”Högre avgifter krävs – trots räntesänkningar”

15 december 2024

Trots den sjunkande styrräntan kommer bostadsrättsföreningars genomsnittliga räntekostnad att öka nästa år. Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm, menar att avgiften behöver fortsätta höjas det kommande året.

Den akuta krisen är över. Men många styrelser måste vara beredda på att fatta nya obekväma beslut om avgiftshöjningar.
Det är fortsatt ett ansträngt ekonomiskt läge för de allra flesta föreningar i Stockholmsregionen, säger Cecilia Jutell, analytiker HSB Stockholm. 

Föreningarnas arbete med 2025 års budget och avgiftsnivåer pågår för fullt och avslutas inom kort. Även om styrräntan redan sänkts med 1,25 punkter i år kommer bostadsrättsföreningars genomsnittliga räntekostnad fortsätta att öka under 2025.  

 I fjol var föreningarnas snittränta 2,5 procent. Men i takt med att fler föreningar lägger om sina bundna lån i år och nästa kommer den öka, och därmed även räntekostnaderna. Över tid är en snittränta på 3 procent trolig, säger Cecilia Jutell.  

Ökade räntekostnader behöver pareras med högre avgifter. Och det nyckeltal som är vägledande för avgiftens storlek är föreningens sparande till framtida underhåll. HSB rekommenderar ett sparande på 250-300 kr/kvm/år. I fjol uppgick det genomsnittliga sparandet till knappt 170 kr/kvm/år. Med en hypotetisk snittränta på 3 procent skulle det genomsnittliga sparandet uppgått till endast 140 kr/kvm/år. 

För att i fjol uppnå ett fullgott sparande även vid en ränta på 3 procent hade den genomsnittliga avgiften behövt vara nästan 20 procent högre. I realiteten behövs nu en ännu större höjning då kostnader för fjärrvärme, vatten, avfall och försäkringar också fortsätter stiga. Föreningar som får ett visst överskott när räntan sjunker kan lockas av att sänka avgiften. Amortera i stället, för att bibehålla sparandenivån, säger Cecilia Jutell.  

Oavsett ränteläge rekommenderar Cecilia Jutell en mixad låneportfölj, med både bundna och rörliga lån på olika löptider. Syftet är att minska sårbarheten vid räntesvängningar.  

Självklart ska man utgå från de specifika förutsättningarna. En högt belånad förening kan med fördel binda en större del, medan det är mer försvarbart med en större del rörligt för en lågt belånad förening. 

Statistiken baseras på nyckeltal från omkring 760 bostadsrättsföreningar i Stockholmsregionen. Samtliga föreningar anlitar HSB för ekonomisk förvaltning. De flesta är medlemmar i HSB, dock inte alla. 

 Artikel från HSB Nyheter