Föreningens medlemmar ansvarar tillsammans för tvättstugor, trapphus, fritidslokaler m.m. Vi har också ett ansvar gentemot varandra, bl. a. genom att inte bullra eller ha musik på hög nivå efter klockan 22:00.
Enligt bostadsrättsföreningens stadgar ska bostadsrättsinnehavaren på egen bekostnad underhålla lägenhetens inre. Där till hör bland annat ytskikt i bostaden (golv, väggar och tak), tätskikt i bad- och våtrum, armaturer i dusch, klämring runt golvbrunn, rensning av avlopp och golvbrunn i bostaden, sanitetsporslin, köksinredning, vitvaror, vattenledningar i bostaden, avstängningsventiler och anslutningskopplingar på vattenledningar, lägenhetens ytter- och innerdörr, glas i fönster med mer. För exakt ansvarsfördelning titta gärna i föreningens stadgar.
Viktigt att tänka på att tätskiktet i ditt badrum är ditt ansvar som medlem att underhålla och tillse att det är i gott skick. Tätskiktets tekniska livslängd beräknas till maximalt 25-30 år vilket har passerat då stambyte skedde i föreningen i början av 1990-talet. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag och stäm av med dem vad som gäller för just din hemförsäkring om en skada skulle ske.
Brf Pålsundet har inte kollektivt bostadsrättstillägg i sin fastighetsförsäkring därför är det viktigt att du som medlem i föreningen vid tecknande av hemförsäkring tecknar en försäkring med bostadsrättstillägg för att vara maximalt skyddad vid en eventuell skada i din bostad.
Regler för ändring i lägenhet finns att läsa under Dokument. Styrelsen har även tillsammans med Stadsbyggnadskontoret skrivit en text om vilka regler som gäller och vad man ska tänka på vid håltagning i bärande vägg. Även dessa finns att läsa under Dokument.
Störande arbete i lägenheterna som till exempel rivning, byggnadsarbete, borrning och hamrande får endast göras på vardagar mellan kl 8:00 och 19:00 samt lördagar och söndagar mellan kl 10:00 och 19:00. Dessa regler ersätter inte dialog med grannarna när man gör lite större jobb.
Upplever du att det inte blir varmt i din lägenhet när temperaturen ute börjar bli lägre?
Troligen beror det på att de temperaturgivare som är anslutna till värmesystemet inte är tillräckligt kalla för att skicka ut mer värme till dina radiatorer. Då temperaturen pendlar upp på dagarna och ner på nätterna (oftast i början av värmesäsongen, oktober-november) så hinner inte värmesystemet med att ställa om till dessa justeringar och då kan bostaden dessvärre upplevas som lite extra kall. Det blir bättre när sedan temperaturen är mer stadig och håller sig nere. Då svänger inte justeringen upp och ner och ska ge ett jämnare flöde av värme.
Hur fungerar elementen (radiatorerna)?
Radiatorn är en värmare som ska tillse rummet med energi, den är anpassad för att värma upp den kalla luften som kommer in utifrån (via fönster och/eller ventil – dock kan den ej värma upp luft utifrån om du öppnar ditt fönster, det är radiatorn inte anpassad för). Radiatorernas värme kommer från varm vatten som rinner igenom radiatorn. När radiatorn ger ifrån sig värme så svalnar den samtidigt vilket innebär att radiatorn kommer vara varm upptill, där det varma vattnet kommer in, och svalare nedtill där det kallare vattnet rinner tillbaka in i värmesystemet. Hela radiatorn ska alltså inte vara varm utan du känner skillnad på övre delen och undre om du lägger handen på radiatorn.
Termostaten på din radiator
Termostaten på din radiator ser till att spara energi eftersom de automatiskt känner av rummets temperatur. De är inställda på att stängas av när en viss temperatur uppnås i rummet. Du kan också alltid vrida termostaten medurs om du skulle önska lägre temperatur än vad som är inställt. Tänk också på att om rummet tillförs värme från tex solljus, flera människor eller tända lampor och så vidare kommer termostaten att dra ner flödet (och indirekt temperaturen) på din radiator.
Låt alltid termostaten stå fullt öppen under sommarperioden, då värmen inte är påslagen, så riskerar du inte att termostaten kärvar när värmesäsongen påbörjas. Det är heller inte säkert att alla dina radiatorer i ett rum alltid är varma, det beror lite på om annat påverkar termostaten.
Placering av möbler
Se till att du inte ställer säng, soffa, fåtöljer eller gardiner framför dina radiatorer. Det försämrar för termostaten att reglera upp och ner det flöde som krävs för att få varmt i dina radiatorer. Se också till att stänga av radiatorerna till exempel när du vädrar för att spara på energiförbrukningen och värna om miljön.
Ansvar för radiatorerna
Radiatorerna i din bostad är föreningens ansvar enligt stadgarna därför är det inte tillåtet att manipulera, ändra eller ta bort radiatorer då det förstör hela värmesystemet och den balans som finns injusterad på systemet.
Vi rekommenderar inte att du luftar dina radiatorer själv för att minska risken för skada.
Har du frågor eller problem med din radiator eller termostat vänligen kontakta HSB:s felanmälan så kan fastighetsskötaren hjälpa dig.
Ventilationen i våra hus bygger på följande: Tilluft ska komma in genom ventilerna i fönsterkarmarna, genom ”skafferiventilen” i köket och ibland genom tilluftsventil i badrummet. Håll dessa ventiler öppna! Frånluften ska ut via de luftflödesjusterande ventilerna i kök och badrum. Rör inte dessa injusteringar! I låghusen är det enbart självdrag medan höghusen är utrustade med frånluftsfläktar på vindarna. Man får inte ansluta en egen fläkt till en gemensam kanal, varken i låghusen eller i höghusen. Om du gör det sprids matos in till grannarna. Du får däremot gärna montera in en icke kanalansluten kolfilterfläkt i köket.
Våra trapphus år vår evakueringsmöjlighet i händelse av brand. Dessa skall vara framkomliga för brandkår och ambulans, därför får vi inte förvara någonting i trapphusen som kan hindra framkomligheten. Läs vår brandföreskrift under Dokument.
Brandvarnare
År 2003 installerade föreningen brandvarnare i samtliga lägenheter. Den installationen gjordes i enlighet med ett lagkrav. Styrelsen påminner om att samtliga lägenheter ska vara försedda med fungerande brandvarnare och nu är respektive bostadsrättsinnehavare ansvarig för detta. Föreningens fastighetsskötare kan sätta upp ny brandvarnare. Pris enligt HSB:s fastprislista debiteras respektive bostadsrättsinnehavare tillsammans med månadsavgiften.
Grillning
Endast gasol- och elgrillning är tillåten på föreningens balkonger. Kolgrillning är tillåten på föreningens mark.
Det är inte tillåtet att skaka mattor på balkongerna. Använd i stället de piskställningar som finns i föreningen. Balkonglådor får av säkerhetsskäl endast hängas innanför räcket.
Tack för att du inte matar fåglar via fönster och balkonger då detta lockar till sig skadedjur som råttor och skapar en ohygiensk närmiljö!
Om du ska installera egen tvätt-/diskmaskin så kontakta fastighetsskötaren som i sin tur beställer arbetet av våra godkända entreprenörer. Ni som lägenhetsinnehavare debiteras direkt från entreprenören för kostnaden.
Vid överlåtelse av en lägenhet är det obligatoriskt med en lägenhetssyn. Främst är det ventilation, vatten och elinstallationer som kommer att kontrolleras, men även andra kända problem kollas, som t.ex. kanalansluten köksfläkt, lägenhetsdörr, åverkan på fasad, fukt i badrum och kök, läckande radiatorer mm. Först när besiktningen är genomförd kommer HSB att skicka överlåtelsen till styrelsen för godkännande. Protokollet är en styrelsehandling och kommer inte att vara en partsinlaga i samband med överlåtelsen.
Fel som föreningen ansvarar för ska åtgärdas omgående och i samråd med köparen. Föreningen kommer att kräva ersättning av säljaren/bostadsrättshavaren om det visar sig att hen utfört bristfälliga åtgärder på de delar av lägenheten som föreningen svarar för. Andra fel ska åtgärdas av säljaren före tillträdet om inte säljare och köpare kommer överens om annat. Styrelsen vill betona att denna lägenhetssyn inte i något avseende ersätter köparens ansvar att besiktiga lägenheten inför tillträde.