Just nu har vi tekniska störningar som påverkar möjligheten att bli medlem digitalt här på webbsidan. Tjänsten kan inte verifiera några personnummer. Vi jobbar på en lösning.  Vänligen återkom vid ett senare tillfälle och fullfölj din ansökan.

Citrusträd eller bladstrukturer?

11 maj 2017 Nu går vi äntligen mot varmare tider, vår trädgårdsformgivare Pauline Bjuhr har några tips till dig som vill inreda din balkong eller uteplats utifrån dina egna och din uteplats förutsättningar.

1. Se över dina urnor och krukor inför säsongen.

Har du planerat att åka bort kan det vara bra att välja en eller fler stora urnor att plantera i istället för många små. En större torkar ut långsammare och då behöver du inte oroa dig för vattningen när du är bortrest. 

2. Vilket läge har din uteplats?

Det är viktigt att tänka på vilket läge balkongen eller uteplatsen har. Utifrån det får man välja sitt växtmaterial. I soliga lägen kan man till exempel ha lavendel, kryddväxter, citrus- eller olivträd. I skuggiga lägen kan man istället satsa på en lugn karaktär med olika bladstrukturer. Exempelvis hortensior eller japanska lönnar. För mer växttips för just ditt solläge fråga gärna på din lokala plantskola eller handelsträdgård.

3. Se över jorden

Innan du planterar något bör du se över och eventuellt byta ut jorden för att få en näringsrik jord som håller hela säsongen. Fleråriga växter behöver du inte byta jorden på utan bara gödsla. 

"Det kan även vara värt att se till så att du har hela fat under dina krukor så att inte grannen under får sig en rejäl regndusch när du vattnar igenom jorden i början på säsongen. "

 

4. Blanda olika växter i dina krukor

Det är väldigt vackert att blanda olika typer av växter i större krukor, till exempel lökväxter och ett- och fleråriga växter för att få en kruka som har olika blommingsperioder. Du kan även blanda in träd och större växter för mer variation. 

5. Skärma av för en högre mysfaktor

Om du har en balkong som är nära din grannes kan det vara mysigt att skärma av med lite växter, till exempel klätterväxter eller en spalje, det blir inte som en vägg mot grannen men lite mer privat. Klematis fungerar bra som avskärmare.

6. Komplettera med textilier

Det är väldigt fint att komplettera sitt växtliv med textilier som dukar, dynor eller gardiner. Ha gärna ett färgtema för balkongen som plockas upp av växter och textilier. Du kan även sätta upp ljusslingor för en mysigare känsla på sommarkvällarna. Om du har en stor balkong eller uteplats kan det vara härligt att sätta upp en hängmatta. Kolla däremot vilka regler som gäller i din förening om du skulle behöva borra i fasaden, generellt brukar inte det vara tillåtet.

 

Kostnadsfri offert och rådgivning

Tel: 010-442 11 99

tillsammans@hsb.se

Kostnadsfri offert