Under kvällen bjöd Kajsa, Kristin och Gunilla från HSB Stockholm på massor av klokhet, inspiration och goda exempel. Det blev en riktigt lyckad kväll där alla deltagarna hade många saker med sig hem. Kvällens presentation finns längre ner och Lena-Maj får sammanfatta kvällen med sina anteckningar.
De tre ledorden vi utgår från i arbetet med utemiljön är.
Processen handlar om olika steg: Förstudien, planering, projekteringen, upphandlingen, produceringen och slutligen förvaltningen.
I förstudien ingår en nulägesanalys av ekosystemtjänster. Boendedialog och avstämningsmöte med styrelsen och förslag till budget.
Planeringen består av en idéskiss som ska förankras vid flera avstämningstillfällen.
Gestaltningsförslaget tas fram. Det innehåller Målsättningen med förändringen, material- och vegetationsval. Ritningar tas fram, collage med bilder osv.
Allt skalenligt så att det går att visualisera förändringen.
Hänsyn tas till skuggiga områden, vilket slitage ytan kommer att utsättas för och liknande parametrar. Ha ett långsiktigt tänk utifrån platsens förutsättningar.
Sedan tas handlingar och förfrågningsunderlag fram. Projektledning väljs och arbetet överlämnas till förvaltningen.
Budget. Förstudie, planering och projekteringen = 10% av kostnaden, 2-5% är projektledningskostnader inkl samordning.
1 miljon- 15% är ca 850.000:- för att producera och förvalta förändringen plus 10% i oförutsedda kostnader.
Ekosystemtjänster= Alla de produkter och tjänster som bidrar till vår välfärd och livskvalitet. En mångfald av arter eftersträvas. Det minskar ev skadeangrepp o dyl. Att ersätta det vi tar bort t ex träd som sågas ner ersätts så att artrikedomen inte utarmas. Uppmana även till odling på balkongen.
Stödjande t ex fotosyntesen, bildning av jordmån, Reglerande t ex pollinering, luftkvalitet, bullerdämpning, binder koldioxid och vattenrening, Kulturella t ex Hälsa och friluftsliv, Försörjande t ex spannmål, dricksvatten och virke.
Vad kan en enskild förening göra för att förbättra utemiljön? Utse en miljöansvarig. Genomför en ekosystemtjänstanalys. Återvinn regnvatten. Sätt ut bikupor genom ”Bin i stan”. Sätt upp fågelholkar. Odla - Tänk på årstidsvariation, tidig till sen blomning och vintergrönt. Bygg för samvaro. Biologisk mångfald - Anlägg äng på gräsytor. Ta fram en skötselplan.
HSB har tagit fram en klimatanpassningsguide som kommer att delas ut till alla bostadsrättsföreningar.
Ett förslag till studiebesök är på Lingvägen 83-225 där skötseln ingår i avtalet. Det kostar att sköta om alla trädgårdsytor. Viktigt att anlägga en utemiljö som vi tycker om - då använder vi den!
Lena- Maj Anding 2020-03-10