Pallkragar

Här finner du mer information om möjligheterna att odla i föreningens pallkrageodling

Allmänt

Sommaren 2015 drog Trädgårdsgruppen tillsammans med styrelsen igång projektet "Odla i pallkrage".  Projektet innebär att intresserade medlemmar får en chans att själva odla i pallkrage. Dessutom förvandlades ett tråkigt, trist tvättstugetak till en grönskande oas. Efter en tids uppehåll i samband med tvättstugerenoveringen så har nu en Pallkragegrupp samlats och 2025 finns det åter möjlighet att odla i pallkrage på Tvättstugetaket. Kragarna har fått sina namn av platser i närområdet - såsom till exempel Humlegården, Monica Z och Bellevue. Skapas en ny pallkrageplats får den döpas på liknande sätt. 

OBS! Begränsat antal platser. Pallkrageodlingen ligger som sagt på tvättstugetaket och är, i mån av plats, öppet för alla intresserade medlemmar som genom att ta hand om en krage också godkänner att följa reglerna för att vara med i Pallkragegruppen och odla i pallkragarna.

Vid skrivande tillfälle finns ett antal platser som medlemmar får abonnera med tillhörande material. Skulle befintliga kragar gå sönder eller behöva köpas in för skapandet av en ny plats görs det av den medlemmmen som har haft den pallkragen eller önskar skapa en ny plats. På så vis abbonerar medlemmen plats för pallkrage mot en ersättning för vilken medlemmen får nyttjanderätt till en plats den. Ersättningen består vid nyskapande av en pallkrage: Pallkrage samt initialt material, såsom jord. Så snart en pallkrage ställs på Morkullans mark går äganderätten till pallkragen och material till föreningen för att kunna förmedla platsen vidare till nästa medlem som vill odla. Varje krage har fått sitt namn efter en plats i området, såsom till exempel Humlegården, Stureplan och Monica Z, och nytllkomna kragar döps på samma sätt av den som placerar kragen på platsen. 

Regler för odling i pallkrage

Medlemsöverrenskommelse vid pallkrageåtagande

Medlemmar i HSB Morkullan har möjlighet att abonnera en odlingsplats i en pallkrage på föreningens mark.

Hur fungerar det? 

  • Under nyttjandeperioden är det den enskilda odlaren som ansvarar för skötseln och odling av sin pallkrage. 
  • Som medlem i pallkragegruppen är du hjälpsam gentemot andra i gruppen. Ser man att någons krage är torr kan du hjälpa till genom att vattna.
  •  Som medlem i pallkragegruppen är du kommunikativ i det fb forum som finns eller genom telefon. Du berättar om du har svårt att sköta odlingen, ber om hjälp och ifall du vill avsluta ditt medlemskap i god tid inför varje städdag.  
  • Som pallkrageinnehavare åtar du dig att delta vid städtillfällen vår och höst utsedda av Pallkragegruppen. Utvärderingen av odlingsplatserna sker löpande för att säkerställa en god hantering och användning av tvättstugetaket. Eventuella anpassningar av reglerna kan göras baserat på erfarenheter och feedback från medlemmarna och/eller styrelsen.
  • Pallkragegruppens ledarskap har befogenhet att granska skötseln och vid misskötsel kan ägaren bli av med sin pallkrage.
  • Pallkragen tillfaller föreningen som en del av avtalet om tillgång till platsen på tvättstugetaket.
  • Max två pallkrageplatser per hushåll. 
  • Pallkragar ska vara enhetligt svartmålade och underhållas på städdagar vår och höst. Pallkragarna har standardmåtten 80x120 cm. Uppbyggnad av höjd är tillåten med ytterligare krage bekostas av medlemmen och tillfaller föreningen.
  • Jorden som används ska vara ekologisk/kravmärkt för en hållbar odling. Det krävs fyra 40l per krage. Ifall två våningar behövs åtta säckar.
  • För att skydda takplattor och minska jord utsläpp i dräneringen på Tvättstugetaket så ska pallkragen stå på odlingsbricka i plast. Markduk ska användas för att klä insidan av kragen för att förhindra att jord inte sipprar ut ur springorna.
  • Ifall pallkragar skulle behövas renoveras görs det av medlemmar i pallkragegruppen vid städdagstillfällen. 

 

Att vara en del av Pallkraggruppen innebär:

Pallkragegruppen behöver två personer som agerar ledare för arbetet kring gruppen varav en är utsedd kontaktperson som rapporterar till Trädgårdsansvarige i styrelsen. Varje år redovisas för styrelsen medlemsantalet och eventuell kölista. Kommunikation i Pallkragegruppen sker genom Pallkragegruppens Messengergrupp samt via telefon. Kontaktpersonerna ansvarar för ledarskap över skötseln av Pallkrageområdet och detta är roterande på årsbasis. De ser även till att boka och skriva in medlemmarna i Pallkragelistan och redogöra för styrelsen vilka som är med varje år vid styrelsens första möte vanligen i maj.

Varje Trädgårdsdag på vår och på höst utgör för pallkragegruppen en städdag med följande uppgifter: 

-        Se till oanvända pallkragar annonseras ut i kommunikationen kring Trädgårdsdagen. Ha en rundvandring med intresserade och ta bokningar. 

-        Kragar som inte nyttjats täcker pallkragegruppen med kartong för att förhindra ogräs. Kartong kan användas från källsorteringsrummet.

-        Bedöma om kragar behöver målas eller ersättas vilket görs av innehavaren. Ny krage bekostas av innehavaren medan svart täcklasyrfärg bekostas av föreningen. Vid målning behöver tvättstugetaket skyddas med målarplast runt kragen.

-        Städa gemensamma ytor

-        Taket sopas och överflödig jord eller skräp tas bort. Det sopas inte ner i dräneringen.

-        Komposten töms och används som jordförbättring i behövande rabatter i dialog med Trädgårdsgruppen.

-        Vattenslang ses över och vattenkannor och verktyg ställs in i passagen för vintern.

-        Odlas enbart icke-perenna växter eller om vinterodling inte pågår ska dessa kragar också täckas med kartong med tyngder för att förhindra fröogräs.

-        Vid vårstäddagen planeras olika pallkrageträffar över odlingssäsongen och bevattningsgemensamma åtgärder beslutas.

   

Frågor?

Kontakta Pallkragegruppens kontaktperson Andreas Lundegård 070 232 47 49. Han finns även på Morkullans FB-grupp

Bilder från Pallkrageodlingen
  • tempImage8ABNIk.jpg
    tempImage8ABNIk.jpg
  • IMG_2120.JPEG
    IMG_2120.JPEG
  • tempImageFcZiYV.jpg
    tempImageFcZiYV.jpg
  • DSC_0533.JPG
    DSC_0533.JPG
  • IMG_2581.JPEG
    IMG_2581.JPEG
  • IMG_2125.JPEG
    IMG_2125.JPEG