Viktig information om brandskydd och förvaring i trapphus

22 oktober 2024 Kära medlemmar, bostadsrättsföreningens styrelse har initierat ett arbete med att se över och förstärka brandskyddet i våra fastigheter. Som ett första steg i detta arbete har vi genomfört en brandskyddsbesiktning tillsammans med en extern expert på brandskydd. Vi är glada att kunna informera er om att besiktningen visar att föreningen redan idag har ett gott brandskydd, men vi vill förbättra det ytterligare för att säkerställa allas säkerhet.

Vi vill därför informera er om att det är strikt förbjudet att förvara föremål i trapphusen. Trapphusen fungerar som utrymningsvägar vid en eventuell brand och måste hållas fria från hinder.

Denna regel är i enlighet med Lagen om skydd mot olyckor (2003:778) och Boverkets byggregler (BBR), som ställer krav på att utrymningsvägar ska hållas fria från hinder. 

 

Enda undantaget från denna regel är mobilitetshjälpmedel såsom permobil, rollator eller liknande. Dessa får förvaras i trapphusen under förutsättning att de inte blockerar vägen. Om du är osäker på om just ditt hjälpmedel förvaras på ett tillåtet sätt – kontakta Martin Östberg i styrelsen för vägledning.

Barnvagnar, pulkor osv. kommer från och med nu att flyttas utan förvarning om sådana påträffas. De kommer att flyttas till lämpligt utrymme ex. barnvagnsförråd eller cykelrum.

Vi är dock samtidigt måna om trivseln i våra trapphus. I de fall mindre prydnadsföremål förvaras i trapphusen kommer styrelsen att göra en bedömning från fall till fall. Om föremålen bedöms kunna hindra utrymning så kommer ni uppmanas att skyndsamt avlägsna dessa.

Vi tackar för er förståelse och samarbete i denna viktiga fråga.

Med vänliga hälsningar,

Styrelsen
Brf Sjöresan