Hur fungerar föreningen?

Här sammanfattas Brf Parkeringsljusets organisation och vad det innebär att vara en HSB-förening.

Föreningen

HSB Brf Parkeringsljuset i Stockholm är en ekonomisk förening. När du köpt en bostadsrätt blir du delägare i fastigheten genom medlemskap i bostadsrättsföreningen. Via medlemskapet i föreningen har du nyttjanderätt till din lägenhet som egentligen ägs av föreningen. Vårt gemensamma mål i Brf Parkeringsljuset är att huset ska hålla god standard och vi ska känna att vi bor tryggt. 

Stämma

Varje år hålls en föreningsstämma. Stämman är föreningens högsta beslutande organ genom att medlemmarna kan använda sin rösträtt. Brf Parkeringsljusets ordinarie stämma hålls normalt i januari eller februari månad. Styrelsen kan också kalla till extrastämma under året inför beslut som stämman måste fatta som t.ex. avsevärda förändringar av fastigheten eller val av ledamöter. Inför ordinarie stämma har medlemmarna möjlighet att skriva förslag via motioner. 

Stadgar

Föreningens stadgar är de interna regler som stämman beslutat skall gälla. Stadgarna har framför allt betydelse för det praktiska arbetet i föreningen. 

Styrelsen

Styrelsen utses av medlemmarna på stämman. Styrelsen ansvarar bland annat för det löpande arbetet med och driften av föreningen, information och frågor från medlemmarna. Alla i styrelsen är medlemmar i föreningen och har en bostadsrätt i Parkeringsljuset med undantag av HSB-ledamoten.

HSB

Föreningen har koppling till HSB på två olika plan:

  1. Föreningen är medlem i HSB Stockholm och använder därmed namnet HSB Brf Parkeringsljuset. Medlemskapet ger tillgång till vår HSB-ledamot på styrelsemöten, denna hemsida, utbildningar, ett tryggt varumärke, kollektivupphandlade avtal och förmodligen bättre lånevillkor hos bankerna.
  2. Föreningen anlitar HSB för den ekonomiska förvaltningen som bland annat sköter fakturering, inkasso, servicecenter, medlemskap, överlåtelser, ekonomisystem och annat som avlastar styrelsen i sitt arbete. 

Att bo i bostadsrätt

Att köpa en  bostadsrätt innebär att man köper rätten att bo i en av föreningens lägenheter mot ersättning för obegränsad tid under förutsättning att de förpliktelser man har mot föreningen uppfylls. Det vill säga att bo i en bostadsrätt innebär allstå inte att man har köpt den fysiska lägenheten. Det är föreningen som äger fastigheterna och upplåter dess lägenheter till de medlemmar som har köpt en andel (bostadsrätt) i föreningen. Om bostadsrättshavaren åsidosätter sina skyldigheter gentemot föreningen kan bostadsrätten förverkas och därmed förlorarar medlemmen rätten till att bo i lägenheten. 

Hur kan jag som medlem påverka föreningen?

Du kan alltid kontakta styrelsen för att lämna dina synpunkter. En gång per år så håller föreningen årsstämma. Till denna stämma är alla föreningens medlemmar välkomna och det är det forum där medlemmarna kan påverka föreningen.  På stämman avhandlas en del formella punkter så som resultat- och balansräkning samt ansvarsfrihet för styrelsen. Medlemmar kan innan stämman lämna in motioner som styrelsen då har skyldighet att besvara samt redovisa under stämman.  Under stämman väljs även styrelsen för de kommande verksamhetsåret. Till styrelsen kan alla medlemmar kandidera. Vill du vara med och påverka föreningen så är du välkommen att kontakta valberedningen.

Vad får jag göra i min bostadsrätt?

Att bo i en bostadsrätt innebär att du äger rätten att bo i en lägenhet som ägs av föreningen. Detta medför att du som medlem och boende och inte får göra vad du vill i den lägenhet som du bor i. På samma sätt som du som medlem har rättigheter har du även skyldigheter. Du är till exempel skyldig för inre underhåll av lägenheten så som målningar och ytskick. För en mer detaljerad beskrivning av dina rättigheter och skyldigheter se föreningens stadgar samt ordningsreglerna.