolvvärme i badrummet blir aldrig ”varm”, golvvärmen är ingen primär uppvärmningskälla. Klinkern håller som mest en temperatur kring 27-29 grader.
Energikostnadsdelen utgör en stor del av månadsavgiften. En grads sänkning minskar energikostnaden med 5%, vilket på sikt kan minska boendekostnaden. Ett tips – stäng av radiatorn när ni vädrar. Det sparar mycket energi