Just nu har vi tekniska störningar som påverkar möjligheten att bli medlem digitalt här på webbsidan. Tjänsten kan inte verifiera några personnummer. Vi jobbar på en lösning.  Vänligen återkom vid ett senare tillfälle och fullfölj din ansökan.

Dags för fastighetsbesiktning

14 juni 2017 Under sommaren är det många bostadsrättsföreningar som passar på att genomföra sin årliga fastighetsbesiktning. Vi har pratat med Madelene Werna som jobbar som förvaltare på HSB Stockholm, för att ta reda på vad som är viktigt att tänka på vid en fastighetsbesiktning

Hej Madelene! Vad är din roll på HSB Stockholm?

- Jag jobbar som fastighetsförvaltare på vårt områdeskontor i Haninge. Jag är även en av de ansvariga för underhållsplaner på HSB Stockholm och håller utbildningar i vårt verktyg Underhållsplan online.

Vad är en fastighetsbesiktning?
- Vid en fastighetsbesiktning, eller fastighetssyn som vi kallar det, så ser man över fastigheten för att se vilka åtgärder som är nödvändiga att genomföra. Man gör en närmare kontroll av fastigheten för att se vad statusen är just nu. Ofta så utgår man från den underhållsplan som föreningen har och tittar på det planerade underhåll som ligger inom de närmsta åren. 

Hur upprättas en underhållsplan?
- En underhållsplan kan vara allt ifrån ett dokument som föreningen själva har satt ihop till någonting som upprättas av en professionell person som går runt och tittar och mäter upp huset och lägger in alla de komponenter som man behöver ha med i underhållsplanen. Jag rekommenderar att man tar in professionell hjälp med att upprätta underhållsplanen för att ha ett bra underlag att jobba med.

Varför bör en bostadsrättsförening göra en fastighetssyn?
- Det är för att se statusen på husen och för att kunna planera framåt. Det är väldigt bra att göra fastighetssynen innan man lägger budgeten för nästa år. Då har man bra koll på vad man kommer att behöva lägga pengar på under de kommande åren och man kan på så sätt planera långsiktigt. Upptäcker man att det är någonting som behöver åtgärdas om tre till fyra år som kommer kosta väldigt mycket pengar så kan man i budgeten börja lägga in en planerad avgiftshöjning de närmsta åren, så att det inte blir en chockhöjning precis innan det är dags att genomföra arbetena.

Hur ofta ska en fastighetssyn göras?
- Det bästa är att göra en fastighetssyn varje år. På det sättet har man alltid en bra bild av hur fastigheten ser ut.

Har du några bra tips för att genomföra en lyckad fastighetssyn?
- Jag tycker att man ska ha en underhållsplan att utgå ifrån, men har man inte det så är det bra att ta en runda i huset och titta på de stora delarna så som fasader, tak, fönster och dörrar men också titta invändigt på exempelvis avloppsrör, målning i trapphuset och tvättstuga. Det är mycket man kan se själv även som lekman och hittar man något som ser ut att behöva åtgärdas kan man då ta in någon som tittar mer specifikt på de delarna. Om det var längesedan ett stambyte genomfördes bör man ta in någon som filmar rören för att se hur de ser ut, det kan man inte göra själv.

Vad är bra att tänka på om bostadsrättsföreningen har förvaltare respektive inte har förvaltare?
Om man har en förvaltare så tycker jag att det är bra att lägga in en fastighetssyn i avtalet så att förvaltaren tillsammans med styrelsen går igenom fastigheten och gör fastighetssynen, då har man bra hjälp av någon som är van vid att hantera den här typen av frågor.

Har man inte en förvaltare så tycker jag att man ska samla hela styrelsen och tillsammans göra en fastighetssyn. Alla i styrelsen har ju olika kompetenser och är man tillsammans hela styrelsen så bör man kunna täcka upp rätt så mycket och kan sedan ta in hjälp när man blir osäker.

Jag vill även tipsa om vår digitala underhållsplan som man kan beställa till HSB Portalen. Där kan underhållsplanen läggas in digitalt och man kan då på ett väldigt enkelt sätt gå in och uppdatera den årligen, antingen själva i styrelsen eller med hjälp av sin förvaltare.

I höst har vi även utbildningstillfällen som man kan komma och lyssna på, både om man har underhållsplanen digitalt eller inte, läs mer i kalendariet.

Vill ni ha offert på underhållsplan eller har andra frågor om underhåll är ni välkomna att kontakta oss. Läs mer här.

Lycka till!