Bakgrund
Ägare till byggnader är skyldiga att vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand, och för att begränsa skadorna vid brand. För att uppfylla dessa krav ska ett systematiskt brandskyddsarbete bedrivas. Detta innebär att man på ett organiserat sätt bl a planerar, dokumenterar och följer upp brandskyddsarbetet samt att boende och hyresgäster i lokaler infomeras om åtaganden och ansvarsgränser.
Beskrivning av fastigheten
Bostadsrättsföreningen äger femtrapphus med adress Gävlegatan 3-11 med totalt 99 lägenheter och tre uthyrningslokaler. Enrumslägenheterna (idag ofta ombyggda till tvåor) har fönster antingen mot gata eller gård, medan tvårumslägenheterna har fönster mot både gata och gård. De fyra översta tvåorna i Gävlegatan 11 har dessutom balkong, och den nedersta fönster åt Torbjörn Klockares gata. Dessutom finns fyra vädringsbalkonger mot gården i trapphuset till Gävlegatan 3. Alla fem trapphus har utgång mot gata och gård. Hiss saknas. Rökluckor saknas. I fyra lägenheter finns antingen eldningsbar kakelugn eller öppen spis. På källarplanen finns lägenhetsförråd, ett uthyrt förråd, tvättstugor, utrymmen för el, gas, bredband, fjärrvärme och skötselredskap, föreningens kontor och plats för cyklar. På vindarna finns ytterligare lägenhetsförråd. Från Gävlegatan finns ingång till de båda lokalerna (Gävlegatan 3 och 11) samt till ett grovsopsrum (Gävlegatan 7) med källsortering. Hushållssopor lämnas i fristående ställ på gården. Metallklädda dörrar finns mellan trapphus och källarutrymmen i Gävlegatan 5-11 samt mellan samtliga trapphus och vindar.
Riskinventering
För varje uppmärksammad risk görs en bedömning av konsekvenserna om händelsen inträffar. Åtgärdsförslag lämnas för hur risken ska minimeras. Ansvarsfördelning mellan förening och bostadsrättshavare anges nedan.
Nr 1-6
Konsekvens: stor i egen lägenhet men begränsad spridning
Åtgärd: försiktighet, kunskap, brandvarnare, släckutrustning
Huvudansvarig: bostadsrättshavaren respektive lokalhyresgästen
Konsekvenserna av brand i den egna lägenheten kan bli stora med risk för både sak- och personskador, men med begränsad risk för spridning till trapphus och andra lägenheter. Försiktighet, fungerande brandvarnare, egen släckutrustning, kunskap om åtgärder vid brand, skyddsplåt/gnistskydd vid öppen spis kan minska riskerna. Begränsa mängden brännbar gas och vätska i lägenheter och förråd. Ingen grillning på balkonger.
Nr 7
Konsekvens: lokalt stor men med begränsad spridning
Åtgärd: gedigen dörr, brandvarnare
Huvudansvarig: föreningen
Ingen glöd bland det som kastas i grovsopsrummet. Dörr som håller obehöriga borta. Installation av brandvarnare.
Nr 8
Konsekvens: ökad risk för brandspridning
Åtgärd: inga föremål förvaras i allmänna utrymmen, brandvarnare
Huvudansvarig: bostadsrättshavaren respektive föreningen
Nr 9
Konsekvens: försvårad utrymning
Åtgärd: inga föremål förvaras i trapphus
Huvudansvarig: bostadsrättshavaren respektive föreningen
Placera inte föremål i trapphus eller i andra allmänna utrymmen på vindar eller i källargångar. Dessa kan locka till brandanstiftan, öka brandspridning och försvåra utrymning vid brand. Ingen inomhusförvaring av mopeder och motorcyklar tillåts. Vid behov avlägsnar föreningen sådana föremål utan förvarning. Installation av brandvarnare.
Nr 10
Konsekvens: begränsad spridning
Åtgärd: serviceavtal och byte av blinkande lysrör
Huvudansvarig: föreningen
Blinkande lysrör byts av föreningen. Tändspolar med automatisk bortkoppling av blinkande lysrör installeras successivt. Serviceavtal finns för utrustning i tvättstugor och fjärrvärmecentral.
Sammanvägning av sannolikheter och konsekvenser
Om man utgår från en riskvärdering med tre olika nivåer enligt följande:
och analyserar de 10 riskområdena enligt ovan med följande tänkbara konsekvenser:
blir bedömningen att det föreligger högst sannolikhet för brand i enskild lägenhet kopplad till mänsklig aktivitet och den mänskliga faktorn (det vill säga att man t ex glömmer att stänga av spisen eller lämnar levande ljus obevakade). Risken i sammanhanget för brandspridning utanför lägenheten med behov av snabb utrymning av huset bedöms som liten. Detta sammantaget bedöms som en för föreningen acceptabel risk, som den boende eller lokalhyresgästen själv i första hand styr över. För att minska risken för att brand uppstår och för att reducera konsekvenserna om brand uppstår, har åtaganden fastlagts för bostadsrättshavarna (i förekommande fall även lokalhyresgästerna) och för föreningens styrelse.
Bostadsrättshavarens (lokalhyresgästens) åtaganden
Föreningens åtaganden
Stockholm, den 8 februari 2013, utg 1