Borra i tak
När du vill skruva upp något i taket, t ex en lampkrok, får borrhålet vara max 30 mm, alltså 3 cm djupt. Det beror på att installationer såsom vatten-, vent- och elledningar är dragna i taket. Ett för djupt borrhål kan orsaka stor skada, inte bara i din lägenhet utan även i dina grannars.
Använd gärna de krokar som redan är fast monterade i tak om du önskar sätta upp en tyngre lampa
Borra i betonggolv
Samma försiktighet måste iaktas om du vill fästa något i betonggolvet under parkett.
Borra i vägg
I ditt hem finns det olika typer av väggar, och innanför dessa kan det finnas olika typer av installationer.
Innervägg - enkel gipsvägg
De flesta väggar mellan hall och sovrum, sovrum och sovrum samt hall/entré och vardagsrum består av enkelgips (12 mm) och stålreglar. Elledningar är vanligt förekommande, och i de flesta fall är kanalisationen dragen via stålreglarna. Om du väljer att fästa upp något på väggen med hjälp av dessa stålreglar bör du vara observant på detta - särskilt om ett eluttag är placerat i närheten av regeln där du vill borra.
Innervägg - plyfaförstärkt gipsvägg
I varje lägenhetsentré finns en plats som är förberedd för kapphylla/klädhängare. Denna plats är förstärk med plyfa bakom gipsskivan för att underlätta uppfästning.
Varje lägenhet har en tv-vägg som är markerad på ritning vilket betyder att den är förstärkt för att kunna montera vägghängd TV. Om denna vägg är en gipsvägg finns en ca 2 m bred plyfaförstärkning där tv-vägg är markerad på lägenhetsritningen.
Schaktvägg - dubbel gipsvägg
Väggar vid schakt består av två lager gips, tjocklek ca 25 mm. Undvik att borra djupare än så för att inte riskera att borra in i schaktet.