Andrahandsuthyrning

Enligt styrelsebeslut september 2024:

Om bostadsrättsinnehavare vill hyra ut sin lägenhet i andra hand måste innehavaren ha tillstånd av styrelsen. Ansökan görs genom att logga in på Mitt HSB, välja ”Min bostad”, sedan välja
”Andrahandsuthyrning bostadsrätt” i vänstermarginalen. Där kan ansökan göras online med bank-id. Alternativt kan man skriva ut en blankett som fylls i och mailas in. Ansökan handläggs sedan av HSB Stockholm via fullmakt från styrelsen. I tveksamma fall kontaktar HSB styrelsen för godkännande. Vår bostadsrättsförening tillåter enbart uthyrning av de enskilda lägenheterna under i förväg bestämda perioder och under säker reglering via ansökan enligt ovan. 

Villkoren är följande:

  • Det krävs en ny beviljad ansökan för varje ny hyresgäst och varje ny hyresperiod.
  • Hyrestagaren måste vara en fysisk person.
  • Det är inte tillåtet att hyra ut via någon förmedling, t ex Airbnb.
  • Ansökan beviljas för maximalt ett år åt gången.
  • Möjlighet till förlängning ytterligare ett år åt gången, upp till totalt två år.
  • Efter två års uthyrning måste en karenstid om minst ett år förlöpa innan nästa uthyrningsperiod.
  • Något av följande skäl till uthyrningen ska anges:
    - Arbete eller studier på annan ort. Intyg krävs.
    - Ändrade förhållanden/prov av samboende.
    - Sjukdom eller vård av anhörig.
    - Utlandsvistelse.
    - Förälder upplåter lägenhet åt sitt barn.
    - Uthyrning av lägenhet som skaffats för bosättning efter pensionering.
    - Uthyrning vid avflyttning då lägenheten inte gått att sälja till rimligt pris.
    - Vid dödsfall fram till arvskifte.
  • Längre tid än två år, dock högst fem år, kan beviljas vid tjänstgöring eller studier på annan ort. Intyg krävs.
  • Ägaren till lägenheten ansvarar för att hyresgästen respekterar föreningens stadgar och regler för boende inklusive skötsel och ordning av föreningens allmänna egendomar - lokaler och markområden. Vid underlåtenhet anses det som otillåten andrahandsuthyrning.
  • Eftersom föreningen åsamkas kostnader vid andrahandsuthyrning tas en avgift ut för varje uthyrningstillfälle, 10% av vid varje tidpunkt gällande prisbasbelopp.
  • Vid otillåten andrahandsuthyrning har föreningen rätt att betrakta nyttjanderätten till bostadsrätten förverkad och kan genomföra tvångsförsäljning av lägenheten (7 kap. 18 § 2p i bostadsrättslagen).

Kompletterande info från styrelsen 2024-10-30:

Styrelsen har uppmärksammat att flera av våra medlemmar hyr ut sina lägenheter via nätbaserade mäklare, kortare tider, utan att informera föreningen och utan ansökan. Detta gör att vår förening riskerar att bli ett bostadsområde med inslag av ett antal småhotell med bl.a. både ökat slitage av de allmänna utrymmena och risk för att "hotellgästers" vanor kan bli störande för närboende.

Hyresnämnden har i ett beslut 2015-08-17 behandlat denna form av korttidsandrahandsuthyrning och konstaterar att den inte faller inom ramen för de reviderade lagreglerna om andrahandsuthyrning.

Enligt Plan- och Bygglagen bedöms korttidsuthyrning som hotellverksamhet. Det medför att allt från detaljplaner, byggnadens utformning, tillgänglighet, brandskydd, försäkringsfrågor mm måste uppfylla krav som vårt bostadsområde inte är byggt för.

Mer information återfinns på Sveriges Domstolars hemsida: https://www.domstol.se/amnen/hyra-bostadsratt-och-arrende/bostadsratt/hyra-ut-bostadsratt-i-andra-hand/.

Reglerna för andrahandsupplåtelse/uthyrning av bostadsrätt finns i 12 kap. 39-40 §§ Jordabalken och i 7 kap. 10-11 §§ Bostadsrättslagen.