Inredning och installationer i köket är bostadsrättshavarens ansvar, även packningen som läcker och kranen som sitter lös. Du ska också förhindra stopp i avloppet, den del som är synlig i lägenheten är ditt ansvar.
Stopp i avlopp
I och med att hushållen idag använder mer matolja, flytande margarin och frityrolja i sin matlagning än tidigare hamnar fettrester som kan täppa till avloppsledningen och orsaka stopp. Häll inte ut matfett i avloppet. Matolja och andra flytande fetter blir ofta fasta i lägre temperaturer vilket kan leda till att avloppsledningarna sätts igen.
Äggvita fungerar på liknande sätt då den koagulerar och fastnar på rörens insidor.
Undvik stopp i avloppen
Ett sätt att undvika stopp är att någon gång i månaden spola några minuter med hett vatten och sedan trycka ut en klick diskmedel i hon och spola 10-20 sekunder.
· Torka ur stekpannor med papper, om det är mycket fett lägg en tidning i hon, häll fettet i tidningen och kasta i hushållssoporna. Äggvita hanteras på samma sätt.
· Samla rester av matolja, flytande margarin, frityrolja eller äggvita i en sluten förpackning och släng det i hushållssoporna.
· Släng kaffesump och teblad i soporna.
För att hålla nere föreningens kostnader kan du själv rensa vattenlåsen i diskho och tvättställ, läs mer om det i Rengöring av vattenlås.
Vid montering av köksfläkt ser föreningen att det bara får monteras kolfilterfälktar. Alltså inga fläktar får vara anslutna till ventilationen.
Kontrollera anslutningarna regelbundet och stäng av huvudkranen när maskinen inte används.
Se också till att avloppslangen är fast monterad i väggen, annars kan det uppstå sprickor som leder till läckage.
Kyl/frys
Dammsug bakom kylen och frysen varje år. Damm som samlats bakom dessa är vanliga orsaker till brand.
Om du har en kyl eller frys som är ansluten till vatten, kontrollera anslutningarna regelbundet så det inte uppstår läckage.
Blandare
Kontrollera att blandaren inte läcker, den ska sitta fast i diskbänken.
Vid läckage, gör en felanmälan till fastighetsskötaren.