Just nu har vi tekniska störningar som påverkar möjligheten att bli medlem digitalt här på webbsidan. Tjänsten kan inte verifiera några personnummer. Vi jobbar på en lösning.  Vänligen återkom vid ett senare tillfälle och fullfölj din ansökan.

Tomträtten klubbad – höjning väntar

30 december 2016 Vi har tidigare berättat att förslaget om höjda tomträttsavgälder skjutits upp. Nu är frågan klubbad i fullmäktige, vilket innebär att höjningar väntar.

Tomträttsavgäld är den avgift som Stockholms stad tar ut för markhyra. Det nyklubbade beslutet berör drygt 1 900 bostadsrättsföreningar och cirka 3 900 flerbostadshus i Stockholm. Av HSB Stockholms cirka 460 bostadsrättsföreningar berörs 127 stycken av tomträttsavgälden. 

Konkret innebär beslutet att de bostadsrättsföreningar med flerbostadshus som står på stadens mark kan räkna med höjda boendekostnader om några år. I ytterstaden kan det däremot bli billigare. Från det ursprungliga förslaget har intrappningen höjts från 3 år till 5 år, och avgäldsräntan för nyupplåtelse har justerats från 4,5 procent till 4 procent.

Moderaterna har meddelat att de kommer att överklaga beslutet då de anser att det strider mot kommunallagens beredningskrav. Överklagandetiden löper ut den 2 januari, därefter kommer Moderaternas protest att behandlas. Exploateringskontoret arbetar dock nu utifrån resultatet i kommunfullmäktige.

Referat från kommunfullmäktiges sammanträde 7 november 2016.

Referat från kommunfullmäktiges sammanträde 12 december 2016.

Vad innebär tomträttsavgälden?
Tomträttsavgälden är en årlig avgift som Stockholms stad tar för att hyra ut mark som är bebyggd eller ska bebyggas med småhus eller flerbostadshus. Av HSB Stockholms drygt 450 bostadsrättsföreningar har 127 tomträtt. Övriga föreningar har inte tomträtt, och betalar därmed ingen avgäld.

Hur påverkar förslaget bostadsrättsföreningar och medlemmar?
Det är upp till styrelsen i respektive bostadsrättsförening att fatta beslut kring hur den höjda avgälden ska bekostas. Om hela höjningen läggs på avgiften för bostaden, innebär förslaget en höjning på cirka 1 250 kronor i månaden för en normalstor trerummare.

När träder en eventuell höjning i kraft?
Avgälderna för befintliga fastigheter höjs i tre steg med början den 1 april 2018. Förslaget omfattas av en tvåårig trappning, vilket innebär att 50 procent av höjningen slår igenom 2018, ytterligare 25 procent år 2019, varpå full avgäld utgår 2020.

HSB Stockholm anser att:

  • Den föreslagna avgäldsjusteringen är skälig, sett till fastigheters värdeökning sedan 2004.
  • Förslaget om en tvåårig trappning är rimligt.
  • De olika villkoren för friköp av flerbostadshus och småhus är principiellt fel, då det strider mot likställighetsprincipen.
  • En årlig indexuppräkning är till gagn för såväl staden som tomträttsinnehavare.
  • Beräkningsmetoden för avgäldsräntan är inaktuell, och bör omprövas.

HSB Stockholms vd Anders Svensson publicerade en debattartikel i Dagens Samhälle den 19 oktober. Här kan du läsa artikeln i sin helhet.