Brf Römö har gått med i detta statligt finansierade Kistabaserade experiment som förhoppningsvis ska betyda att vi alla förbrukar el på ett mer intelligent sätt, att fastigheten blir den effektiva intelligenta fastigheten.
Nu är eltaxan sådan att vi får betala lika mycket för varje kilowattimme (kWh) oavsett när vi förbrukar den. Och nu är förbrukningen starkt koncentrerad till vissa klockslag, till exempel när alla börjar laga mat efter dagens arbete.
Kostnaderna för elproduktionen stiger starkt med hur stor uttaget är hos förbrukarna. Därför kan vi räkna med att elleverantörerna i framtiden kommer att ta betalt beroende på hur intensivt uttaget är. Lägre taxa vid lågt uttag och mycket högre vid hög.
Det är energimyndigheten som finansierar detta experiment. Kistaföretaget Yanzi har utvecklat IT-stödet i experimentet som Römö deltar i. RISE Research Institutes of Sweden AB är statens ägarbolag för svenska industriforskningsinstitut och leder detta experiment med effektmätningssystem.
Så här skriver man i ett informationblad:
Nu gäller alltså att vi utifrån Ljusslingan kan anpassa vårt eluttag. Ljusslingan är uppbyggd med LED-lampor som drar ytterst lite el. Inom projektet har Römöstyrelsen också låtit installera annan utrustning hos ett antal Römöbor som kommer att ge mer detaljerad information.