Trivsel- och ordningsregler för BRF Prästgården
För att alla ska trivas i föreningen är det viktigt med hänsyn, ömsesidig respekt och tolerans för varandras olikheter. Om man upplever störningar eller problem är det bra att kunna prata med sina grannar om det på ett trevligt och respektfullt sätt. Det är också viktigt att alla medlemmar känner till och gör sitt bästa för att följa föreningens gemensamma regler. Här nedan har vi sammanställt de trivsel- och ordningsregler som styrelsen fattade beslut om 2024-03-26.
Att bo i en bostadsrätt innebär att man äger en andel i och är medlem i föreningen. Enligt stadgarna ska vissa saker, till exempel yttre underhåll, beslutas om på årsstämman där alla medlemmar har rösträtt, och finansieras gemensamt via månadsavgifterna. Andra saker, till exempel insidan av radhuset, bestämmer man som medlem över, ansvarar för och bekostar själv.
OBS! Detta gäller ej radiatorer, vatten- och avlopssystem och fläktsystem som ägs av Brf.
All mark är föreningens mark (vår gemensamma) men nyttjanderätten innebär att du utan att tillfråga styrelsen kan använda den för trädgårdsmöbler/uteplats. I det fall det ryms en uteplats får även framsidan nyttjas för detta.
Du som bostadsrättshavare ansvarar för att det finns minst en brandvarnare i lägenheten och du bör regelbundet kontrollera brandvarnarens funktion. Det är starkt rekommenderat att ha brandvarnare i taket på varje våningsplan, samt gärna även brandfilt och brandsläckare i bostaden.
Det är medlemmens skyldighet att se till att den egna bostadsrätten omfattas av hemförsäkring och bostadsrättstillägg.
Trivsel- och ordningsreglerna ska ses som ett komplement till föreningens stadgar som alltid gäller samtliga medlemmar.
All mark tillhör föreningen. Därför är mark inte upplåten med bostadsrätterna, men medlemmar har nyttjanderätt reglerad av nedanstående ordningsregler till en yta motsvarande cirka 10 meter ut från huset (baksida) eller till dess naturliga avslut (t. ex. häck), och fram till brevlådan på husets framsida.
Staket, räcke, uteplatser, buskar, träd, häckar etcetera ska skötas föredömligt och ej sticka ut i gångar/gångvägar, ligga an mot fasader, förhindra fastighetsunderhåll, vara till fara eller besvär för grannar. Det är medlemmens skyldighet att rätta sig efter de krav på åtgärder som styrelse eller fastighetsskötare kan ställa.
Vid osäkerhet om tomtens gräns kontakta styrelsen.
• Låga planteringar som till exempel rabatter eller prydnadsbuskar (ca 150-200 cm) och odlingar som till exempel bärbuskar, trädgårdsland eller odlingslådor får anläggas, cirka 10 meter ut från huset (baksida) eller till dess naturliga avslut (t. ex. häck), och fram till gångvägen på framsidan. Du ansvarar själv för det du har planterat samt för befintliga planteringar på din baksida och framsida. Föreningen står för gräsklippning av gemensamma ytor.
OBS! Efter anmälan till styrelsen kan styrelsen ålägga medlem att ta bort växtlighet, som orsakar stora olägenheter för berörd granne/grannar alternativt kan medföra skador på värmekulverten/byggnaderna.
• Vid plantering av häckar mellan grannar eller för att avgränsa markyta ska styrelsen och i tillämpliga fall berörda grannar tillfrågas.
Häck om cirka 200 cm höjd får uppsättas på fram- och baksidan. I undantagsfall kan styrelsen ge dispens.
• Nyplantering av träd ska godkännas av styrelsen efter medgivande av berörda grannar
• Staket kan efter styrelsens godkännande få byggas runt uteplats, baksida eller framsida.
• Om du har staket eller trätrall på fram- eller baksida ansvarar du själv för underhållet oavsett vem som byggt det.
Styrelsen har beslutat att tillbyggnader, exempelvis av plank och skärmtak, får ske under förutsättning:
Observera! All tillbyggnad kräver berörda grannars medgivande och styrelsens tillstånd!
• Att höjden på planken ej överstiger höjden på lägenhetens nuvarande plank och att ev. nytt plank ej sträcker sig utanför det befintliga planket
• Att skärmtak inte får överstiga 15 kvadratmeter och ej sträckas utanför det egentliga skiljeplanket
• Att lutningen på skärmtaket i görligaste mån följer hustakets lutning
• Att material i skärmtaket är av "ljusgenomsläppande" plast
• Att endast en sidovägg får vara täckt från golv till tak och får ej sträcka sig utanför befintligt skiljeplank.
För att styrelsen skall kunna ge tillstånd till ev. tillbyggnad måste berörda medlemmar närmast intill lägenheten ha lämnat sitt skriftliga medgivande samt att enklare ritning och beskrivning lämnats in till styrelsen för godkännande.
• Det krävs tillstånd från grannar och styrelsen att ha pool, jacuzzi eller badtunna. Mindre plaskdammar som lätt kan flyttas undan är tillåtna. Föräldraansvar gäller.
• Gemensamma gräsytor behöver hållas fria från t ex. lekredskap och möbler, för att vår gemensamma trädgårdsskötsel ska fungera.
• Mindre studsmattor (max 30 cm höga och 150 cm i diameter) får placeras på fram-/baksidan av huset, ca 10 meter ut eller till markens naturliga avslut. Om dessa mått överskrids krävs grannars och styrelsens skriftliga tillstånd. Föräldraansvar gäller.
• Bollspel mot väggar är inte tillåtet (gäller även garage- och förrådsdörrar).
• Vid grillning, tänk på brandrisken och att os kan vara störande för grannar.
• Biltrafik inom området är endast tillåten för i- och urlastning.
Biltvätt är ej tillåten inom området. Inre rengöring av bilen får ske på parkeringsytorna.
Det är inte tillåtet att ladda elbilar/elhybrider ur motorvärmaruttaget (brandrisk).
• Föreningens parkeringsplatser är till för personbilar tillhörande oss boende och våra besökande. Det är inte tillåtet att parkera lastbilar, bussar, husvagnar, husbilar eller andra skrymmande fordon på dessa platser. Den som disponerar hyrd/tilldelad parkeringsplats ansvarar för parkeringsplatsens snöröjning.
• Tänk på att parkerade bilar kan vara i vägen för snöröjning på vintern och vid sandupptagning på våren.
• Renoveringsarbeten eller annat som kan vara störande för kringboende ska utföras på dagtid och med hänsyn. Det är du som renoverar din lägenhet som ansvarar för att byggavfallet kontinuerligt forslas bort.
• Mycket störande arbeten, t. ex. bila i betong, får ske helgfria vardagar mellan klockan 08.00-17.00. Enstaka, mindre störande jobb får förekomma fram till kl. 20.00 på vardagar och mellan 09.00 och 18.00 på helger. Visa extra hänsyn vid storhelger. Efter kl. 22.00 ska nattro råda.
• Tänk på att olika ljud kan uppfattas störande. Visa hänsyn till dina grannar. Om du skall ha fest, förvarna gärna dina grannar som då lättare accepterar en tillfällig störning.
• Om du har problem med grannar som stör ska den första åtgärden alltid vara att ta upp saken grannar emellan. Många gånger kan saker lösas redan här. Om du upplever att det inte blir bättre kan du kontakta styrelsen eller föreningens fastighetsförvaltare på HSB.
• Vid grillning, tänk på brandrisken och att os kan vara störande för grannar.
• Tänk på att rökning kan vara störande för dina grannar. Observera att det råder rökförbud på föreningens lekplatser och i allmänna utrymmen, t. ex. tvättstugan och kvarterslokalen.
• De gemensamma tvättstugorna är endast till för personer som bor i föreningen och ska städas efter användning.
•Var noga med att lämna gemensamma utrymmen låsta.
•Bastun får utnyttjas mellan kl. 08.00 och 24.00 och ska städas efter användning. Efter kl 22.00 ska extra hänsyn visas för att inte störa närboende
• Sortera ditt avfall i rätt kärl och på avsedda platser, se märkning i soprummen. Miljöfarligt avfall, byggavfall samt grovsopor ansvarar du för att frakta bort till närmaste återvinningscentral. Vid städdagar beställs containrar för grovsopor till området.
Alla lägenheter har en egen fläkt, som ALLTID ska gå på minst lägsta fart. Detta så att ett lätt undertryck skapas i lägenheten för att ge en grundventilation och så att varm, fuktig inneluft inte trycks in i väggarna och där utfäller fukt. Med omkopplare på fläktkåpan över spisen, kan högre farter ställas in vid behov, t ex vid duschning och stekos.
•Vid byte av spiskåpa får bara en fläktlös variant med spjäll och inbyggd hastighetsstyrning med transformator användas.
•Reparation av fläkten på taket och spiskåpan bekostas av föreningen om dessa är original. Ombyggda/utbytta sådana underhålls på boendes bekostnad.
• I avlopp och wc får endast toalettpapper och sådant som kommer ur kroppen spolas ned. Allt annat kan fastna i rören och kan vara farligt för miljön.
• Tänk också på att alltid stänga vattenkranar, även vid vattenavstängning. Använd vårt gemensamma vatten med förnuft! Inför vintern ska slangar och anslutningar tas bort från utvändig vattenkran.
• Vid matning av fåglar rekommenderas fågelmatare/behållare för att minimera mat på marken, eftersom maten även drar till sig råttor och möss. Fallfrukt ska tas bort av samma skäl.
• Hundar får rastas på området under förutsättning att de hålls kopplade och att ägaren ser till att plocka upp hundens utförda behov efter sig. Tänk även på att det kan finnas personer med allergier och rädslor.
• Vid föreningens städdagar vår och höst är det önskvärt att samtliga medlemmar hjälper till efter förmåga med enklare underhåll av området. Det underhållsarbete som inte görs av medlemmar kommer att läggas ut på trädgårdsfirma eller andra entreprenörer vilket i slutändan belastar månadsavgifterna.
Det är allas gemensamma ansvar att kontinuerligt hjälpa till att hålla området och gemensamma lokaler fria från skräp.
• Du som bostadsrättsinnehavare ansvarar för att gäster och eventuella andrahandshyresgäster följer ovanstående regler.
Vid justering av ordningsregler kan tidigare förändringar bli ogiltiga. Beroende på styrelsens och stämmans beslut kan antingen anmodan om åtgärd alternativt dispens utfärdas.