Tips om matavfallshantering

04 september 2016

 

Under de varma sommarmånaderna är risken större att det uppkommer fluglarver i kärlen för matavfall. Fluglarverna är inte farliga men kan upplevas som obehagliga. Här finns tips på hur man minskar risken för att få larver i kärlen.

 

• Håll ditt avfall så torrt som möjligt, låt det rinna av ordentligt och släng gärna med hushållspapper och servetter i påsen som suger upp fukten.

 

• Använd påshållaren som du får av oss. Då kan luften cirkulera kring avfallet och det torkar.

 

• Rulla ihop papperspåsen ordentligt innan du slänger den i kärlet. Det förhindrar att locka till sig flugorna till matresterna.

 

• Mat som luktar mycket, till exempel räkskal och fisk – frys gärna in detta i påsen  och lägg det i kärlet dagen innan tömning.                            Våra kärl töms på tisdag morgon varje vecka.

 

• Använd alltid den särskilda hållaren som håller påsen luftig. Använd aldrig en hink eller liknande eftersom påsen då inte andas och lättare går sönder och matresterna kan ramla ur. Använd gärna dubbla påsar!

 

• Lägg inte löst matavfall i kärlet.

 

• Fyll påsen till max tre fjärdedelar. Byt påse efter två dagar, även om den inte är full. Paket med påsar finns i soprummen.

 

• Diska påshållaren då och då. Den tål maskindisk.

 

 

• Använd inte plastpåse, ta hellre två stycken matavfallspåsar. Vanliga plast- eller papperspåsar får absolut inte läggas i kärlet för matavfall, de är inte komposterbara och de ställer till med problem i rötningsprocessen.