Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand av hela lägenheten (till skillnad från uthyrning till inneboende) kräver tillstånd från styrelsen. Godkännande ges för högst ett år i taget.
Du som äger bostadsrätten är fortfarande ansvarig för lägenheten och för vad din hyresgäst gör.
Anslagstavla
I tvättstugan finns en anslagstavla för information och annonser. Där kan du sätta upp meddelanden till dina grannar. Glöm inte att skriva datum!
Ansvar: Bostadsrättsföreningens ansvar
Föreningen ansvarar för det yttre underhållet, det vill säga underhåll av föreningens hus och mark.
Fonden för yttre underhåll reserverar medel för framtida underhåll, på basis av föreningens underhållsplan och fastställd budget.
Ansvar: Lägenhetsinnehavarens ansvar
Det inre underhållet, underhåll av den enskilda lägenheten, ansvarar bostadrättshavaren för.
Avgift
Årsavgiften, ofta kallad månadsavgift eftersom den normalt tas ut per månad, ska täcka föreningens utgifter för drift, underhåll och amorteringar.
Som bostadsrättshavare har du inte bara del i bostadsrättsföreningens tillgångar, utan också i skulderna. Alla i föreningen måste därför ta ansvar. Tillsammans i föreningen kan var och en medverka till att hålla kostnaderna nere, till exempel genom att tänka på hur vi använder vatten och el eller se till att sopsorteringen fungerar, så att vi inte drar på oss onödiga extrakostnader.
Balkong
Balkongen tillhör inte lägenheten, men får nyttjas av lägenhetsinnehavaren.
Under 1994 och 1995 genomförde föreningen en omfattande renovering av fasader och balkonger. Samtliga bostadshus fick tilläggsisolering och kläddes med Marmoroc-stenar. Balkongräcken byttes ut och balkongernas insidor målades vita.
Balkongen får inte målas om. Det sköter föreningen om. Målning av golvet på balkongen, ansvarar boende för. Den skall målas med epoxi färg.
Balkonglådor
Vänd balkonglådorna inåt så att de inte kan blåsa ner och skada någon. Detta gäller främst om du bor på övervåningen. Vattna försiktigt så att det inte droppar på grannen i våningen under
Bastu
Bastun finns i tvättstugehuset.
Bokningslista sitter på väggen utanför bastun.
Det kostar inget att använda bastun. Det enda som föreningen kräver av dig som bokat bastun är att du lämnar den välstädad efter användandet.
Besöksparkering
Vid infarten från Bollmoravägen finns 14 st besöksplatser som är avgiftsbelagda.
Bokningslistor
I tvättstugan finns bokningslistor för:
Där finns även information om vilka som har nyckel till respektive lokal.
Bostadsrätt
En bostadsrättsförening är en speciell typ av ekonomisk förening som har till uppgift att upplåta lägenheter med bostadsrätt i föreningens hus.
Att bo i bostadsrätt innebär att föreningen äger fastigheten, men medlemmarna har en nyttjanderätt till en viss bostadsrätt (en viss lägenhet).
De lagar och regler som gäller för bostadsrättsföreningar är främst:
En bostadsrätt är medlemmens andel i föreningens förmögenhet samt rätt att nyttja lägenheten.
Skatteverket skiljer på äkta och oäkta bostadsrättsföreningar.
För att en förening ska klassas som äkta krävs att:
Bostadsrättslagen
Bostadsrättslagen är den lag som reglerar bostadsrättsföreningarnas verksamhet och medlemmarnas rättigheter och skyldigheter.
Den första bostadsrättslagen kom 1930. Den har senare förändrats flera gånger, och den nuvarande lagen gäller sedan 1991.
Vill du veta mer? Klicka här.
Bostadsrättstillägg
När du tecknar hemförsäkring ska du se till att teckna den med särskilt tillägg för bostadsrätt. Det är för att få full täckning om olyckan skulle vara framme.
Om du bor i en bostadsrätt ansvarar du själv bland annat för ytskikt inne i bostaden, till exempel tapeter, parkettgolv, plastgolv, innerdörrar. Därför bör du ha en tilläggsförsäkring till din hemförsäkring, ett så kallat bostadsrättstillägg. Hos vissa bolag ingår numera en försäkring för bostadsrätt i hemförsäkringen.
Brandskydd
Se till att ha brandvarnare i lägenheten, lämpligt antal utifrån storlek på lägenheten.
Kontrollera batteriet i brandvarnaren minst en gång per år, förslagsvis i samband med första advent. Brandsläckare och brandfilt är något som också rekommenderas att införskaffa om det inte redan gjorts.
Trapphuset är din väg ut i händelse av brand. Se till att hålla det fritt från cyklar, barnvagnar och andra hinder.
Bredband
I varje lägenhet finns ett datauttag (Ethernet).
För att aktivera tjänsterna tar du kontakt med Telenor (www.telenor.se).
Det finns även andra sätt att få tillgång till bredbandstjänster:
Budget
Inför varje räkenskapsår måste styrelsen göra en budget. Denna är en uppskattning av hur stora intäkterna och kostnaderna kommer att bli under det kommande året.
El
Vi inför IMD, (individuell elmätning och debitering), från och med 1 juli 2023.
Elskrot
Elskrot, exempelvis uttjänta kaffebryggare, ska inte blandas med glödlampor eller hushållssopor.
Mobila miljöbilen från Tyresö kommun, kommer enligt turlista 4 gånger per år, vid tvättstugan och hämtar saker du inte får slänga i miljöhusen.
Du kan även lämna dessa vid återvinningscentralen i Petterboda.
Evakuering
Utrymning vid eventuell brand sker via trapphuset. Det är därför förbjudet att blockera trappor och våningsplan med cyklar, barnvagnar och liknande.
Vid tveksamma fall är det räddningstjänsten som bedömer vad som är acceptabelt.
Vill du veta mer? Klicka här.
Extraförråd
I Brf Pluto finns:
För cyklar finns också cykelställ på varje gård.
Kontakta styrelsen om du är intresserad av att hyra ett extraförråd.
Extrastämma
Extrainkallat medlemsmöte, som kallas av styrelsen. Kallelse till extrastämman ska också ske om revisor eller minst en tiondedel av medlemmarna så begär.
Fasader
Under 1994 och 1995 genomförde föreningen en omfattande renovering av fasader och balkonger. Samtliga bostadshus fick tilläggsisolering och kläddes med Marmoroc-stenar.
Ingenting får monteras på fasaderna utan styrelsens tillstånd.
Felanmälan
Felanmälan görs i första hand till HSB kundservice och fastighetsskötsel på telefon: 010-442 11 00
För akuta fel utanför ordinarie kontorstid kontaktar du HSB Jour på telefon: 08 - 695 00 00.
Du kan även göra felanmälan via webb.
Fest- och övernattningslokal
Brf Pluto har en lokal som medlemmarna kan hyra. Förnärvarande är priset 400 kronor per dygn.
Där finns ett välutrustat kök samt bäddsoffor med totalt fyra sängplatser.
Bokning görs på styrelse telefonen, 070-611 35 47, minst 1 vecka innan.
Fullmakt
En medlem som är förhindrad att personligen närvara vid stämman kan utöva sin rösträtt genom ombud. Varje medlem har en röst. Om flera medlemmar äger bostadsrätten gemensamt, har de ändå bara en röst tillsammans.
Fysisk person får utöva sin rösträtt genom ombud. Endast medlemmens make, sambo, annan närstående (= förälder, syskon eller barn) eller annan medlem får vara ombud.
Ombud får bara företräda en medlem. Fullmakt till stämman ska vara skriftlig och daterad. Den gäller högst ett år efter utfärdandet.
Fönster
Bostadsrättsföreningen ansvarar för målning och underhåll av utsidan av fasad och fönster. Målning av insidan av fönster och balkongdörr, samt tätning av fönster ansvarar lägenhetsinnehavaren för. Skulle en fönsterruta gå sönder så är även det lägenhetsinnehavarens ansvar att få en ny ruta på plats.
Fönsterventiler
Försök att ha ventilerna öppna, det underlättar cirkulationen och ger bättre luft i lägenheterna. Man reglerar luftflödet genom att skjuta ventilerna i sidled.
Kan du se en röd punkt bredvid ventilerna är de stängda.
Föreningsstämma
Bostadsrättsföreningens högsta beslutande organ är föreningsstämman. Stämman hålls normalt en gång per år, ordinarie stämma.
Det är på stämman du som medlem är med och väljer styrelse bland medlemmarna i bostadsrättsföreningen.
Årsstämman äger rum i november månad.
Förvaltning
Bostadsrättsföreningen anlitar genom avtal HSB Stockholm för förvaltning och fastighetsskötsel samt HSB Mark för markskötsel.
Följande uppgifter utförs av HSB Stockholm på uppdrag av och under kontroll av föreningens styrelse:
Garage
I Brf Pluto finns:
Kontakta HSB medlemsservice om du är intresserad av att hyra garage.
Grillning
Grillen ska vid grillning placeras en bra bit ut från huset, så att grannarna slipper få in matos i sina lägenheter. Efter avslutad grillning och kontroll att elden/glöden är släckt, ställs grillen tillbaka på sin plats.
Grovsopor
Grovsopor och miljöfarligt avfall såsom bildäck, elektroniksopor, färg och kemikalier ska till återvinningscentralen i Petterboda.
Om du inte har något kort för att komma in på Petterboda, kontakta Tyresö kommun servicecenter.
Hastighetsbegränsning
Vid infarterna till Brf Pluto finns skylten för "gårdsgata". Skylten innebär att hastigheten är begränsad till "gångfart".
Gående och cyklister har alltid företräde.
Vill du veta mer? Klicka här.
Hemförsäkring
När du tecknar hemförsäkring ska du se till att teckna den med särskilt tillägg för bostadsrätt. Det är för att få full täckning om olyckan skulle vara framme.
HSB
HSB bildades 1923 av Hyresgästföreningen i Stockholm. Syftet var att bospara, bygga och förvalta bra och prisvärda bostäder för medlemmarna.
HSB stod ursprungligen för Hyresgästernas Sparkasse och Byggnadsförening. Idag är Hyresgästföreningen och HSB helt olika organisationer, och HSB är nu ett registrerat namn, inte en förkortning.
När pionjärerna i HSB skulle bygga det första huset hade man inte råd att köpa tegel. Pengar fick man av arkitekten Sven Wallander, som löste ut teglet från Värtahamnen i Stockholm. Han blev snabbt den starke ledaren i den organisation som växte till en folkrörelse.
HSB blev snabbt en stor byggkoncern. En viktig drivkraft var att bygga och förvalta bra bostäder med låga boendekostnader. Men kvalitet, omsorg och trivsel var också visionen för HSBs boende.
HSB har under årens lopp varit föregångare när det gäller att utveckla boendet. Sopnedkastet eller "sopstörtningen" blev en populär HSB-uppfinning. Men HSB var också först med att utveckla tvättstugor, badrum och funktionella kök. Varmvatten blev snabbt standard, kylskåp och hiss likaså.
Under årens lopp har HSB haft många verksamheter som t ex snickerifabriker, marmorbrott, tvättmedelstillvekning och egna barnstugor. Det är en brokig historia som har lett fram till vad HSB är idag d v s en rörelse som har totalt ca 554 000 medlemmar och 3 900 bostadsrättsföreningar runt om i landet
Vill du veta mer? Klicka här.
Husdjur
Hundar och katter är trevliga djur, men de är inte alltid till glädje. Tyvärr inkommer det klagomål på att djuren lämnar avföring på gräsmattor i rabatter och i barnens sandlådor.
Kom ihåg att ha djuren kopplade eller under uppsikt när de rör sig inom bostadsområdet, och att plocka upp efter dem.
Mer information om djurhållning i Tyresö Kommun finner du hos Miljö- och Hälsoskyddskontoret.
Hyresrätt
Hyresrätt innebär en nyttjanderätt under en begränsad tid, till skillnad från en bostadsrätt som är en nyttjanderätt under en obegränsad tid.
För bostadsrätten (lägenheten) betalas en månadsavgift.
Garage, parkeringsplats eller extraförråd hyrs ut till medlemmarna.
Inglasning av balkong
Inglasningen kräver bygglov. Det ansöker du om genom Tyresö kommun.
Internet
I varje lägenhet finns ett datauttag (Ethernet).
För att aktivera tjänsterna tar du kontakt med Telenor
Det finns även andra sätt att få tillgång till bredbandstjänster:
Jordfelsbrytare
Jordfelsbrytarens främsta funktionär att rädda liv och förhindra brand om ett fel uppstår i elsystemet, t ex i en lägenhet. I våra lägenheter sitter jordfelsbrytaren i säkringsskåpet och känner av att strömmen som skickas ut är lika stor som den som kommer in. Om strömmen går fel väg t ex genom en människa till vattenkranen, löser jordfelsbrytaren ut innan någon skada skett. Jordfelsbrytarna bör "motioneras" några gånger per år.
Jour
För akuta fel utanför ordinarie kontorstid kontaktar du HSB Jour på telefon: 08 - 695 00 00.
Juridisk rådgivning
Medlemmar i HSB kan kostnadsfritt få juridisk rådgivning.
HSBs jurister är specialister på bostadrättsjuridik och andra juridiska frågor som berör boendet.
Telefonjouren har nummer 0771-472 472 och är öppen vardagar kl 09-15.00.
Kabel-tv
Tele2 är leverantör av kabel-tv i Brf Pluto.
Mer information om Tele 2 och deras utbud kan du finna på företagets hemsida.
Kallelse
Kallelse till årsstämman ska ske två till sex veckor före stämman. Av kallelsen ska framgå tid och plats för stämman samt de ärenden som ska tas upp. Endast de ärenden, till exempel motioner, som anmälts i förväg kan tas upp till beslut.
Källsortering
I området finns sju stycken miljöhus, med kärl för matavfall samt kärl för:
Grovsopor och miljöfarligt avfall såsom bildäck, elektroniksopor, färg och kemikalier ska till återvinningscentralen i Petterboda.
Köksfläkt
Ventilationssystemet i våra hus är konstruerat så att motordrivna fläktar i kök och badrum inte får användas. Du skall använda köksfläktt av typ alliance eller en kolfilterfläkt som inte är anslutet till ventilationen.
* * * L * * *
Lagar
Förutom bostadsrättsföreningens stadgar finns det några olika lagar som bostadsrättsföreningar ska följa.
Aktuella lagar är Bostadsrättslagen, Hyreslagen, Bokföringslagen och Lagen om ekonomiska föreningar.
Likhetsprincipen
Likhetsprincipen (eller likabehandlingsprincipen) innebär att medlemmar i princip ska behandlas lika. Stämman eller styrelsen får inte fatta beslut som gynnar eller missgynnar vissa medlemmar på bekostnad av föreningen eller andra medlemmar.
Medlemmarna
En medlem i en bostadsrättsförening kan ses som en delägare i ett bostadsföretag. Det är bara till medlemmar som en lägenhet kan upplåtas med bostadsrätt.
Medlemserbjudanden
Medlemskapet i HSB ger dig förmånliga rabatter hos en mängd företag i Stockholms län. Medlemskortet är numera digitalt och laddas enklast ner i mobilen, men kan också skrivas ut från datorn. Du hittar medlemsbeviset under medlemskap eller Mina sidor på HSB:s hemsida.
Miljöhus
I området finns sju stycken miljöhus, med kompostkärl samt kärl för:
Motioner
En medlem som vill ta upp något ärende på föreningsstämman kan lämna in en skriftlig motion till styrelsen, med förslag till åtgärder och förändringar inom föreningen.
Det finns inga strikta regler för vad man kan motionera om. HSB rekommenderar dock att inte motionera om sådant som man kan skriva direkt till styrelsen eller förvaltaren om och som styrelsen utan stämmobeslut kan åtgärda eller införa. Ta gärna vara på möjligheten att skriva direkt till styrelsen eller förvaltaren löpande under året. Det sparar tid på årsstämman till förmån för diskussioner kring inlämnade motioner.
Månadsavgift
Årsavgiften, ofta kallad månadsavgift eftersom den normalt tas ut per månad, ska täcka föreningens utgifter för drift, underhåll och amorteringar.
Nyckeltuber
Samtliga lägenhetsdörrar har från början försetts med nyckeltuber. Syftet med tuberna är att underlätta för de boende som inte kan vara hemma när lägenheten måste vara tillgänglig för reparationer eller besiktning. Vid planerat arbete eller annan nödvändig åtkomst till lägenheten meddelas du i förväg och kan då placera dina nycklar i tuben.
Tänk på att vid byte av dörr se till att flytta över nyckeltuben till den nya dörren.
Ombud
En medlem som är förhindrad att personligen närvara vid stämman kan utöva sin rösträtt genom ombud. Varje medlem har en röst. Om flera medlemmar äger bostadsrätten gemensamt, har de ändå bara en röst tillsammans.
Fysisk person får utöva sin rösträtt genom ombud. Endast medlemmens make, sambo, annan närstående (= förälder, syskon eller barn) eller annan medlem får vara ombud.
Ombud får bara företräda en medlem. Fullmakt till stämman skall vara skriftlig och daterad. Den gäller högst ett år efter utfärdandet.
Pantsättnig
Pantsättning kallas det när en lägenhet lämnas som säkerhet för ett lån. Pantsättningsavgiften är högst 1 % av gällande basbelopp. Avgiften täcker administrativa kostnader som uppstår i samband med att en lägenhet lämnas som säkerhet för ett lån.
Pantsättningar administreras av HSB Stockholm.
Parkering
I Brf Pluto finns:
Kontakta HSB medlemsservice om du är intresserad av att hyra parkeringsplats eller garage.
Petterboda
Grovsopor och miljöfarligt avfall såsom bildäck, elektroniksopor, färg och kemikalier ska till kretsloppscentralen i Petterboda. För att lämna avfall där behöver du ett magnetkort, som berättigar till inpassage.
Om du inte har något kort för att komma in på kretsloppscentralen; kontakta Tyresö kommun servicecenter.
Planettecknen
Bostadrättsföreningen har fått sitt namn efter planeten Pluto. I samband med fasadrenoveringar på 1990-talet tog vi fasta på detta tema, och dekorerade husens gavelfasader med planettecken.
Bostadsrättsföreningen Pluto i Tyresö bildades 16 september 1968 och registrerades 8 november 1968. Husen byggdes under åren 1970-1971, och de första inflyttningarna skedde sommaren 1971.
Revisor
Revisorn är medlemmarnas kontrollorgan i fråga om hur styrelsen sköter sina åtaganden och föreningens ekonomi.
Stämman utser revisorerna (en ordinarie och en suppleant) för ett år i taget.
Räkenskapsår
Räkenskapsår är ett år för en juridisk persons räkenskaper. Brf Pluto använder brutet räkenskapsår som löper från 1/7 till 30/6.
Ordinarie föreningsstämma ska hållas inom sex månader efter räkenskapsårets utgång.
Rökning
Det råder rökförbud i trapphus och andra gemensamma utrymmen (tvättstugor, föreningslokal m.m.). Kasta inte ut några fimpar om du röker på balkongen. Undvik att röka på balkongen om du bor på nedre botten.
Rösträtt
Vid stämman har varje medlem en röst. Om flera medlemmar innehar bostadsrätt gemensamt har de ändå tillsammans en röst.
En medlem som är förhindrad att personligen närvara vid stämman kan utöva sin rösträtt genom ombud.
Snickarbod
Snickarboden finns i tvättstugehuset.
Bokningslista sitter på väggen utanför.
Soprum
I området finns sju stycken miljöhus, med kärl för matavfall samt kärl för:
Stadgar
Alla bostadsrättsföreningar måste ha stadgar. I stadgarna beskrivs reglerna för föreningens verksamhet.
För frågor som inte regleras i dessa stadgar gäller bostadrättslagen, lagen om ekonomiska föreningar samt övrig lagstiftning.
Det är bara föreningsstämman som kan besluta om ändringar av stadgarna.
Styrelse
Styrelsens uppgift är att företräda ägarna eller medlemmarna i en organisation.
Styrelsen har ansvar för att saker och ting blir utförda samt att det finns rutiner för hur olika uppgifter ska lösas och av vem.
Stämma
Bostadsrättsföreningens högsta beslutande organ är föreningsstämman. Stämman hålls normalt en gång per år (ordinarie stämma).
Det är på stämman du som medlem är med och väljer styrelse bland medlemmarna i bostadsrättsföreningen.
Årsstämman äger rum i november.
Störande grannar
Du är skyldig att se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar i sådan grad att de kan vara skadliga för hälsan eller på annat sätt försämra de boendes miljö. En bostadsrättshavare ska iaktta ett allmänt gott uppförande. Avvikelser från gott uppförande, till exempel ofta förekommande bråk, skrik eller hög musik utgör störningar. Tänk på att vissa störande ljud från grannar tillhör det normala och är ofrånkomligt i flerfamiljshus. Ingen kan bli avhyst på grund av störningar som är en naturlig del av livet, som exempelvis enstaka fester med hög musik eller busiga och högljudda barn. Sådant måste tålas.
Trapphus
Utrymning vid eventuell brand sker via trapphuset. Det är därför förbjudet att blockera trappor och våningsplan med cyklar, barnvagnar och liknande.
Vid tveksamma fall är det räddningstjänsten som bedömer vad som är acceptabelt.
Om föremål står i vägen går det inte heller att städa trappuppgången.
Trivselregler
Tänk på att ditt golv är grannens tak, och vice versa. Det är därför viktigt att du till exempel inte låter TV, radio eller stereo stå på för högt. Detta är särskilt viktigt mellan klockan 22:00 och 06:00, då vi bör iaktta ”största möjliga tystnad”.
Tänk på att inte starta tvättmaskinen för sent, så att tvättprogrammet hinner avsluta i tid.
Vi vill alla ha det fint i lägenheterna. Därför är det ibland nödvändigt att borra, spika och såga. Detta görs på vardagar fram till klockan 21:00 samt lördagar och söndagar fram till klockan 16:00.
TV
I Brf Pluto finns ett kabel-tv-nät som levereras av Tele2, fd.ComHem.
Mer information om Tele2 och deras utbud kan du finna på företagets hemsida.
Tvättstugor
Tvättstugorna ligger i en separat byggnad, vid infarten från Bollmoravägen 128
Där finns 3 tvättstugor. Varje tvättstuga har två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp.
Dessutom finns en grovstvättstuga där du kan tvätta mattor och liknande.
Nycklar och bokningslistor finns utanför varje tvättstuga.
Tyresö
Brf Pluto ligger i trivsamma Tyresö kommun.
Uteplatser
Regler för nyttjande av vår gemensamma mark
På baksidan av husen gäller följande:
Utrymmet närmast den egna balkongsidan, högst 3.30 m längs med huset samt från balkongens utgång 0,75 m får disponeras för egen räkning för byggande av trädäck, plattläggning eller odling av lågväxande blommor eller annat, dock inga träd eller större buskar. Innan måste du göra en så kallad bygganmälan till styrelsen.
Marken är föreningens och inte privat. Den ingår inte i lägenhetens yta och den boende kan inte vid försäljning medräkna och påstå att utrymmet ingår i lägenhetsinnehavet. Tillåtelse för disponering har endast getts för att platsen vid balkongen är så nära lägenheten och därför blivit ett utrymme som kan ses som lämpligt att utnyttja för privat räkning.
Kvarstående utrymme mellan utnyttjad mark kan disponeras av boende på övervåningarna för att t.ex. ställa in egna grillar då dessa inte används. Grillning är dock inte tillåtet på balkongerna eller nära huskroppen varken för de boende på under- eller övervåningarna. Grillen ska när den används ställas ut en bra bit på gräsmattan för att inte oset ska störa eller irritera någon annan.
Gräsmattan som ligger längre ut från husen än balkongens kortsida plus 0,75 m får inte nyttjas för planteringar eller mutas in med häckar eller liknande. Marken ska vara tillgänglig för alla och gräsmattan ska kunna skötas utan att hänsyn ska tas till växtlighet som inte planterats av
föreningen. Häckar som har godkänts av styrelsen får inte överstiga 2 m på höjden.
Föreningen är ansvarig för all mark i området, och således också ansvarig för om någon olycka inträffar på grund av att föreningen inte vidtagit förebyggande åtgärder. Föremål som kan orsaka skada på person eller egendom såsom studsmattor, eldkorgar, motorcyklar, mopeder, cyklar, pooler, större sport-och lekutrustning, byggavfall e dylikt får av den anledningen inte placeras på gräsmattorna, inte ens invid den egna balkongen.
Valberedning
Valberedningen är en grupp av minst två personer som har till uppgift att under året försöka hitta personer som är lämpliga att sitta i styrelsen.
Stämman utser valberedningen för ett år i taget. På nästkommande stämma ger valberedningen sitt förslag till vilka som ska väljas till styrelsen, revisorer och eventuella andra funktionärer. Om en medlem har önskemål om någon som bör ingå i styrelsen kan han eller hon kontakta valberedningen när som helst under året.
Vi På Pluto
Vi På Pluto är namnet på föreningens nyhetsblad till medlemmarna.
Ytterdörr
Ytterdörrarna till trappuppgångarna är styrda av tidslås, och är låsta mellan 20:00 och 06:00.
Årsredovisning
Alla föreningar måste varje år göra en årsredovisning. Denna är styrelsens redogörelse för verksamheten under året som gått.
Årsredovisningen består av olika delar:
I årsredovisningen ska föregående års balansräkning och resultaträkning finnas med som jämförelse.
Årsstämman
Bostadsrättsföreningens högsta beslutande organ är föreningsstämman. Stämman hålls normalt en gång per år (ordinarie stämma).
Det är på stämman du som medlem är med och väljer styrelse bland medlemmarna i bostadsrättsföreningen.
Årsstämman i Brf. Pluto äger rum i november.
Äkta bostadsrättsförening
Skatteverket skiljer på äkta och oäkta bostadsrättsföreningar.
För att en förening ska klassas som äkta krävs att:
Öppet hus
Styrelsen håller ibland Öppet Hus i gemensamhetslokalen på Bollmoravägen 98B.
Du som har frågor eller synpunkter om vår bostadsrättsförening, eller bara vill
träffa styrelsen, är välkommen då!
Överlåtelse
Överlåtelse innebär att medlemmen avser att sälja bostadsrätten. Det finns vissa formkrav för en giltig försäljning. Ett skriftligt undertecknat avtal måste föreligga innan bostadsrättsföreningen får ta ställning till om köparen av bostadsrätten kan beviljas medlemskap i föreningen.
Överlåtelser administreras av HSB Stockholm.