För att hyra ut i andra hand krävs alltid tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse.
Det gör du skriftligt och sex (6) veckor innan uthyrningsperiodens början, på blanketten som finns längst ned på den här sidan.
Styrelsen behandlar ärendet på närmaste styrelsemöte (en (1) gång i månaden).
Vad gäller?
Du måste ange skäl till varför du vill hyra ut din bostad. Föreningen godkänner som regel att lägenheten hyrs ut under ett år, bland annat i syfte att pröva annat boende, för studier på annan ort eller vid utlandstjänstgöring. Föreningens policy är att bevilja andrahandsuthyrning högst ett år i taget.
Byts andrahandshyresgästen ut eller om en förlängning av avtalet behöver göras, ska en ny ansökan lämnas in.
Uthyraren har ansvaret
Uthyraren har ansvar för lägenheten och att månadsavgiften betalas i tid. Om andrahandshyresgästen inte sköter lägenheten eller stör grannar kan uthyraren själv få en skriftlig varning och i slutändan bli uppsagd. Ägaren till bostaden kommer vara den som är angiven på brevlådan, anslagstavlor m m. Föreningen gör inga ändringar, men det är ok att själv lägga till c/o på brevlådan.
Försäkringar
Frågor om ersättning från försäkringsbolag kan bli besvärligt vid andrahandsuthyrning. Vi rekommenderar därför att både den som hyr ut och den som hyr tar kontakt med sina försäkringsbolag och kontrollerar vad som gäller.
P- och garageplats/MC-plats
Kan endast tecknas av ägare till bostadsrätten i föreningen. Parkeringsplats får INTE överlåtas till andrahandshyresgäst.
Avgift till föreningen för andrahandsuthyrning
Föreningen tar ut en avgift för andrahandsuthyrning av bostadsrätten. Avgiften är 10 % av ett prisbasbelopp per år (prisbasbelopp 2023 = 52 500 kronor). Avgiften tas ut på månadsavgiften.
Det tillkommer även en administrativ engångskostnad för varje nytt avtal på andrahandsuthyrning.
Mer information kring andrahandsuthyrning hittar du här:
Sveriges Domstolar - Hyra av bostad
Bostad Direkt - Goda råd till dig som som hyresvärd