I broschyren ”Välkommen som medlem i HSB” finner du mer information om medlemskapet i en bostadsrättsförening och HSB.
I broschyren ”Vem äger bostadsrätten?” finns information om de lagar och förordningar som styr ägandet mellan dig och din make eller sambo.
Överlåtelse av bostadsrätten hanteras av säljare och köpare genom upprättande av köpebrev, överlåtelseavtal eller annan övergångshandling. Överlåtelsen är inte giltig förrän köparen/förvärvaren har blivit godkänd som medlem i föreningen.
Köparen/förvärvaren ska före det att tillträde till lägenheten skett, hos styrelsen ansöka om medlemskap. Vid övergång av bostadsrätt tar föreningen ut en överlåtelseavgift motsvarande 2,5 % av gällande basbelopp. Överlåtelseavgiften betalas av säljaren. Se även avsnitt Ekonomi/Avgifter.
En bostadsrättslägenhet betraktas som lös egendom och kan till skillnad mot hyresrätt eller så kallad andelsrätt tas i pant för skuld. Vem som helst kan ta ett lån med bostadsrättslägenheten som pant under förutsättning att bostadsrättshavaren/na medger att bostadsrätten får tas i pant. Bostadsrättsföreningen är skyldig att så snart man får kännedom om att lägenheten pantförskrivits föra in detta som en notering i lägenhetsförteckningen. Pant som löses skall på samma sätt avnoteras ur lägenhetsförteckningen.
Bostadsrättsföreningen är också skyldig att meddela panthavare om bostadsrättshavaren häftar i skuld till bostadsrättsföreningen med mer än en månadsavgift. För pantsättning tar föreningen ut, av pantsättaren, en pantsättningsavgift med 1 procent av gällande basbelopp vid varje tillfälle för ny eller omförd pantnotering. Se även under rubriken Ekonomi/Avgifter.