Brandskydd

Säkerhet är vår högsta prioritet, och vi vill att alla ska vara medvetna om vad man ska göra om det uppstår en brand och hur man kan förebygga bränder i hemmet. Här är några viktiga tips:

Förebyggande Åtgärder:

  1. Brandvarnare: Se till att din bostad är utrustad med minst en brandvarnare, vilket är ett måste i varje lägenhet.
  2. Brandsläckare: Ha en brandsläckare tillgänglig, gärna en pulversläckare, för att snabbt kunna agera om en brand skulle uppstå.
  3. Standby-läge: Stäng av TV, dator och andra elektroniska apparater istället för att lämna dem i standby-läge för att minska risken för överhettning.
  4. Strömbrytare: Dra ur kontakter till hushållsmaskiner som brödrostar och kaffebryggare när de inte används.
  5. Elektriska anslutningar: Kontrollera regelbundet alla sladdar och kontakter för tecken på slitage och byt ut gamla ledningar och kontakter i äldre armaturer.
  6. Kökshygiene: Se till att filter och spisfläkt är rena från fett för att undvika brandrisk.
  7. Levande ljus: Släck alltid levande ljus innan du lämnar ett rum eller går och lägger dig.

Om det brinner - Följ Rädda-Varna-Larma-Släck:

  • Rädda: Först och främst, rädda dig själv och om möjligt andra personer i fara. Kryp på golvet eftersom brandrök stiger uppåt. Stäng dörrarna bakom dig för att förhindra brandens spridning.
  • Varna: Var alltid noga med att varna andra i närheten så att de kan ta sig till säkerhet.
  • Larma: Stanna i din lägenhet, ring SOS-alarm på 112 och vänta på professionell hjälp.
  • Släck: Om det är möjligt, och utan att riskera din egen säkerhet, försök släcka elden. Om du inte kan släcka, stäng in elden för att försena dess spridning.

Tänk på att:

  • Trapphus: Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus.
  • Hiss: Använd aldrig hissen under en brand, oavsett var i byggnaden branden är lokaliserad.
  • Rökintrång: Om rök tränger in i din lägenhet, täta dörrspringor eller ventilation med blöta handdukar eller tejp. En lägenhet står vanligtvis emot branden i cirka 60 minuter och betraktas som en säker plats. Räddningstjänsten kommer att evakuera om det är nödvändigt.

När du ringer SOS-alarm: OBS! 112 är ett nödnummer som endast används vid akuta nödlägen där det finns fara för liv, egendom och miljö. Vänligen förse SOS med följande information för att underlätta räddningsinsatsen:

  • Telefonnummer du ringer ifrån.
  • Beskrivning av händelsen.
  • Platsen där hjälp behövs.
  • Din identitet.

Därefter kommer du att få frågor om den specifika situationen, inklusive eventuella skadade personer och deras tillstånd, samt andra detaljer som kan vara relevanta.

Säkerhet är vår gemensamma angelägenhet, och genom att vara medvetna om förebyggande åtgärder och veta hur man agerar vid en brand, kan vi alla bidra till en tryggare boendemiljö.