Elementen och värmen

Varje höst får styrelsen frågor om dålig eller ingen värme på radiatorerna. Vad är orsaken och anledningen? Olika människor har olika temperaturpreferenser. Vad en person tycker är behagligt kan en annan person tycka är kallt.

Temperaturförändring
En av anledningarna till att boenden upplever kyla i lägenheten kan exempelvis vara temperaturförändringar. Man är van vid skön sommarvärme och en hög temperatur, men hösten innebär en sänkning av utomhustemperaturen. Då antar lägenheten en normal temperatur på säg 21 grader. Det som är vanligt är att man då känner med handen på elementet och upplever det som kallt. Yttemperaturen i handen är normalt 31 grader och elementet håller kanske en temperatur och ger värme, något som ger upphov till att boende inte det utan tycker att det inte är någon värme i elementen. Ibland känner man på botten av radiatorn och där är den kanske rumstempererad och då känns den iskall. Då uppfattas det som att det inte är någon cirkulation i värmesystemet. Elementet skall ha en temperaturskillnad mellan toppen och botten för att fungera. Detta är helt normalt.

Mäta temperaturen
För att mäta om rummet håller rätt temperatur är det viktigt att du mäter på rätt sätt. Du mäter temperaturen i mitten av rummet ca 1,5 meter upp från golvet. Är det 20 grader har du en normal inomhustemperatur.

Andra faktorer
Andra anledningar till att boende tycker att det är kallt, är att hösten kan medföra fukt och drag från fönster eller dörrar (höststormar). Det kan göra att lägenheten känns kallare än vad den faktiskt är.

Tekniska problem
På hösten när värmen sätts på igen efter sommaren kan det bildas luftfickor som gör att elementen inte blir riktigt varma. I ett hus med flera våningar samlas i regel luften i elementen högst upp i huset. Lufta elementen med jämna mellanrum – särskilt om du bor på den översta våningen. När ett element fungerar som det ska är den övre halvan varmare än den nedre. Om det finns luft i systemet blir däremot den nedre delen varmare och då är det dags att lufta.

  1. Öppna luftningsventilen / nippeln. Håll en handduk eller en mugg under.
  2. Vänta medan luften pyser ut. När det börjar rinna ut vatten, är det färdigt.
  3. Skruva åt ventilen igen.

Tre tips om din lägenhet är kall

  1. Se över möblering och kontrollera element. Möbler och gardiner kan blockera värmen från element, så se över att din möblering inte hindrar värmen från att spridas.
  2. Mät rumstemperaturen. Hur kallt är det i din lägenhet? Mät temperaturen mitt inne i rummet och en meter upp från golvet.
  3. Informera styrelsen i din bostadsrättsförening. Om det är för kallt i din lägenhet, hör av dig till styrelsen i din brf. Ofta kan en kunnig tekniker lösa värmeproblemet.

Säteritakets ventilationssystem. 

  • I bostäder på Loviselundsvägen 9, 13 och 17 tas friskluften till lägenheten in bakom radiator (elementet) i sovrum och vardagsrum. Frånluften tas ut i våtrum (badrum) via ventilation samt i kök via spisfläkt med forcering, luften går ut via en central takfläkt högst upp i varje hus.
  • I bostäder på Loviselundsvägen 1, 3, 5, 7, 11 och 15 tas friskluft tas in bakom radiator i vardagsrum och sovrum. Kryddhyllefläkten evakuerar frånluften från respektive lägenhets badrum och kök.
  • Var noga med att inte täppa för några ventiler vare sig bakom element eller i badrum. Att täppa för ventiler kan medföra kalla lägenheter och dålig innemiljö. Även badrum kan drabbas av vattenskador,  då det blir för mycket fukt i badrummet. Dålig luftcirkulation kan även leda vintertid till att din lägenhet upplevs som kall.


Observera att HSB inte ska besöka lägenheterna för att lufta element eller motionera termostat på element. Alla kostnader som kommer till föreningen, där HSB besökt dig som boende för denna typ av ärende, kommer därför vidaredebiteras.

HSB Hemmatips

Mät temperaturen rätt i din lägenhet

HSB Hemmatips

Luftning av element