Brf. Sigismunds ordningsregler

Ordningsföreskrifter och information för oss boende i Brf Sigismund nr 8

Här finns regler och anvisningar som vi alla skall följa för att underlätta vårt boende, öka trivsel och göra så att vi slipper onödiga kostnader för vår bostadsrättsförening.

Det är på dig det beror, om alla skall trivas i vår bostadsrättsförening. Som bostadsrättsinnehavare / boende har du ett ansvar för vår gemensamma egendom.

Fastställd av styrelsen för Brf Sigismund nr 8 2008-12-30 med stöd av våra stadgar.

Andrahandsupplåtelse

Styrelsen är restriktiv när det gäller att bevilja andrahands upplåtelser. Som skäl godtas t.ex arbete eller studier på annan ort mot uppvisande av arbets-resp studieintyg.

Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand, måste du begära tillstånd av styrelsen. Av din ansökan skall framgå vilken lägenhet som avses, skälet till uthyrningen och hur länge den skall pågå. Ange namn, personnummer, telefonnummer till arbete både för dig som medlem och för andrahands hyresgästen. Skälet till andrahandsupplåtelsen skall styrkas med intyg. Ansökan om att få hyra ut lägenheten i andra hand skrivs på särskild blankett. Denna lämnas till förvaltningen vars adress är: HSB Akalla Finlandsgatan 10. 164 74 Kista. När styrelsen tagit beslut meddelas detta av förvaltningen.

Viktigt! Om du hyr ut din lägenhet utan styrelsens tillstånd, riskerar du att förlora nyttjande rätten till lägenheten. Vad detta innebär kan du läsa i föreningens stadgar

Anslagstavlor

Föreningens anslagstavlor finns i varje portuppgång. Kallelse till årsstämma anslås på föreningens anslagstavlor i respektive port samt dessutom en personlig kallelse till varje medlem.

Avlopp

För undvikande av stopp i köksavlopp skall i möjligaste mån allt annat än vatten frånskiljas från diskvattnet och läggas i behållare för köksavfall. Spola inte ner kaffesump, grönsaksdelar m.m. i avloppet. Undvik också att spola ner matfett i avloppet, sådant påskyndar behovet av stamrensning och ökar därmed kostnaden för föreningen. Som bostadsrättsinnehavare ansvarar du själv för rengöring av vattenlåset under diskbänken. För rensning av avloppet under vattenlåset ansvarar föreningen.

I bad och duschrum ansvarar bostadsrättsinnehavaren för rengöring av vattenlås och golvbrunnar. Genom regelbunden rengöring av vattenlås och golvbrunn bidrar du till att vattnet rinner undan snabbare och motverkar stopp längre ned i avloppet.

Det är inte tillåtet att spola ned kattsand, dambindor, blöjor, tops och annat som lätt fastnar i avloppet och gör att det blir kostsamma rensningar av avloppsledningarna (som berör grannar över och under dig). Föreningen ansvarar för rensning av avloppsledningarna.

Vem som har underhållsansvaret av avloppen kan utläsas i skriften: Vem skall underhålla bostadsrättslägenheten i HSB. Skriften kan beställas från HSB. Renoverings och ändringsarbeten av avloppssystemet i kök, badrum och duschrum får inte förekomma utan styrelsens skriftliga tillstånd.

Badrum och duschrum

Som bostadsrättsinnehavare är du ansvarig för badrummets alla ytskikt (väggkakel, golvklinker och målade ytor) samt tätskikten i bad och duschrummens väggar och golv.

Det är viktigt att undvika håltagning genom kakel eller klinker för att undvika att punktera underliggande tätskikt. Genom att inte göra håltagningar på tätskikten förlänger du livslängden på ditt badrum och undviker kostsamma vattenskador på väggar och golv. Om du nödvändigtvis måste sätta upp något på väggarna ska du undvika att göra håltagningar i badrummets eller duschrummets så kallade våtzon, dvs ytor kring badkar och duschplats. Bostadsrättsinnehavare ansvarar för rengöring av ventilationsdon, vattenlås och golvbrunnar. Några ändringsarbeten av el-installationer, vatten- och avloppssystem, ventilation- eller värmesystemet får inte göras utan styrelsens skriftliga tillstånd.

Balkong

På balkongen får du:

  • Hänga tvätt under kanten på balkongfronten.
  • Ha blomlådor på utsidan upp till första våningen max ca 4 mtr ej markplan inberäknat.
  • Blomlådor måste vara från andra våningen och högre vara placerade på insidan av räcket.
  • Placera trädgårdsmöbler

På balkongen får du inte:

  • Grilla.
  • Montera parabolantenn.
  • Installera infravärme, belysning eller uttag utan styrelsens skriftliga tillstånd.
  • Piska eller skaka mattor eller dylikt (gäller även fönster)
  • Använda balkongen som förråd eller förvaringsplats för brandfarliga vätskor. Bränder har startat med att felriktade raketer landat på balkonger med stora mängder brännbart.
  • Förvara gastuber.
  • Måla om i annan färgkulör eller göra ingrepp på väggar, betongskärmar eller räcken.
  • Bostadsrättsinnehavaren har ansvar för tillsyn och skötsel av respektive balkong. Med skötsel menas rengöring. 

Föreningen ansvarar för underhållet av balkongen inkl. balkongräcke och alla balkong- och fasadytor i anslutning till balkongen.

Några ändringsarbeten får inte göras utan styrelsens skriftliga tillstånd. Som ändringsarbeten räknas bl.annat borttagning av räcken.

Balkongdörr

Se även Fönster och fönsterdörrar.

Barnvagnar

Se även ”Barnvagnsrum”

Barnvagnar får inte placeras i entrehallar, trappor eller på våningsplan i trapphuset. Av brandsäkerhetsskäl tillåter inte brandmyndigheten detta. Trapphuset skall alltid ha fri utrymningsväg. Barnvagnar kan med fördel placeras i särskilda barnvagnsrum. (Se Barrnvagnsrum nedan) eller i det egna källarkontoret eller i den egna lägenheten.

Barnvagnsrum

I barnvagns rum får placeras, pulkor och kälkar samt barnens leksaker. Däremot får inte placeras cyklar, mopeder eller motorcyklar. Ej heller bildäck eller övriga personliga tillhörigheter, barnvagnar, pulkor och kälkar skall vara märkta med ägarens namn.

Besöksparkering

Bostadsrättsföreningen Sigismund har ingen besöksparkering utan får hänvisa till närliggande gator, Erik Tegels väg, Fältvägen eller parkeringen vid Bromstens torg.
Biltvätt

Tvättning av bilar är inte tillåten inom föreningen (Byggnader och mark). Avloppen är inte byggda för biltvätt. Det är ett miljöbrott att sprida kemikalier.

Bollspel

Bollspel får föreningen hänvisa till omkringliggande bollplaner. Bromstens Idrottsplats samt Spånga Idrottsplats. Bollspel är inte tillåtet inne på föreningens gård. Med bollspel åsyftas fotboll.

Brand

Se även försäkring

Tag som regel att aldrig lämna tända stearinljus utan tillsyn! Skulle olyckan vara framme försök kväva / släcka elden. Skulle du misslyckas med detta larma brandkåren och tag hjälp av dina grannar för att försöka släcka medan du väntar på brandkåren. Stanna inte kvar i lägenheten för länge, det är rökgaserna som är farligast! Möt brandkåren på gatan och tala om var i huset det brinner! När branden är släckt kontaktar du ditt försäkringsbolag där du har din brandförsäkring. Informera även föreningens förvaltare på HSB Akalla. Tel: 010  442 11 00 (vardagar 8:00-16:30, lördag 8-13). Från år 2003 är det obligatoriskt med en brandvarnare i varje lägenhet. Styrelsen för Brf Sigismund har delat ut brandvarnare till alla bostadsrättsinnehavare i föreningen. Skulle du som nyinflyttad sakna brandvarnare kontakta omgående någon i styrelsen. Den tidigare bostadsrättsinnehavaren som fått brandvarnare kan ha tagit med sig den av misstag. Du har ansvaret för att hålla brandvarnaren intakt och att du testar dess funktion med regelbundenhet. Stockholms brandförsvar kan ge dig mer information om förvaringsbestämmelser av explosiva och brandfarliga ämnen.

Cykelrum

Cykelrum finns att tillgå för alla boende i bostadsrättsföreningen. För de flesta finns cykelrum i det ”egna huset”

Cykelställ

På gården finns cykelställ. Dessa är endast till för fungerande och hela cyklar. Märk din cykel med namn och adress. Under vinterhalvåret är cykelställen borttagna. Detta för att underlätta för vinterunderhåll av vår gård

El

Elinstallationer får inte ändras och nyinstallationer får heller inte göras i lägenheten utan styrelsens skriftliga tillstånd. Om styrelsen ger stillstånd måste sådana arbeten göras av behörig elektriker. Utan tillstånd får man endast byta vägguttag, strömbrytare och belysningsarmaturer till likvärdiga. Den som utför bytet skall ha nödvändiga kunskaper. På balkongen får inga elinstallationer heller göras utan styrelsens skriftliga tillstånd. Vid tillstånd för elinstallationer måste gällande föreskrifter givetvis följas. Behörig elektriker måste utföra arbetet. Styrelsen är angelägen om att gällande lagar och föreskrifter i elsäkerhet efterföljs.

Fastighetsskötsel

Se även Felanmälan

Fastighetsskötsel inom föreningen omfattar tillsyn, skötsel, felavhjälpande underhåll av föreningens byggnader inkl. vissa installationer och delar av vår utemiljö. Personalen kan också hjälpa dig med att få fel åtgärdade i din lägenhet. På anslagstavlorna i portarna finns uppgift om när och hur du når föreningens fastighetsskötare och var du vänder dig för att göra felanmälan

Felanmälan

Se även Jour

Fel i lägenheten eller andra fel inom fastigheten skall anmälas till felanmälan. På anslagstavlorna i portarna finna uppgift om hur du gör felanmälan. Om du felanmäler sådana brister som du själv har underhållsansvar för kommer du att få betala arbetet och materialkostnaderna själv. För sådana fel har du rätt att anlita egen entreprenör. Vid tveksamhet om vad som är ditt respektive föreningens ansvar av underhållet se i skriften: Vem skall underhålla bostadsrättslägenheten i HSB? Skriften kan beställas från HSB.

Fritid

Se även Föreningsaktivitet

Fyrverkerier

Fyrverkerier och smällare får inte brukas inom föreningens fastigheter. Smällare är dessutom förbjudna från 1 december 2001 enligt lag.

Fönster och fönsterdörrar

Tillsyn, skötsel och underhåll av fönster och fönsterdörrar (balkongdörrar) delas mellan bostadsrättsinnehavare och föreningen.

Ansvarets uppdelning finns angivet i skriften Vem skall underhålla lägenheten i HSB? Det är inte tillåtet, utan styrelsens skriftliga tillstånd montera fast något eller göra några håltagningar genom karmar, bågar, foder, dörrblad eller på fasad.

Har du småbarn är det viktigt att du har fungerade öppningsspärrar på fönster och fönsterdörr. För ökat inbrottsskydd rekommenderas låsning av fönster och fönsterdörrar på lågt belägna lägenheter. Frågor om hur du förbättrar ditt inbrottsskydd genom fönster och fönsterdörrar kan du ta upp med föreningens förvaltare, polisen eller stöldskyddsföreningen.

Föreningsaktiviteter

Styrelsen vill främja att organisera fritidsverksamheten i föreningen. Har du önskemål om studiecirklar, hobbyverksamhet, filmvisning, sammankomster, utflykter eller något annat skall du ta kontakt med föreningens styrelse och framföra dina önskemål så skall styrelsen sedan gå till beslut om att kanske tillgodose dina önskningar om underlag och intresse finns från tillräckligt många inom föreningen att verka inom samma intresseområde.

Föreningsstämma

Se Organisation

Försäkring

Föreningen har tecknat fastighetsförsäkring. Denna försäkring omfattar inte din lägenhet. Du skall själv teckna hemförsäkring för din lägenhet. Tillägg till hemförsäkring: Från och med januari 2013 betalar föreningen för bostadsrättstillägget för samtliga bostadsrättsinnehavare.

Obs! Du som inte har någon hemförsäkring kan drabbas av stora ersättningskrav från bostadsrättsföreningen om du vid skada på fastigheten anses vållande.

Förvaltning

Förvaltning av föreningen omfattar

Administrativ förvaltning och Teknisk förvaltning 

Förvaltningen biträder styrelsen med förvaltning av föreningen och dess fastighet. Administrativ förvaltning omfattar bland annat handläggning av överlåtelser, pantförskrivningar andrahandsupplåtelser, uthyrning av lokaler och bilplatser, avisering av månadsavgifter och hyror, budgetplanering och uppföljning, ekonomirapporter, bokslut, årsredovisningar, fastighetslån och andra finansieringar. 

Teknisk förvaltning handläggs av förvaltaren med hjälp av servicepersonal och andra entreprenörer. Denna omfattar tillsyn, skötsel, felavhjälpande och planerat underhåll av föreningens fastighet, ordnings- och säkerhetsfrågor avtal, lägenhet- och fastighetsbesiktning m.m. Hur, när och var du når förvaltningspersonalen framgår av informationen på anslagstavlorna i våra portar.

Förvaltaren är den tjänsteman som biträder styrelsen med teknisk förvaltning vilket bland annat omfattar planering och tillsyn, skötsel, löpande och planerat underhåll av föreningens fastigheter. Upprättande av avtal för diverse driftfrågor och fastighetsbesiktningar inom föreningen. Vem som är förvaltare framgår av informationen på anslagstavlorna i våra portar och där kan du också se hur när och var du når honom.

Förvaltarexpeditionen

Adress och telefonnummer är anslagna i våra portar

Garage och parkeringsplatser

Det är inte tillåtet att hyra ut en garage- eller en parkeringsplats i andra hand

Det är ej tillåtet att lämna motorvärmare sladden kvar i eluttaget!!

Garage och parkeringsplatser, samt parkering på vår gård

Tvätta fordon eller reparera fordon som medför utsläpp av olja, glykol eller andra kemiska produkter samt utföra svets- eller lackningsarbeten på och i föreningens fastighet är av miljöskäl förbjudet. Det är tillåtet att skifta hjul eller göra mindre arbeten som glödlampsbyte m.m. Endast fordon som är i kördugligt skick får parkeras på parkeringsplats. Det är förbjudet att parkera fordon (bilar) på vår gård, endast i och urlastning är tillåtet.

Gas, gastuber

Syrgas för medicinskt ändamål samt tuber för andningsluft till dykare får förvaras i lägenheten. Dessa bör då förvaras nära ytterdörren samt varningsskyltar skall vara uppsatta på dörrkarmen utanför dörren, så att brandförsvaret kan se varningen om det skulle börja brinna i fastigheten. Andra gastuber som gäller till exempel svetsning är inte tillåtna att förvara i föreningens fastighet, ej heller i garagen.

Grovsopor

Grovsopor får endast kastas i avsett grovsoprum. Med grovsopor menas bl a emballage, möbler etc. Det som inte får kastas i grovsoprum är TV-apparater, datorer m.m. Överhuvudtaget får ingenting kastas som har en elsladd. Kommer det till styrelsens kännedom att detta ändå har kastats kommer bostadsrättsinnehavaren att fullt ut få ta alla kostnader gällande detta! Bildäck är inte heller tillåtna att kasta bland grovsoporna.

Hushållssopor

Hushållssopor skall paketeras väl i tätslutande förpackningar av plast (plastpåsar) och får endast kastas i sopkärlen ute på vår gård. Med hushållssopor menas matavfall och förpackningar till mat som inte kan källsorteras.

Obs! Var noga med att inga vassa föremål gör hål i soppåsen. Se till att soppåsen är tät innan du lägger den i sopkärlen och utgör en sanitär olägenhet. Ställ inte heller soppåsar någon annan stans inom fastigheten eller utomhus, det kan medföra att soplukt sprider sig i trapphus och in i lägenheterna. (Kasta aldrig trasigt glas eller porslin i våra sopkärl, många svåra olyckor har inträffat på grund av detta)

Inre fond

Varje lägenhet har fond för inre underhåll. Den är avsedd för underhåll inom lägenheten, exempelvis målning tapetsering, byte av spis o.s.v. Behållningen på fonden framgår av specifikationerna som medföljer avierna för månadsavgifterna, vilka sänds ut en gång per kvartal. Vill du göra uttag ur fonden, skickar du eller lämnar in kvitto i original till HSB Akalla. Glöm ej att informera om kontot som pengarna skall sättas in på. Kvittot skickas åter till bostadsrättsinnehavaren.

Internet

Föreningen har en egen hemsida och egen e-postadress. Se anslagstavlan i respektive port.

Jour

På anslagstavlan i porten har du alltid aktuellt telefonnummer till EFS jour telefon. F.n. 0708 - 312 431

Obs! Du skall bara ringa jouren för akuta fel som kräver omedelbart ingripande. Med akut fel menas ett fel som kan vålla skada på person eller egendom.

Lås

Som bostadsrättsinnehavare är du ansvarig för tillsyn, skötsel, reparationer och underhåll av alla lås som hör till lägenheten. Behöver du hjälp kan du givetvis vända dig till felanmälan tel.: 010-442 11 00. I mån av tid hjälper de gärna till, men du kan också ringa någon låsfirma. Alla kostnader svarar du själv för.

Lägenhet

Din lägenhet får endast användas som bostad för dig och din familj. Den får inte användas som kontor, butik, läkarmottagning, hotellverksamhet, frisörsalong eller annan form av näringsverksamhet. Att hyra ut lägenheten i andra hand utan styrelsens tillstånd är inte heller tillåtet. Att använda lägenheten till annat än som bostad till dig och din familj kan innebära att uppsägning sker.

Lägenhetsförråd

Till varje lägenhet hör ett förråd, som är placerat i källaren. Alla förråd skall vara uppmärkta med lägenhetsnummer. Även om du inte för tillfället använder förrådet skall du sätta lås på det, annars riskerar du att någon annan lägger beslag på ditt förråd.(I fastigheten finns också matkällare som delvis används av de boende, frågan har behandlats av syrelsen om vi kan nyttja detta utrymme för något bättre för de boende i föreningen men frågan har tillvidare bordlagts).


Markskötsel

Markskötsel omfattar tillsyn, yttre städning och annan skötsel samt vissa reparationer av föreningens mark och utrustningar inom tomtmarken. Förslag till förbättringar kan skriftligen lämnas i förslagslådan i port 2. Förslagen behandlas sedan på kommande styrelsemöte.

MC och moped

Det är ej tillåtet att ställa mc eller moped i entreér, trapphus, barnvagns- eller cykelrum, källarutrymmen, förråd eller i lägenhet beroende på brandfaran. En moped eller mc kan läcka bensin eller olja. Och då är brandrisken extra stor.

Motion till föreningsstämma

Medlem i föreningen har rätt att lämna motion (=förslag) till ordinarie föreningsstämma. Den skall vara styrelsen tillhanda senast den sista februari enligt föreningens stadgar. Motion skall vara undertecknad av medlem i föreningen. En motion bör vara allmängiltig och beskriva problemet och även ha ett förslag till beslut.

Nedskräpning

För allas trevnad vill vi att vi tillsammans ser till att lägga skräp i papperskorgar i stället för att kasta det på marken eller inne i trapphus och källargångar. Cigarettfimpar kastar vi naturligtvis inte ut genom fönster och balkong eller på marken runt vår fastighet.

Ombyggnads- och renoveringsarbeten

För att göra ombyggnader och genomgripande renoveringar i lägenheten gäller speciella regler. Har du frågor eller vill få råd hur du skall agera, bör du kontakta föreningens förvaltare. Förvaltaren talar om för dig hur du skall göra för att få tillstånd från styrelsen att göra ombyggnads- och renoveringsarbeten i lägenheten.

Obs! Du får inte utan skriftligt tillstånd från styrelsen göra några som helst förändringar där föreningen har underhållsansvaret

Ordningsföreskrifter

Ordningsföreskrifter fastställs av styrelsen enligt gällande stadgar. Dessutom har styrelsen speciella ordningsregler som komplement till ordningsföreskrifterna för bl.a. tvättstuga, sophantering, garage, föreningslokal m.m. Detta häfte innehåller föreningens ordningsföreskrifter.

Organisation

Bostadsrättsföreningen Sigismund nr. 8 är en egen juridisk person, vars firma enligt stadgarna är registrerad med namnet Brf Sigismund nr. 8 inom HSB Stockholm. Stämman är det högsta beslutande organet i föreningen. Alla medlemmar har lika rösträtt men antalet röster maximerat till en röst per lägenhet. Stämman väljer styrelse, revisor och valberedning. Den som vill ändra på något i föreningen kan lämna in en motion till årsstämman. En motion kan behandla vad som helst och vara handskriven. Motionerna skall vara styrelsen tillhanda före febuari månads utgång. Motionerna lägges i förslagslådan i port 2. Styrelsen svarar även för att medlemmarna hålls informerade om väsentliga händelser inom föreningen. Styrelsen är ansvarig för föreningens förvaltning. Genom att teckna förvaltningsavtal säkerställer styrelsen bl.a. att månadsavgifter, budgetförslag, lånehandläggning, bokslut, avtal m.m. sköts på ett korrekt sätt. Styrelsens ansvar omfattar även tillsyn, skötsel, felavhjälpande- och planerat underhåll av föreningens fastighet (byggnad och mark). Du kan läsa mer under rubriken förvaltningen. 

Pantförskrivningar

Pantförskrivning sköts av HSB Akalla. Obs! När du betalt ditt lån som har pantförskrivits så kontrollera att din bank lyft panten! 

Pappersinsamling

Tidningar kastas i de betongbehållare som finns längst in mot planteringen där nuvarande hushållssopor kastas. Genom entreprenad ombesörjs tömning regelbundet. Tidningar får inte lämnas på andra platser, varken inne i husen eller utomhus. Obs! Om returpappersbehållarna är fulla skall du inte ställa tidningar vid sidan om behållarna. Eftersom entreprenören tömmer behållarna maskinellt blir det som står utanför behållarna kvar. Tag istället tillbaka tidningarna till lägenheten och kontakta felanmälan och påpeka behov av tömning.

Parabolantenner ”Se även balkong”

Parabolantenner är inte godkända i föreningen. Anledningen till föreningens beslut är i första hand säkerhetsskäl och i andra hand hänsyn till byggnadens skick och risk för skada på byggnaden och i tredje hand av estetiska skäl. Det är viktigt att komma ihåg att ansvaret för husets yttre samt säkerhet åvilar föreningens styrelse.

Portar

Portarna har ett bricksystem med portelefoni. Hjälp till att kontrollera att portarna verkligen är stängda och låsta när det skall vara det. Tag bort dörrmattor och stenar som några ibland lägger dit för att möjliggöra för personer att komma in i huset. Genom att tillsammans hjälpa till att hålla obehöriga borta från vår fastighet minskas risken för inbrott, skadegörelse och nedsmutsning av fastigheten. Tillsammans får vi som bor i föreningen då ett trivsammare och säkrare boende. Är det fel på dörrar, lås, dörrstängare m.m. skall felanmälan göras.

Rökning

För allas trivsel är det viktigt att respektera att de flesta av våra boende och besökare i föreningen önskar en rökfri miljö. Många människor lider av allergi eller tycker illa om röklukt. Obs! Rökning är inte tillåten i entreér, trapphus, tvättstugor, garage eller andra allmänna utrymmen i föreningen. Tänk på att om du röker på balkongen kan detta medföra att grannarna får in din rök i sin lägenhet. Det är absolut förbjudet att slänga cigarettfimpar från balkongen eller ute på vår tomtmark.

Skadedjur

Obs! Den som metvetet för in ohyra (skadedjur) i fastigheten kan förlora nyttjanderätten till sin lägenhet och därmed bli uppsagd. Hittar du skadedjur i din lägenhet är du skyldig att anmäla detta till föreningens skadedjursbolag. Uppgift om vilket bolag du skall ringa finns angivet i portarna, du skall också kontakta föreningens förvaltare.

Snöröjning

Föreningen ansvarar för snöröjning och halkbekämpning på föreningens tomtmark. Entreprenör finns anlitad för att sköta detta.

Stadgar

Föreningens stadgar anger hur föreningen och boendet skall bedrivas. Det är föreningens främsta regelverk förutom de lagar och förordningar som gäller för föreningen. Stadgarna fastställs av två på varandra följande stämmor och är giltiga när registrering skett på Bolagsverket.

Styrelse

Styrelsen består av minst tre och högst elva ledamöter samt minst två och högst fyra suppleanter. En av ledamöterna och en av suppleanterna utses av HSB Stockholm. Övriga väljs av årsstämman för en tid på antingen 1 eller 2 år.

Städning

Inre städning (lokalvård) av föreningens allmänna utrymmen exempelvis entreér, trapphus, källargångar, tvättstugor, barnvagn- och cykelrum sköts av städpersonal. Fastighetsskötare sköter städning av tekniska utrymmen och pannrum. Vill du påpeka städbehov kan du göra detta genom felanmälan.

Stämma

Se även ”styrelse, valberedning, motion, organisation och anslagstavla”

Föreningsstämman är föreningens högsta beslutande organ. Varje medlem har rätt att deltaga på stämman. Varje år hålls ordinarie föreningsstämma. Denna skall enligt lag hållas en gång per år inom sex månader från föregående verksamhets utgång d.v.s. senast 30 juni. På ordinarie föreningsstämma skall ärenden enligt särskild dagordning behandlas. Dagordningen finns angiven i föreningens stadgar. På stämman behandlas bl.a. val av styrelse, revisor och valberedning. Även extra föreningsstämma kan hållas om styrelsen anser att något viktigt beslut skall fattas mellan ordinarie föreningsstämmor eller om minst 10% av medlemmarna så önskar. Styrelsen kallar till stämma genom särskild kallelse. Vad som skall behandlas på stämman skall anges i kallelsen. Om du är förhindrad att gå på stämman har du rätt genom fullmakt utse ombud. På stämman har varje medlem en röst. Om två medlemmar tillsammans innehar en bostadsrätt har de dock endast en röst tillsammans. Oavsett om medlem skulle äga flera lägenheter så har han bara en röst. 

Störningar

För att vi alla som bor i föreningen skall trivas så måste vi ta hänsyn till våra grannar. Det som är trivsam och vacker musik för en person kan vara otrivsamt för grannen. Spela därför inte musik med högre ljudvolym än att det hörs i din lägenhet. Anpassa även vanligt TV-ljud så att bara du och din familj hör det. Grannen vill förmodligen själv välja vad han/hon vill lyssna till. Grannarna kanske vill sova när du lyssnar på stereo eller TV. Tänk på att du riskerar att störa fler om du öppnar balkongdörr eller fönster. Undvik att göra arbeten i lägenheten på sena kvällar, nätter eller tidiga mornar. Du skall således inte dammsuga, använda tvättmaskin eller diskmaskin, göra hantverksjobb etc. före klockan 07.00 eller efter klockan 21.00. Övrig tid skall också hänsyn tas till grannarna. Du bör också varsamt stänga din dörr med nyckel och inte slå igen din lägenhetsdörr med en smäll, samt klampa i trapporna. Det uppfattas också som mycket störande speciellt tidiga mornar och sena kvällar. Spolning i kranar och wc-stolar bör också ske med varsamhet nattetid. Känner du dig störd av någon granne bör du påtala detta för din granne i första hand, skulle inte detta hjälpa bör du kontakta förvaltaren i föreningen.

Trapphus

Trapphusen är endast avsedda för att ta sig till och från lägenheten. Av säkerhetsskäl får trapphusen inte användas för förvaring av cyklar, barnvagnar, leksaker, dörrmattor, skor etc. I händelse av brand skall trapphusen fungera som utrymningsväg och därför får inga hinder eller brännbart föremål finnas där. Saker som placeras i trapphusen exempelvis dörrmattor försvårar dessutom städningen.

Trädgård

Njut och var rädd om träd, planteringar, gräsmattor, blommor, sittbänkar, lekutrustningar m.m. på våra gård och övriga gemensamma markytor! De är till för allas trevnad. Hjälp också till att hålla skräp och fimpar borta från våra markytor. Använd befintliga papperskorgar. Föreningen ansvarar inte för fimpar varför du själv måste ta hand om dessa och inte slänga dem på våra markytor. Föreningen har städdag två gånger varje år, vår och höst, du är då hjärtligt välkommen att hjälpa till. Anslag gällande detta sätts upp i våra portar.

Underhåll av lägenheter

Huvudregeln är att varje medlem är ansvarig för tillsyn, skötsel, reparation och underhåll av sin lägenhet. Gränsdragning mellan föreningen och medlemmens ansvar regleras i första hand i föreningens stadgar, och i vissa fall framgår ansvaret i skriften vem skall underhålla bostadsrättslägenheten från HSB. Genom föreningens fastighetsskötare kan du till självkostnadspris få hjälp med bland annat följande:

  • Byte av packningar till kranar
  • Byte av ljuskontakt och el-uttag
  • Rensning av avlopp
  • Reparation av TV-uttag
  • Reparation av värmeradiatorer
  • Reparation av ventilationsdon

I de fall ansvaret fallet under föreningen så står föreningen för arbete, material och kostnader. I annat fall kan förvaltaren ge dig upplysning om aktuella priser för material och arbete, det står dig också fritt att anlita egna entreprenörer för underhållsåtgärder som faller under bostadsrättsinnehavarens ansvar. När personalen gjort reparation/service som du själv skall stå för, får du en faktura från föreningen/eller direkt från HSB Teknisk Förvaltning.

Obs! Med underhåll avses åtgärder som t.ex. målning, tapetsering, byte av golvmaterial och snickerier. Ändringsarbeten av lägenhetens fasta installationer (el, värmeanläggning, ventilation, vatten och avlopp) och lägenhetens planlösning är inte tillåten utan styrelsens skriftliga tillstånd. Balkongen ingår inte i lägenheten. För denna gäller särskilda regler. Se under rubriken ”Balkong”.

Utelåst

Blir du utelåst är du själv ansvarig för låsöppning. Föreningen har inte reservnycklar eller huvudnycklar till lägenheterna. Genom förvaltningsexpeditionen kan du får hjälp med låssmed. Var beredd att låssmeden vill ha hela kostnaden kontant direkt vid låsöppningen och att du ska kunna styrka att du är rättmätig lägenhetsinnehavare.

Valberedning

Valberedningen väljs av ordinarie föreningsstämma för ett år i taget. Valbar är medlem eller samboende till medlem. Valberedningens uppgift är till nästkommande, ordinarie föreningsstämma föreslå lämpliga kandidater som styrelseledamöter, styrelsesuppleanter, revisor, revisorsuppleant och personer till förtroendeuppdrag som skall väljas av stämman. En av valberedningens medlemmar utses av föreningsstämman som sammankallande. Vill du föreslå någon person, skall du lämna ditt förslag i god tid före ordinarie föreningsstämma till någon i valberedningen.

Vattenförbrukning

Kostnaden för vatten är en av föreningens större driftkostnader. Varje boende kan bidra med att hålla nere denna kostnad genom att vara sparsam med vatten. Spola inte mer vatten än nödvändigt! Diska inte under rinnande vatten! Tappa upp vatten både för diskning och sköljning samtidigt. Använd inte mer vatten än vad du behöver när du skall ta ett bad och duscha korta stunder. Tvätta inte enstaka handdukar i tvättmaskinen utan fyll tvätt till minst halv maskin när du skall tvätta.

Vattenskada

se Försäkring

Ventilation

Luften i lägenheterna förnyas genom att den sugs ut genom badrum och kök. Frisk luft släpps in genom tilluftsventiler i sovrum och vardagsrum. Även när du öppnar fönster och balkongdörr för vädring släpps frisk luft in i lägenheten. Det är viktigt med god ventilation bl.a. för att få bort fukt i badrum. Ventilerna skall alltid vara öppna. Vid misstanke om fukt eller mögel skall du omgående kontakta förvaltaren. Obs! Vid matlagning skall du tillse att fönster och dörrar till köket är stängda. Öppnar du balkongdörren eller fönster vid matlagning höjer du lufttrycket i lägenheten och ventilationsanläggningen fungerar inte som den ska. Matoset i köket tar då fel väg och sprider sig i lägenheten och riskerar att tränga in till dina grannar. Under inga omständigheter får tilluftsventiler i vardagsrum och sovrum eller frånluftsventiler i kök och bad sättas igen. Görs detta så påverkas inomhusklimatet till det sämre för både dig själv och dina grannar.

Värme i lägenheterna

Om värmen inte fungerar i din lägenhet skall du kontakta felanmälan. Var noga med att först mäta temperaturen innan du ringer. Känn inte bara på värmeradiatorerna, dessa blir nämligen svala om utomhustemperaturen för tillfället är gynnsam. Även genom tilluftsventilerna tillförs förvärmd luft, vilken också bidrar till lägenhetens värmeförsörjning. Se till att dessa är rena och öppna. Vill du ha svalare i din lägenhet, kan du själv reglera värmen med radiatorventilerna.

Årsredovisning

Årsredovisningen skall vara klar och tillgänglig för alla medlemmar före ordinarie föreningsstämma. Kallelse ska vara uppsatt i våra portar två veckor innan föreningsstämman. Normalt delas den ut till alla bostadsrättsinnehavare. I årsredovisningen redovisas föregående års ekonomi. Samt vad som hänt i föreningen. Den innehåller även upplysningar om styrelsens planer, aktuella underhåll (ombyggnader och renoveringar), budget m.m. Behöver du en extra årsredovisning, vid exempelvis lägenhetsförsäljning, kan du vända dig till förvaltaren eller någon i styrelsen som kan vara dig behjälplig.