Nedklottrade fasader och portar väcker en olustig känsla hos många och enligt Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten upplevs den sortens miljöer ofta som otrygga – samtidigt som klottret ökar risken för ytterligare skadegörelse.
— Att agera snabbt är en jätteviktig åtgärd för att förebygga framtida klotter. Det signalerar att man har koll och bryr sig om sin fastighet. Därför är det avgörande att vi som jobbar med det här följer Stockholm stads rekommendation och tar bort klottret inom 24 timmar från det att föreningen hör av sig, säger Patrik Algesjö, saneringstekniker HSB Stockholm.
För att sanera så skonsamt som möjligt är valet av behandling viktig. Hela tiden utvecklas nya, effektiva och mer miljöanpassade klotterborttagningsmedel men det är en ständig kamp mellan två läger. För i takt med den utvecklingen blir också färgerna alltmer motståndskraftiga och som det ser ut idag är det svårt att sanera klotter helt utan kemikalier.
– För att välja rätt klotterborttagningsmedel och utföra saneringen så miljövänligt som möjligt måste man ta hänsyn till både underlaget och den sprayfärg som har använts. Blir behandlingen fel är risken att färgen får ännu bättre fäste och skadar fasaden helt i onödan. Att måla över klotter är inte heller önskvärt eftersom färgen inte fäster, nästa gång ytan saneras kommer det fram, säger Patrik.
HSB Stockholm arbetar kontinuerligt för att på olika sätt öka hållbarheten i alla delar av sitt tjänsteutbud och utvärderar löpande metoder som ska bidra till mer miljövänliga saneringar.
– Även i de fall då kemikalier måste användas går det att styra hur stor miljöpåverkan blir. När klottret spolas bort med högtrycksspruta är det viktigt att undvika brunnar och försöka samla vattnet på asfalten för att sen städa bort det. Helst ska inget rinna rakt ner i marken.
Idag är trä och puts trendiga material – men de är svårare att sanera. Optimala ytor är betong, plåt och tegel. Däremot finns det ett slags vaxbaserad skyddsbeläggning som gör klottret lättare att avlägsna och som fungerar på de flesta fasadmaterial. Den skyddande beläggningen stryks eller sprutas på och är verksam i upp till tio år – en förebyggande åtgärd som HSB Stockholms servicetekniker utför på förfrågan.
– Jag ser mitt jobb som en del i arbetet med att skapa trygga och trivsamma bostadsmiljöer, säger Patrik.
Har ni frågor eller behöver hjälp med sanering, kontakta Patrik Algesjö och HSBs saneringsgrupp på tel: 010-442 16 85 eller mejl: sanering@hsb.se.