Om systemet
Hela Norra Djurgårdsstaden är anslutna till ett centralt sopsystem som i princip fungerar på följande sätt. Det finns tre sopnedkast som via ventiler är anslutna till ett enda grenrör som betjänar ett kvarter. Dessa grenrör är anslutna till ett centralt rör som med 70 km/t suger soporna till tre skilda containrar under Hjorthagsberget. Dessa containrar förs sedan på lastbilar till sin slutstation. Hela systemet styrs centralt från ett övervakningsrum i Hammarby sjöstad. I detta rum kan man styra så att ventilerna öppnar och stänger enligt ett förutbestämt program eller ad hoc. För att systemet ska fungera krävs det att ventilerna är stängda eller öppna på rätt sätt så att systemet ena gången för iväg restsopor nästa gång plast eller tidningar. Om någon ventil krånglar så stoppas sopsugen i den kretsen. Även hela systemet kan stoppas om felet ligger i de centrala rören. Att avhjälpa fel kan innebära att suga tillbaka soporna, ta ut soporna via rensluckor eller att ta in stora mobila fordon som kan suga soporna fram eller tillbaka.
Innan soporna kommer ner till soprören ligger soporna i sopnedkasten ungefär tre meter ovanför första ventilen. Det är oftast här som det uppstår problem då man öppnar sopnedkastet och soprören är fullpackade. Ventilerna går inte att öppna eller är inte stängda på rätt sätt och det blir därför stopp. När detta sker syns det i Envacs övervakningsrum och man försöker åtgärda detta centralt. Om Envac eller Caverion, som sköter själva sopnedkasten, får åka ut på plats för att åtgärda fel så debiteras bostadsrättföreningarna i efterhand. Dessa kostnader har för vår del i år ökat med 100%.
Ditt ansvar
Mängden sopor har också ökat i Coronatider. När vi använder sopsystemet är det viktigt att vi lägger soporna i rätt nedkast och inte trycker ner stora sopor t.ex. pizzakartonger eller överfulla påsar. En tumregel du kan använda är att om du behöver trycka för att soporna ska gå att slänga så har du en för fylld påse. Lägg absolut inte soporna nedanför sopnedkasten (risk för råttor).
Styrelsernas arbete framöver
Styrelserna för Lill Jans och Fiskartorpet har träffat och kommer att träffa representanter för de inblandade bolagen med syfte att samordna lösningar och få kontroll på kostnaderna. Det är Stockholms kommun som är beställare av hela systemet och man försöker att trimma in det och eventuellt bygga in förbättringar. Vi har också för avsikt att kontakta kommunen.
Felanmälan
Om det är stopp i sophanteringen så ska medlemmar INTE vända sig till HSB fastighetsskötare eller till Envac eller Caverion. I stället kontakta någon i styrelsen (se hemsidan) som samordnar med Envac och Caverion så att felet avhjälps.
Vi återkommer längre fram med mer information.
Styrelserna för Brf Lill Jans och Fiskartorpet