Just nu har vi tekniska störningar som påverkar möjligheten att bli medlem digitalt här på webbsidan. Tjänsten kan inte verifiera några personnummer. Vi jobbar på en lösning.  Vänligen återkom vid ett senare tillfälle och fullfölj din ansökan.

Debattartikel i Svd: Orimligt att boende får ta notan för Postnords besparingar

21 mars 2017 Boende i bostadsrätter och hyreslägenheter föreslås få betala miljarder för Postnords rationaliseringar genom att bekosta postboxar. Förslaget är omodernt och orimligt, skriver HSB tillsammans med flera branschorganisationer i en debattartikel i SvD.

Debattartikeln som publicerades lördag den 11 mars i SvD, är skriven av HSBs förbundsordförande Anders Lago tillsammans med SABO:s vd, Riksbyggens vd, Hyresgästföreningens förbundsordförande, Bostadsrätternas vd samt Fastighetsägarna Sveriges vd.

I debattartikeln uppmanas regeringen att sätta stopp för det omoderna och orimliga förslaget om att hyresgäster och bostadsrättshavare ska bekosta postboxar för miljardbelopp för att finansiera Postnords rationaliseringar. Förslaget, som möjliggör för Post- och Telestyrelsen att att tvinga fastighetsägare att installera postboxar i flerbostadshus, kommer från den statliga Postlagsutredningen.

HSB är kritiska till förslaget eftersom vi menar att det inte är rimligt att rationaliseringar hos Postnord sker genom tvingande bestämmelser som enbart drabbar bostadsrättshavare och hyresgäster i flerbostadshus.

Följande är utdrag från debattartikeln:

"Vi menar att tvingande regler om postboxar i alla flerbostadshus inte bara är oskäligt mot fastighetsägare och boende. Det är också meningslöst på lång sikt. Digitaliseringen är en megatrend som på gott och ont påverkar hela samhället. Postboxar kommer knappast att hjälpa Postnord att möta digitaliseringen."

"Vi uppmanar Peter Eriksson att lyfta bort kravet på postboxar ur denna diskussion. Det skulle även bekräfta regeringens och riksdagens tidigare ställningstaganden att statsmakterna inte ska blanda sig i frågan om postboxar."

Peter Erikssons replik på debattartikeln:

https://www.svd.se/ministern-postboxar-ar-det-moderna/om/naringsliv:debatt

Slutreplik från HSB:

https://www.svd.se/krav-pa-postboxar-loser-inte-problemen