1. Välj noga.
Gå på rekommendationer från grannar och vänner. Ta in flera referenser. Begär detaljerade skriftliga offerter, med momsen inräknad, från flera hantverkare. Gå gärna ihop med några av dina grannar som samtidigt ska renovera. Låt beslutet ta tid och dubbelkolla gärna.
2. Papper
Kontrollera hantverkarens försäkringar och fråga efter F‐skattesedel som visar att företaget är momsregistrerat. Anlita inte "svart" arbetskraft ‐ garantier gäller inte och du kan bli arbetsgivaransvarig och ersättningsskyldig om det inträffar en olycka. Du kan också få betala skatt och sociala avgifter. Särskilda regler gäller för arbeten i våtrum, el, vatten och VVS eller ventilation. Om du anlitar en hantverkare som inte är auktoriserade riskerar du att inte få ersättning för skador från försäkringen.
3. Detaljer
Gå igenom exakt vad som ska utföras, till vilket pris och när. Kräv att överenskommelsen ska följas och bestäm vad som händer vid löftesbrott, till exempel att hantverkaren ska betala vite. Gör noga upp om hur betalning ska ske. Se helst till att avtalet omfattar garantier och begär papper på det. Begär ett takpris om arbetet utförs på löpande räkning.
4. Kontrakt
Skriv ett utförligt kontrakt med alla detaljer. Under länken nedan hittar du ett standardavtal som Konsumentverket rekommenderar. Kontraktsblanketter kan också köpas i bokhandeln. Vid större jobb kanske en jurist eller konsult bör titta igenom detaljerna.
5. Dokumentera
Skriv upp alla överenskommelser som görs under byggtiden. Anteckna i en journal, spara brev och se till att båda parter undertecknar. På så sätt undviker du en eventuell diskussion om vad ni kommit överens om.
6. Efter
Gå igenom vad som utförts tillsammans med hantverkaren så fort arbetet är klart. Hantverkaren ska städa efter sig om ni inte kommit överens om annat. Om du är nöjd med arbetet räcker det att skriva ett enklare avsyningsprotokoll som båda undertecknar.
7. Försening
Om arbetet försenas eller inte en påbörjas kan du kräva att arbetet görs klart eller häva avtalet. Du kan också kräva skadestånd. Håll inne med en del av betalningen som säkerhet för dina krav eller för avräkningen om avtalet hävs.
8. Betala
Betala inte förrän allt är klart och du är nöjd. Vid större jobb betalar du oftast löpande, men håll inne med de sista 10 procenten tills allt är färdigt, besiktigat och godkänt. Har ni avtal om ett ungefärligt pris får hantverkaren ta ut max 15 procent mer.
9. Reklamera
Klaga hos hantverkaren så fort du upptäcker ett fel. Anlita en besiktningsman om ni inte är överens. Har du garanti ligger bevisbördan hos hantverkaren. Enligt konsumenttjänstlagen kan du dessutom reklamera ett fel upp till tio år om det gäller arbeten på mark, byggnader eller andra fasta saker.
Spara alla kvitton och avtal!
Denna text är i huvudsak hämtad från tidningen Hemma i HSB, nr 1 2007.