Metern gick under hösten 2011 med i föreningen Njord, som är en förening för ekobyar i Sverige. Det kan kanske upplevas lite långsökt att se Metern som en ekoby, men tankarna kring hållbart boende är aktuellt också för Metern, som en del i ett hållbart samhälle.
Vi har bl.a. haft besök av Per Berg från Hågaby i Uppsala. Han har skrivit flera böcker kring vad som karakteriserar ekologiskt boende. Han bygger sina texter på sju s.k. Habitat-punkter som vi kort presenterar nedan.
Två gånger har delar av styrelsen varit i Hågaby och fått se mera av hur ekologiskt boende fungerar i praktiken, den ena gången i form av en "konferans" om två dagar med föredrag och diskussioner med deltagare från ekobyar i hela Sverige.
Tänkandet kring ekologiskt boende utgår från FN:s organ Habitat med sju aspekter för att skapa ett hållbart bostadsområde. De är:
1. Den fysiska aspekten: Hur området förbrukar energi, material, vatten och andra råvaror.
2. Den ekonomiska aspekten: Kostnaderna både under byggnation och underhållsfas får inte skena iväg, de måste vara jämna och förutsägbara. Man bör inte låna till allt och räntorna är ofta svåra att förutse.
3. De biologiska aspekterna: Grönstrukturen, växterna, jorden och kanske också djuren.
4. Den organisatoriska aspekten: Vardagen, transporterna, lokaler att mötas i, regler.
5. Den sociala aspekten: Tryggheten, relationerna, möten mellan generationer, förutsättningar för att få de andra aspekterna att fungera.
6. Den kulturella resursen: Historia, traditioner och cermonier, konst.
7. Den estetiska resursen: Gestaltning, utsmyckningar, visuella utryck.
Det finns mycket att säga kring dessa sju punkter och om hur de kan tillämpas i Metern,
Medlemskapet i Njord fungerar f.n. så att det är 2-3 personer som blir medlemmar och genom detta blir hela föreningen medlem. De som är medlemmar/representanter för Metern är: Lennart Kjörling, Mats Jacobsson och Lars Kjelldahl.