Just nu har vi tekniska störningar som påverkar möjligheten att bli medlem digitalt här på webbsidan. Tjänsten kan inte verifiera några personnummer. Vi jobbar på en lösning.  Vänligen återkom vid ett senare tillfälle och fullfölj din ansökan.

Senaste nytt om tomträttsavgälden

08 februari 2017 Den politiska majoriteten har bestämt sig. Tomträttsavgälden kommer att justeras. För vissa bostadsrättsföreningar kan det röra sig om ett kraftigt kostnadspåslag. Nu gäller det att se över hur man bäst hanterar situationen.

Tomträttsavgälden är den avgift eller hyra som vissa bostadsrättsföreningar betalar till Stockholms stad för marken. Nu har kommunfullmäktige beslutat om höjningar. 127 bostadsrättsföreningar inom HSB Stockholm påverkas direkt av beslutet. I de flesta fall rör det sig om ökade kostnader. För en del föreningar som suttit med långa avtal, och där markvärdet stigit kraftigt kan det röra sig om upp emot 1200 kronor i månaden i ökade kostnader för en normalstor trea. Medan det för ett antal föreningar faktiskt kommer bli en sänkning. "Jag vill rekommendera alla styrelser att undersöka vad ett friköp skulle kosta" Säger Johan Phalén, ekonom på HSB Stockholm.

Vad kan man få för hjälp av HSB?

"HSB Stockholm kan först och främst hjälpa till med att ta reda på om ett friköp av marken är möjligt och vad det skulle kosta. Vi gör sedan kalkyler utifrån det priset och analyserar om och när det lönar sig att friköpa marken. Genom att räkna på flera scenarion med olika ränte- och amorteringsnivåer kan vi hitta en potentiell brytpunkt när räntekostnaden blir lägre än avgälden och utifrån det komma med en väl underbyggd rekommendation. Om bostadsrättsföreningen väljer att gå vidare med friköpet kan vi även vara behjälpliga med upphandling av nya lån och det så kallade dödningsförfarandet av tomträtten. För att sammanfatta är det ett komplett stöd genom hela processen" säger Johan Phalén.

Om brf-medlemmar har frågor, finns det några bra svar i detta läge?

"Berätta att ni ser över situationen och undersöker om friköp kan vara en möjlig väg."

Ärendet är för tillfället tillbakaskickat på remiss till Exploaterinsnämnden på grund av ett överklagande från Moderaterna. Enligt S kommer det dock inte påverka helheten i beslutet, däremot kan det bli försenat.

 

Mer info finns att hämta här ->