Just nu har vi tekniska störningar som påverkar möjligheten att bli medlem digitalt här på webbsidan. Tjänsten kan inte verifiera några personnummer. Vi jobbar på en lösning.  Vänligen återkom vid ett senare tillfälle och fullfölj din ansökan.

GRILLNING PÅ BALKONGEN – VAD GÄLLER?

14 juni 2017 Nu när värmen har gjort entré är det många som vill grilla på sin balkong eller uteplats, något som inte alltid är lika uppskattat av grannarna. Vad säger lagen om grillning på balkong och vad kan bostadsrättsföreningen bestämma? HSB Stockholms föreniningsjurist Lejla Alikadic hjälper oss att reda ut vad som gäller.

Lejla AlikadicVad gäller egentligen, får man grilla på balkongen?
- Det finns ingenting uttryckligen i lagen som säger att man inte får grilla på balkongen, utan det är en fråga för fastighetsägarna, det vill säga styrelsen, att avgöra. Det är därmed möjligt att helt förbjuda grillning på balkongen om styrelsen väljer att besluta om detta. Oftast så hänvisar man till brandrisken det medför, men även rök och matos kan upplevas som störande av grannarna.

Kan man göra skillnad på olika typer av grillar i ordningsreglerna?
- Absolut, vissa grillar är ju mer brandfarliga än andra. Man välja att i sina ordningsregler till exempel tillåta elgrillar som inte är lika stor fara för brandrisk som exempelvis kol- och gasolgrillar. Det är upp till styrelsen att bestämma.

Varför bör det stå om grillning i ordningsreglerna?
- Om bostadsrättsföreningen inte har någon policy för grillning på balkongen och det uppstår problem, så kan det bli svårt att agera i den händelsen, då det inte finns reglerat i lagen. Därför är det bra att jobba proaktivt och ta fram regler för grillning innan problem uppstår.

Har du några övriga tips till styrelsemedlemmar när det gäller grillning?
- Om man som styrelse väljer att förbjuda all typ av grillning på balkonger så kan det vara bra att bereda en anvisad plats för grillning någon annanstans på gården, så att det finns en möjlighet för boende att grilla i anslutning till hemmet. Det blir då också lättare att få de boende att förhålla sig till de uppsatta reglerna.

Var kan man vända sig om man som styrelse har frågor om grillning på balkongen?
- Om man som styrelse vill ha hjälp med att till exempel utforma eller granska en policy som man har tagit fram kan man kontakta oss jurister på HSB Stockholm så hjälper vi gärna till. Du når oss genom att kontakta Kund- och medlemsservice.

I informationsbladet från Brandskyddföreningen nedan kan du läsa mer om vad som gäller för grillning på balkong.