Sortering av matavfall

29 augusti 2024 Föreningen har under en period haft dispens när det gäller utsortering av matavfall. Nu har SVOA försett föreningen med det material som ska användas för ändamålet framöver. Via speciella gröna plastpåsar ska matavfallet liksom tidigare slängas i tunnorna på gården. Endast där och ingen annanstans!

Genom att matavfallssortera hjälper vi till att göra Stockholm till en klimatsmart och fossilbränslefri stad. Under sommaren har eftersorteringsanläggningen Resursutvinning Stockholm byggts klart och testkörts och det är nu obligatoriskt för alla stockholmare att samla in sitt matavfall. Matavfallet skall sorteras ut i särskilda plastpåsar som sedan slängs tillsammans med övrigt hushållsavfall (restavfallet) i soptunnorna på gården.

Instruktionsfolder och påsar för detta ändamål hittar ni i anslutning till cykelförvaringen i respektive port.

OBS att det finns en folder per lägenhet och att man tar en ny rulle med påsar vid behov, men en i taget så att vi kan säkerställa att alla har tillgång till påsar. De gröna plastpåsarna får inte användas till något annat än att samla in matavfall. Annat avfall än matavfall i den gröna plastpåsen skadar processen att utvinna biogas och biogödsel.

Det finns också en begränsad mängd med påshållare som kan fästas på insidan av ett skåp i det fall någon behöver en sådan. Styrelsen ansvarar för att beställa och tillhandahålla rullarna med påsar. Tar rullarna slut i din uppgång uppskattar vi om ni skickar ett mail så vi kan fylla på. Under tiden är det bara att ta en rulle från en annan uppgång. Styrelsen tittar också på långsiktig lösning för påsförvaring (dvs en bättre lösning än kartonger i trapphus och cykelrum).

Börja sortera nu!