Att bo i bostadsrätt

Allmänt om föreningen, bostaden, stämman och styrelsen.

BRF - en ekonomisk förening

Att bo i en bostadsrättsförening innebär att du tillsammans med övriga bostadsrättshavare är medlem i en ekonomisk förening som äger fastigheten inklusive alla lägenheter, lokaler och mark. Rent juridiskt äger inte bostadsrättshavaren ”sin” lägenhet men har däremot nyttjanderätt till lägenheten.

En bostadsrättsförening bedrivs enligt självkostnadsprincipen. Föreningen behöver inte gå med vinst, bostadsrättsinnehavarna betalar sin andel av föreningens kostnader via årsavgiften. För att möjliggöra sparande för framtida reparationer och underhåll behöver dock föreningen gå med visst överskott.

Verksamhet i bostadsrätten

Huvudregeln i bostadsrättslagen är att en bostadsrätt inte får användas till annat än det ändamål som den är avsedd för. I Brf Rubinen betyder det att lägenheterna ska användas som bostad. 

Man får inte bedriva verksamhet i lägenheten. Däremot kan man ha ett eget kontor i sin bostad om det inte medför externa besökare eller andra störningar. Föreningen godkänner inte att klisterlappar, skyltar eller liknande med företagsnamn monteras på dörrar eller informationstavlor. 

Föreningsstämman

Högsta beslutande organ i föreningen är föreningsstämman. Denna brukar hållas i oktober/november månad och alla föreningsmedlemmar är välkomna dit. Vid föreningsstämman fattas bl.a. beslut om godkännande av styrelsens årsredovisning samt ansvarsfrihet för styrelsen. Vid stämman utses även styrelseledamöter, revisorer samt valberedning.

Genom att vara med och rösta på årsstämman kan du bland annat påverka styrelsens sammansättning. På hemsidan eller på anslagstavlan i porten finns det information om vilka som med i styrelsen.

Styrelsen

Styrelsen ansvarar för föreningens ekonomi och förvaltning. I styrelsen fattas bl.a. beslut om fastighetsunderhåll och ombyggnader, storleken på årsavgifterna, medlemskap och andrahandsuthyrning m.m.

  • Bostadsrättföreningens stadgar finns här
  • Trivselregler finns här
  • På HSBs Kunskapsbank finns mer tips och guider för bostadsrätter mm