En byggnad ska hålla i många år. För att klara det behöver den skötas om, renoveras och fixas. Men när? Och vad kostar det? Och hur ska vi ha råd? Svaren på de frågorna får du i ett av styrelsens viktigaste verktyg: Underhållsplanen.
En ny fastighet är i tipptopp skick. Men allt eftersom tiden går slits den och till slut behöver olika delar renoveras. Detta är vid varje tillfälle som hissarna används, när man öppnar och stänger portar eller dörrar till föreningens delar. Användning av tvättstugor och liknande.
Eftersom det kan kosta mycket pengar behöver bostadsrättsföreningen ha koll på sitt sparande så att man har råd att till exempel byta stammar den dag de är uttjänta. Och det är där underhållsplanen kommer in i bilden.
En underhållsplan är ett verktyg som ger styrelsen koll på den tekniska livslängden på byggnadens olika komponenter, så att man vet i förväg när de behöver renoveras eller bytas. Det finns även ungefärliga kostnader som detta kan kosta för att underlätta för styrelsen hur mycket pengar som arbetet kan kosta och under vilket år.
Utifrån den här informationen ska styrelsen planera föreningens ekonomi. Föreningens ekonomi är vad föreningen tar i avgifter varje månad eller hyra för exempelvis lokaler och förråd som finns i föreningen.
Det dagliga slitaget bidrar i längden till att husen måste renoveras och underhållas. Därför ska de som bor i föreningen i dag vara med och betala för det slitage de orsakar, och inte skjuta underhållsbehovet på framtida medlemmar.
Och det är därför det är så viktigt att underhållsplanen finns på plats. Med hjälp av den kan styrelsen planera i god tid vilka åtgärder som behöver göras och när det ska ske, eftersom detta finns med i den tekniska delen av underhållsplanen. Styrelsen kan också se hur mycket det kommer att kosta, eftersom detta avhandlas i den ekonomiska delen av planen. Med den informationen i bagaget kan man räkna ut hur stor årsavgiften behöver vara för att sparandet ska räcka till föreningens framtida underhållsbehov.
Det här är även viktig information för potentiella nya medlemmar. Där kan de få förståelse för hur föreningens ekonomi ser ut, och jämföra med det skick som föreningens egendom är i.