Grönklassade hus

Vissa av våra fastigheter är grönklassade.

Stockholms stadsmuseum arbetar med att klassificera stadens byggnader för att bevara kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Stadsantikvarien och kulturmiljöenheten på Stadsmuseet ansvarar för klassificeringen som används i det dagliga arbetet inom kommunens förvaltningar bl. a. i samband med detaljplanering och bygglovprövning.

Fastigheterna Läskpapperet 8 (A-hus, dvs adresserna Mölndalsbacken 2-76) och Pappersrullen 1 (C-hus, dvs adresserna Götaforsvägen 46-80) har ett betydande värde som motsvaras av den näst högsta klassen, grönt (av totalt fyra klasser; blått, grönt, gult och grått).  
Som ägare och förvaltare av en kulturhistoriskt värdefull byggnad bör man tänka på följande:

  • Att större till- och påbyggnader undviks
  • Att huset ursprungliga fasad- och takmaterial bibehålls och att tilläggsisoleringar undviks
  • Att husets ursprungliga detaljutforming med fönster, portar, balkonger, fasadutsmyckningar m.m. bibehålls
  • Att husets ursprungliga färgsättning bibehålls
  • Att byggnaden underhålls kontinuerligt med metoder och material som är anpassade till husets ursprungliga utformning, särdrag och byggnadsteknik
  • Att ursprungliga planlösningar bibehålls och att eventuell kulturhistoriskt värdefull inredning bevaras
  • Att tidstypisk markplanering och växtlighet bevaras

För byggnader av grön och blå klass gäller speciellt Plan och bygglagen (PBL) 3 kap 12 $: ”Byggnader, som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt, får inte förvanskas”. Lag (1994:852).

Kulturhistorisk motivering och karaktärisering av Läskpapperet 8 och Pappersrullen 1:
Stureby är en stadsdel med många villor från 1920-talet och framåt. I slutet av 1940-talet samt under 50-talet tillkom radhus och hyreshus. Den blandade bebyggelsen bildar en miljö med stora upplevelsevärden. I Läskpappret 8 och Pappersrullen 1 finns radhus uppförda i början av 1960-talet efter ritningar av HSB:s Riksförbunds arkitektkontor. Pappersrullen utgörs av en bågformad radhuslänga utmed Götaforsvägen. I Läskpappret finns fyra radhuslängor vid säckgator. Byggnaderna har miljöskapande och arkitektoniska värden. De är representativa exempel på 1960-talets småhusbyggande när det gäller utformning, färgval och materialkombinationer. Särskilda värden för gatubilden har den bågformiga längan i Pappersrullen. Bägge grupperna har karaktärsskapande takfall som är viktiga för helhetsintrycket. Pappersrullen har en mer varierad och uttrycksfull arkitektur medan Läskpappret är mer återhållsamt och sparsmakat. Husen är i huvudsak välbevarade, även när det gäller flertalet detaljer som entrédörrar, skärmtak och balkongfronter. Fönstren är dock inplåtade och vissa altan- och entrédörrar har bytts, liksom vissa garageportar. Den bevarade panncentralen i Läskpappret har betydelse för anläggningens autenticitet och bidrar positivt till förståelsen av den ursprungliga helheten. Skorstenen är dock riven, vilket ej överenstämmer med ursprunglig gestaltning.

Läs gärna bifogat faktablad om du är mer intresserad av kulturminnesmärkning i Stureby.  De aktuella byggnaderna finns beskrivna i Bebyggelseregistret, www.bebyggelseregistret.raa.se. Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta Stadsmuseet.