Att bo i bostadsrätt

Att bo i bostadsrätt innebär att man har inflytande över sitt boende men också att man tillsammans med övriga medlemmar har solidariskt ansvar för omvårdnad av fastigheterna och utemiljön.

Inflytandet utövar du genom att årligen delta i föreningsstämman. Om du har önskemål om förändringar eller vill genomdriva en annan ordning, lämnar du in motioner före stämman. Före stämman kan du också lämna förslag på nya styrelseledamöter till valberedningen.

Bostadsrätt
Bostadsrätt är en boendeform där du själv är med och äger huset du bor i. Det är föreningen som äger fastigheterna, inklusive din lägenhet. Själv äger du "bostadsrätten", det vill säga rätten att bo i lägenheten.

Att bo i bostadsrätt innebär att man har skyldighet att tillsammans med bostadsrättsföreningens övriga medlemmar ta väl hand om såväl den egna bostaden som de utrymmen medlemmarna disponerar gemensamt.

Ansvarsfördelningen mellan dig och bostadsrättsföreningen finns reglerad i bostadsrättsföreningens stadgar.
Förenklat gäller att du ansvarar för din lägenhet medan bostadsrättsföreningen ansvarar för fastigheten (fasad, tvättstuga, förråd, trapphus, gård, skötsel och underhåll).

Bostadsrättslagen reglerar dels frågor som rör nyttjanderätten mellan medlemmarna och bostadsrättsföreningen, dels föreningsrättsliga frågor.
Bostadsrättsföreningens stadgar ger ramarna i frågor som bland annat rör skötsel, medlemmarnas inflytande och styrelsens befogenheter.

Att bli medlem i en bostadsrättsförening innebär också att du accepterar föreningens stadgar och åtar dig att följa dem.

Innan du kan köpa en bostadsrätt måste styrelsen godkänna dig som medlem i föreningen. Om styrelsen bedömer att en person inte kan sköta sina ekonomiska åtaganden gentemot föreningen kan den vägra medlemskap.

Föreningsstämman
Föreningsstämman är bostadsrättsföreningens högsta beslutande instans. Ordinarie föreningsstämma hålls årligen i april månad, då en redovisning av det gångna verksamhetsåret offentliggörs. Samtidigt väljer stämman den styrelse som skall ansvara för att fullfölja de uppdrag som krävs för förvaltning av fastigheter, underhåll, ekonomi mm. Information lämnas även om planerna för det kommande året.
Stämman väljer styrelse, revisorer, valberedning samt en representant till den regionala HSB-föreningen.

Styrelsen
Styrelsen väljs på ordinarie föreningsstämma av Römös medlemmar. Den består i dag av 9 ordinarie ledamöter och 2 suppleanter. En av de ordinarie ledamöterna är utsedd av HSB. I din port, på informationstavlan, finns namn och telefonnummer till nuvarande styrelse.
Det är styrelsens uppgift att förvalta fastigheterna och området både på kort och lång sikt. Naturligtvis måste det ofta vara ekonomin som styr besluten.
De enda inkomster en bostadsrättsförening har är medlemsavgifter och hyror.
Styrelsemöten är inte öppna för andra medlemmar, annat än om så överenskommits i förväg. Ibland behandlas enskilda medlemmar - som till exempel inte betalat sina avgifter eller stört sina grannar. Det är bland annat av hänsyn till dessa personer som styrelsens protokoll inte är offentliga.
Mellan styrelsemötena arbetar styrelsens medlemmar med att följa upp fattade beslut och förbereda inför nya. Styrelsen arbetar bl.a. med ekonomi och teknisk förvaltning samt med att förbättra trivseln i området. Alla styrelseledamöter har tystnadsplikt.

Du är varmt välkommen att bidra med egna idéer och förslag.

Du kan få enklare rådgivning av HSBs jurister per telefon 0771-472 472 vardagar 12-14.