Renovering och ombyggnad

Som bostadsrättsinnehavare bestämmer du själv över de flesta renoveringsarbeten i din lägenhet. Om du vill göra väsentliga förändringar i din lägenhet, måste du anmäla detta till bostadsrättsföreningens styrelse och få den planerade förändringen godkänd i förväg. Meddela gärna styrelsen oavsett så vi känner till vad som händer i huset.

Vad är en väsentlig förändring och hur ansöker man om styrelsens godkännande?

Renovering som kräver styrelsens godkännande kan vara:

  • påverkan av bärande konstruktion (t ex rivning av väggar)
  • ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas, vatten eller ventilation (t ex byte av golvbrunn eller installation av elektrisk handdukstork som då ersätter en vattenburen radiator)
  • annan väsentlig förändring av lägenheten

Ansökan om renovering ska inkomma till styrelsen senast en månad innan arbetet påbörjas, så att styrelsen har tillräckligt med tid att behandla din ansökan. Renoveringsarbetet får ej påbörjas utan styrelsens medgivande. Se stadgarna för utförligare beskrivning över vad föreningen respektive bostadsrättsinnehavaren ansvarar för.

 Ansökan kan mailas eller lämnas till styrelsen och ska innehålla:

  • Beskrivning hur arbetet ska genomföras med bifogad ritning.
  • Som regel begärs alltid intyg av byggnadsingenjör för arbeten som utförs på det som faller under föreningens ansvar (t.ex. rivning av väggar, arbeten på stammar av el och vatten, arbete i elnätet för radiatorer etc.). Bostadsrättsinnehavaren betalar själv för eventuell intygskostnad.

Arbete får inte påbörjas före styrelsens godkännande. Styrelsen behandlar anmälda ärenden vid första möjliga tillfälle (som regel vid nästa ordinarie styrelsemöte). Om arbetet påverkar de delar som föreningen (styrelsen) är ansvarig för, kan styrelsen kräva att besiktning ska göras. Det kan röra sig om delmoment eller en avslutande besiktning, beroende på arbetets art.

Det ska vara fackmannamässigt utfört

Föreningen kräver att renovering av våtrum ska utföras av behörig hantverkare i enlighet med Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV), samt råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK). Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem får endast utföras av behörig elektriker. Om man vid ombyggnad/renovering önskar byta fläktkåpa måste en kåpa väljas som fungerar tillsammans med Essvent-aggregatet.

Renoveringar som kräver central avstänging av vatten eller värme

Vid renoveringar som kräver avstängning av vatten eller värme för hela huset krävs tillstånd från styrelsen. Detta ska meddelas minst två dagar i förväg och avstängningen ska ske på dagen då vår fastighetsskötare går sin vanliga ronderingsrunda (f.n. torsdagar). Vid avstängningen krävs det att:

  • Bostadsrättsinnehavare som önskar stänga av vatten/värme tillhandahåller en certifierad rörmokare vid avstängningstillfället.
  • Bostadsrättsinnehavare sätter upp information i trapphuset/port att avstängning ska ske vid angivet datum och preliminär tid.
  • Bostadsrättsinnehavare ska vara tillgänglig på telefon eller på plats i huset under avstängningen ifall oförutsedda händelser inträffar.

Motordrivna fläktar ej tillåtna att installera 

Det är inte tillåtet att koppla motordrivna fläktar till husets ventilationssystem, eftersom de förstör självdraget i huset. Har du en motorfläkt i din lägenhet så måste du bekosta att den tas bort, även om den var där när du flyttade in.

Självdraghus bygger på att varmluft stiger i huset, från lägenheternas köksventilation och de runda ventilerna i rummen, upp genom luftkanaler i vägg och murstock, för att till slut gå ut genom utluftsfläktarna på hustaken. När luften stiger och går ut skapas ett undertryck som är drivkraften för luftomsättningen i huset.

Om en lägenhet använder en motordrivna fläkt stiger trycket på fel ställen i ventilationen så att självdraget förstörs. Det leder till att begagnad luft och stekos går ut hos grannarna i stället för att föras hela vägen ut. 

Observera att det inte hjälper om kökfläkten använder kolfilter, eftersom problemet är lufttrycket, inte hur smutsig luften är.

De enda motorfläktar som är tillåtna är de som skickar tillbaka luften in i den egna lägenheten.

Om det satt en motordriven fläkt i köket när du köpte lägenheten så har du också fått med dig ansvaret för att ta bort den. Har du fått bristfällig information från säljarna så kan du förstås begära ersättning från dem, men du har fortfarande ett ansvar mot föreningen att byta ut fläkten.

Visa hänsyn och informera

Föreningens trivselregler ska följas. Renovering får därför enbart ske mellan klockan 08-18 på vardagar och mellan klockan 08–16 på lördagar. Söndagar och helgdagar får renovering som medför oljud inte ske.

Innan arbete som medför oljud eller annan olägenhet påbörjas, ska anslag sättas upp i båda trapphusen. Anslaget ska visa vilken lägenhet som renoveras samt under vilken tid som arbetet pågå.

Det är du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för att ditt byggavfall forslas bort. Det får inte läggas i föreningens grovsoprum och inte heller belamra gemensamma utrymmen, som trapphus, källargångar, vindar och gårdar.