Brandvarnare – ett måste
En brand kan växa oerhört fort. Eftersom bränder är ljudlösa i början kan det vara svårt att upptäcka dem i tid. Därför ska det finnas minst en uppsatt och fungerande brandvarnare i varje lägenhet. Är lägenheten större än 60 kvadratmeter bör du ha flera brandvarnare. Tänk på att ljudet måste höras ordentligt, till exempel bakom stängda sovrumsdörrar. Prova brandvarnaren en gång i månaden och när du har varit bortrest. Föreningen installerade brandvarnare i alla lägenheter under år 2003. Dessa börjar nu bli uttjänta och det ankommer då på varje bostadsrättshavare att själv byta brandvarnaren.
Spisvakt
En spisvakt, som larmar vid snabb temperaturförändring på spisen t.ex. om en kastrull kokar torrt eller om en tom platta glömts på spisen kan också vara bra att ha.
Ha släckutrustning hemma
Eftersom bränder växer snabbt, bör alla ha en handbrandsläckare hemma. För bostäder rekommenderar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap pulversläckare på minst sex kilo med effektivitetsklass 43A 233BC. Det kan också vara bra att ha en brandfilt.
Annat som är bra att tänka på
■Glömda stearinljus orsakar många bränder. Släck alltid ljusen när du lämnar rummet. Använd brandsäkra och stabila ljusstakar och ställ ljusen på säkert avstånd från gardiner och annat brännbart. Lämna inte barn, eller husdjur som går lösa, ensamma med levande ljus.
■Se till att TV:n står luftigt. Ha aldrig dukar, blommor eller levande ljus på den.
■Dra ut kontakten ur kaffekokare, hårtorkar, mobiltelefonladdare och liknande när de inte används.
■Låt inte disk- och tvättmaskiner eller torktumlare vara igång när du sover eller går hemifrån.
■Håll rent från brännbart material på och runt om spisen. Rengör spisfläkten då och då. En brand i en bortglömd kastrull kan lätt ta sig upp i en igenfettad spisfläkt och vidare i huset.
■Se till att små barn aldrig får tag i tändstickor, cigarettändare och dylikt.
■Rök aldrig i sängen eller någon annanstans där du riskerar att somna.
■Se till att glödlampor och spotlights inte kommer åt något brännbart. Använd skyddskåpor på lampor i garderober och andra platser där brännbart material kan komma i kontakt med lampan.
■Byt blinkande lysrör omedelbart och byt samtidigt glimtändaren.
■Var rädd om elsladdar så att de inte kläms och skadas. Byt dem om de är trasiga.
■Håll trapphuset rent från brännbart material och sådant som står i vägen vid en utrymning.
■Minska risken för anlagda bränder genom att hålla dörrar till källare och vindar låsta. Förvara inte heller brännbart material intill fasaden eller i trapphuset.
Källor: Stefan Wesleys, Södertörns Brandförsvarsförbund, information om säkerheten i hemmet i samband med BRF:s Rubinens föreningsstämma 2010 och informationsblad från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.