Befintliga bostadsrätter säljs via mäklare eller direkt från säljaren. Köper du direkt från säljaren måste du kontrollera att det verkligen är rätt innehavare och att lägenheten inte är uthyrd i andra hand. Du måste också kontrollera om lägenheten är pantsatt. Detta gör du via styrelsen. Befintliga lån måste lösas eller övertas.
Som köpare har du undersökningsplikt, både gällande lägenhetens skick och föreningens ekonomi. Mäklaren har ett stort ansvar att informera kring detta. Men det är inte mäklaren som skall bo i lägenheten och betala de framtida årsavgifterna. Därför måste du själv engagera dig.
Föreningen kommer att ta en kreditupplysning på dig
Som köpare har du undersökningsplikt – d.v.s du skall undersöka lägenhetens skick
Kontrollera alltid boarean med föreningen då det förekommer att boarean kan vara mindre än vad som egentligen är fallet. Alltför ofta är lägenhetsarean inte korrekt. Det kan bero på felaktiga uppmätningar från början (regelverket har ändrats genom åren) men även på att arean medvetet har blivit lite större.
Oftast kan man inte sälja till en juridisk person (företag) och denna inskränkning är tillåten enligt lag. Övriga inskränkningar kan alltid prövas av hyresnämnden. För föreningens fortsatta trivsel är en bra regel att sälja till den som du själv skulle vilja ha som granne.
När du träffat överenskommelse med köparen av din bostadsrätt måste ni skriva ett överlåtelseavtal. Detta avtal är bindande.
Du måste meddela styrelsen att du tänker sälja din bostadsrätt.
Köparen måste ansöka om medlemskap i föreningen omedelbart efter förvärvet.
Det kan vara lämpligt att skaffa ett förhandsbesked från styrelsen innan förvärvet sker. Styrelsen tar alltid en kreditupplysning på den nye medlemmen och eventuellt kontrollera köparens referenser från tidigare boende m m.
Styrelsen kan neka köparen medlemskap i föreningen. Skulle detta ske är överlåtelsen ogiltig och säljaren har kvar sin bostadsrätt. Köparen kan överklaga styrelsens beslut till hyresnämnden.
Om köparen beviljas medlemskap går ni vidare och kommer överens om datum för skifte av bostadsrätten. Du som säljare behöver inte ha ett formellt besked om att du inte längre är medlem i föreningen. Du anses automatiskt ha lämnat föreningen så snart du inte har kvar någon bostadsrätt.
Allt detta är beskrivet i detalj i bostadsrättslagen BRL.
Du som ska köpa bör tänka på följande:
• Ta kontakt med styrelsen och ta reda på om du blivit godkänd som medlem innan du flyttar in. Om du inte blir godkänd innebär det att du ej har rätt till lägenheten även om du betalt för det och det finns ett kontrakt.
• Ta också reda på om lägenheten är pantförskriven eftersom lånen tillhör lägenheten och därmed övertas av köparen om de inte löses av säljaren.
• Förhör er också om att inga hyresskulder finns på lägenheten då dessa annars skall betalas av köparen.
Du som ska sälja bör tänka på följande:
• Ta kontakt med styrelsen när du/ni funderar på att sälja för att få årsredovisning, rekommenderade försäljnings priser samt broschyren över området och lägenheterna.
• Se till att styrelsen får köparnas personnummer så fort som möjligt så att en kreditupplysning kan tas och därefter ett beslut om köparna kan godkännas som medlemmar. Tänk på att om styrelsen inte godkänner köparna så är du/ni fortfarande medlemmar i föreningen. Det innebär tex. att ni är skyldiga att se till att månadsavgiften erläggs.