Det var människor i det forntida Gribby som begravde sina döda där. Det mesta av den här texten är hämtad från en informationsskylt som finns ut mot Palmstruchs väg.
Gravfältet består av tre delar: ett område ca 75 m väster om Palmstruchs väg med tio gravar, en ensamliggande gravhög ca 30 m åt samma håll och ett område med 19 gravar strax öster om vägen. Gravarna är de enda synliga lämningarna efter järnålderns människor. Sammanlagt kan du hitta tre högar, 25 runda flacka gravar, sk stensättningar, en fyrsidig och en tresidig stensättning.
Under järnåldern försörjde sig bönderna på boskapsskötsel och jordbruk. Den vanligaste grödan var korn men även vete, råg och havre odlades. Jakt, fiske och insamling av vilda växter och bär gav också ett viktigt tillskott.
Det man behövde tillverkads hemma på gården. De flesta redskap gjordes i trä, liksom bänkar och pallar i husen. Man kunde även smida järnredskap.
Eventuellt överskott användes för att byta till sig saker som man själv inte kunde producera. Kringresande handelsmän kom till trakten med varor som t ex salt och ämnesjärn. De kunde också föra med sig lyxbetonade ting som pärlor, dräktspännen, dekorerade kammar av horn och glasföremål.
Tänk på att fornlämningar är skyddade enligt lag. Upptäcker ni åverkan eller skador skall detta anmälas till Täby kommun.