Römö deltar i energiexperiment

12 januari 2017 Sedan 11 januari syns en ny belysning med LED-lampor i Römö; på Sorögatan 15. Ibland lyser hela raden från bottenvåningen upp till översta våningen i fönsterraden bredvid entrédörren. Ibland lyser det i en mindre del av fönsterraden. Detta är ljusslingan i Römö, ett energiexperiment som talar om för oss hur mycket el som förbrukas i varje ögonblick.

Brf Römö har gått med i detta statligt finansierade Kistabaserade experiment som förhoppningsvis ska betyda att vi alla förbrukar el på ett mer intelligent sätt, att fastigheten blir den effektiva intelligenta fastigheten.

 

Nu är eltaxan sådan att vi får betala lika mycket för varje kilowattimme (kWh) oavsett när vi förbrukar den. Och nu är förbrukningen starkt koncentrerad till vissa klockslag, till exempel när alla börjar laga mat efter dagens arbete.

 

Kostnaderna för elproduktionen stiger starkt med hur stor uttaget är hos förbrukarna. Därför kan vi räkna med att elleverantörerna i framtiden kommer att ta betalt beroende på hur intensivt uttaget är. Lägre taxa vid lågt uttag och mycket högre vid hög.

 

Det är energimyndigheten som finansierar detta experiment. Kistaföretaget Yanzi har utvecklat IT-stödet i experimentet som Römö deltar i. RISE Research Institutes of Sweden AB är statens ägarbolag för svenska industriforskningsinstitut och leder detta experiment med effektmätningssystem.

 

Så här skriver man i ett informationblad:

 

 

  • Miljövänlig Elproduktion: Din insats!
  • En allt större andel av elproduktionen i Sverige kommer från förnybara energikällor. Vindkraft och solenergi kan vi inte styra över utan ibland blir det mer och ibland mindre. På samma sätt påverkar vi elnätet när vi använder det och ibland använder vi mycket och ibland mindre.
  • Alla dessa toppar och dalar skapar problem i elnätet och ju mer förnybar kraft vi får in ju svårare är det att automatiskt styra.
  • För att inte nå dessa toppar krävs det samarbete. Om vi hjälps åt kan vi försöka platta till våra höga elanvändningstoppar.
  • Ljusslingan som vi har installerat i huset visar hur mycket el hela byggnaden använder just nu: ju fler lampor tända, ju mer el används. På så sätt kan du som bor här förstår hur ni verkar fungera som grupp, men också kanske ta beslut som att senarelägga en tvätt eller liknande, för att minimera el topparna.

Nu gäller alltså att vi utifrån Ljusslingan kan anpassa vårt eluttag. Ljusslingan är uppbyggd med LED-lampor som drar ytterst lite el. Inom projektet har Römöstyrelsen också låtit installera annan utrustning hos ett antal Römöbor som kommer att ge mer detaljerad information.