Vad gäller vid ombyggnader/tillbyggnader samt egna installationer?

Det är viktigt att veta att man som boende har ansvar för ombyggnader och egna installationer som utfördes i bostaden och på uteplatsen. Läs nedan vad som gäller.

1) Boende ska enligt stadgarna fråga styrelsen om hur den ställer sig till ombyggnader/tillbyggnader. I samband med att föreningen behöver komma åt fastigheterna för reparationer och underhåll är det den boendes ansvar att verkställa och stå för kostnaden för demontering och återmontering av eventuella tillbyggnader som är utöver original, t.ex. altan, inglasad uteplats, förråd.

2) Boende har även underhållsansvar för egna installationer - dvs. sådana installationer som inte är anbragda av föreningen eller fanns då husen ursprungligen uppfördes.

3) Vattenburen golvvärme, som kräver anslutningar till föreningens värmesystem, får ej installeras.

4) Större element än de som sitter i orginal får inte monteras in. Detta pga det höjer föreningens energiföbrukning och påverkar alltså våra gemensamma kostnader. Kontakta alltid styrelsen om ni funderar på att byta element. 

Följande utdrag ur stadgarna är viktiga i detta sammanhang:

 § 36
 ... Bostadsrättshavaren skall följa de anvisningar som föreningen lämnar beträffande installationer avseende avlopp, värme, el, vatten, ventilation och anordning för informationsöverföring....

 Bostadsrättshavarens underhålls- och reparationsansvar för lägenheten omfattar bland annat:
...

 elektrisk golvvärme
...

egna installationer 
... 

§ 38 
Bostadsrättshavaren ansvarar gentemot föreningen för sådana åtgärder i lägenheten som har vidtagits av tidigare innehavare av bostadsrätten, såsom reparationer, underhåll och installationer.

§ 41
berör åtgärder som kräver tillstånd av styrelsen.