Angående tvättmaskin i ombyggda badrum

Det finns plats för tvättmaskin i de ombyggda badrummen. Men det finns saker att tänka på - läs vidare!

En del boende har redan idag tvättmaskin installerad i badrummet, några kanske väljer att installera tvättmaskin i samband med stambytet och badrumsrenoveringen.

I samband med mätning av badrummet och vid tillvalsmötet får man information om att se till att den tänkta tvättmaskinen i det ombyggda badrummet måste få plats. Det framgår också av ritningarna över de olika badrumstyperna, som ingår i den ursprungliga beskrivningen som skickades ut i samband med extrastämman kring att genomföra stambytet och badrumsrenoveringen.

En del badrum är för små för att kunna återinstallera en tvättmaskin som är 60 cm djup. Maskinen måste då ersättas med en maskin som har 40 cm djup för att få plats.

Likaså måste man ta hänsyn till ev. befintlig torktumlare, torkskåp eller tvätthiss. En tvättpelare (tvättmaskin plus torktumlare) kanske blir så hög att badrumsfönstret inte kan öppnas helt (för badrum med fönster). I så fall kan det vara idé att satsa på en kombimaskin som är tvättmaskin och torktumlare i samma maskin.

Man får absolut inte installera en tvättmaskin någon annanstans i lägenheten än i badummet. Man får t.ex. inte installera en tvättmaskin i köket. Det beror dels på den större mängd vatten som tvättmaskinen använder och byter vid tvättning, dels att avloppslangen måste vara fixerad på det sätt som är förberett i det ombyggda badrummet.  Det är inte godkänt att hänga tvättmaskinens avloppslang över diskhon. När maskinen tömmer vatten och centrifugerar tvätten kommer större mängder vatten ut per tidsenhet jämfört med en diskmaskin. Diskhon kan ev. inte hantera dessa vattenmängder med översvämning som följd. Golvytan i köket är inte en våtrumszon, så ett läckage från tvättmaskin i köket kan ställa till med allvarlig översvämning i köket, och därmed riskera att skada andra rum i den egna lägenheten och underliggande lägenheter.

En tvättmaskin som felaktigt installeras i t.ex. kök och som förorsakar vattenskada täcks inte av hemförsäkringen. Därmed finns det inte någon hemförsäkring som täcker även underliggande lägenheter. En tänkt självrisk på 1.500 kr kan då snabbt springa upp i miljonbelopp som den boende måste betala för att dels återställa sin egen lägenehet och dels betala för skadorna i grannarnas lägenheter,

Detsamma gäller för torktumlare och torkskåp. Ventilationen i köket är inte avpassad för att hantera de stora mängder fukt som en torktumlare eller ett torkskåp kan ge upphov till, för att inte tala om det ökade effektbehovet.

Vad gör jag om min nuvarande tvättmaskin inte får plats i det ombyggda badrummet?

Information ges till de som har mindre badrum, där maskin med 60 cm djup inte får plats, dels vid uppmätningstillfället av det nuvarande badrummet, dels vid val av tilläggsutrustning. Vår entreprenör, Byggmästargruppen, återinstallerar inte en tvättmaskin i badrummet om den inte får plats i det förberedda utrymmet.

Den existerande, för djupa, maskinen kan säljas, t. ex. på Blocket, om den är av nyare datum. Om maskinen är av äldre typ, säg fem år eller mer och andrahandvärdet är tveksam eller obefintligt, kan den betraktas som avskriven. Kanske någon har ett lantställe?   Man kan använda den inre fonden till att (del)finansiera den nya tvättmaskinen. Storleken på den inre fonden ser man på sina avgiftsavier; exakt  belopp kan man få reda på genom att ta kontakt med HSB Akallakontoret. Några boende kan ha så mycket på den inre fonden att den nya maskinen  helt kan betalas med den inre fonden.

I samband med köp av en ny maskin, beställ då samtidigt bortforsling av den gamla maskinen, om ingen annan vill ha den, eller kör bort den själv till närmaste återvinningscentral.  Det är förbjudet att ställa ut tvättmaskinen i källaren utanför det egna källarförrådet, på gården eller vid FTI:s  återvinningsstation. Även om föreningen kommer att ha tillfälliga sopcontainrar på gårdarna i framtiden får man inte lägga grovsopor som vitvaror där. Det finns företag som TippTapp som kan forsla bort grovsopor till återvinningscentralen mot en kostnad.