Information Gemensam El
Hej alla boende
Som ni märkt har alla efterhand nu övergått till den gemensamma elen. Arbetet har rullat på som det var tänkt när det gäller alla lägenheter. Men det visade sig att vi har en hel rad lokaler (stora som små) som är litet knepiga att få till. Det sinkade arbetet en kort stund. Men även den utmaningen löser sig i skrivande stund.
Tyvärr har inte informationen om själva arbetet varit lika tydligt. Och vi från styrelsen kan bara beklaga. Vi har helt enkelt inte känt till hur processen sett ut och om vi haft bättre information hade vi såklart delat den med er. Men allt har som sagt, förutom en ganska stor fördröjning på grund av leveransproblem, gått bra. Alla lägenheter är inkopplade och har el, lokalerna är också snart inkopplade. Så för alla boende har egentligen allt redan hänt.
Hur betalar man för sin sin el?
Det som gjorts nu är att alla lägenheter fått en egen mätare. Den registrerar i sin tur hur mycket el som varje lägenhet förbrukar och skickar den informationen till Riksbyggen som i sin tur debiterar den förbrukningen på den avi där man betalar lägenhetsavgiften.
Det kan vara så att den de lägenheter som fick sina mätare installerade först får en fördröjning på inbetalningen på första avin. Men förhoppningsvis kommer alla lägenheter (och lokaler) att vara installerade inom så kort tid att det inte märks. Men vi vill i alla fall tala om för alla att det kan bli ett litet glapp mellan installationen och när första avin går ut. Och att det då leder till att man får betala för en litet längre förbrukningstid första gången. Kan vara bra att tänka på.
Hur ser man hur mycket el man förbrukar?
När hela systemet är i gång kommer ni alla att få ett mejl, eller om det inte kommer för att Riksbyggen saknar en mejladress till er, meddelas på annat sätt att ni får tillgång till en hemsida där ni kan logga in på er egen lägenhet och se hur mycket el ni förbrukar varje dygn.
Hur mycket kostar elen?
Tanken är att vi som förening skall ta ut ett pris som täcker vad vi betalar till elbolaget och vad det kostar oss att administrera hela apparaten med underhåll, se till att alla får betala via avierna och så vidare. Det pris som vi inleder med är 150 öre exl. moms eller 1 krona och femtio öre exl. moms Snittpriset för en bostadsrättslägenhet har under året varit strax över 3 kronor. Så vi kommer att betala mindre än genomsnittet. Utöver det försvinner också den nätavgift med avgifter och skatter som alla betalade innan för alla medlemmar. Om det visar sig att det är ett något för högt pris så sänker vi det. Är det litet för lågt så får vi justera det uppåt litet. Men vi tror att det är ett bra pris.
Hur sätter vi priset?
Tanken är alltså inte att vi som förening skall tjäna pengar på den gemensamma elen. Tvärt om skall alla tjäna på att vi som stor förening kan få ett bra elpris. Ett pris som vi i sin tur handlar upp på elbörsen. Vi säkrar upp vårt elpris för de kalla månaderna med några års framförhållning för att på så sätt förhindra att vi drabbas av snabba prisuppgångar och enskilda händelser. Vi har alltså inte 100% fast elpris, men inte heller 100% rörligt pris. Vi har ett fast pris för de kalla månaderna och ett rörligt pris för de varma. Det är en strategi som visat sig bra hittills. Om världsläget ändras som ändrar vi också strategi.
Hur kan du som boende hålla koll?
Dels kan du som boende, genom portalen, se exakt hur mycket el just du förbrukar. Det gör att du kan sänka dina kostnader beroende på hur du använder elintensiva apparater. Kan det vara en idé att byta ut gamla kylskåp och frysar eller vad det nu kan vara.
Du kommer också att ha koll på hur föreningen tar betalt för elen. Vi kommer varje år att i den ekonomiska redovisningen ange hur mycket vi tar betalt för elen som förening, hur mycket vi går i över- eller underskott. På så sätt blir hela processen med den gemensamma elen transparent.