Ombyggnation och renoveringar

Oavsett om du vill göra en större ombyggnation eller en mindre renovering så har föreningen regler du behöver förhålla dig till.

Om du vill göra ändringar i din lägenhet, som påverkar bärande väggar, ledningar för vatten och avlopp,ventilation mm, så måste du ha styrelsens tillstånd innan du sätter igång med att genomföra någon förändring. Det är också viktigt att styrelsen får ta del av viktiga certifikat och intyg för att säkerställa att den eller de som utför arbetet är behöriga till det. Exempel på sådana certifikat och intyg kan vara:

  • Att leverantören är registrerat för F-skatt
  • Att leverantören har ansvarsförsäkring   
  • Certifikat samt auktorisation från elsäkerhetsverket för elarbeten
  • Golvbranschens Våtrumskontroll - GVK för arbeten i våtrum.
  • Byggkeramikrådet - BKR för tätskikt och kakling
  • Säker Vatten-certifiering för VVS installationer
  • OVK-certifiering för arbeten med ventilationen.

Bostadsrättshavaren ska utöver nödvändiga certifikat även inkomma med eventuella slutbesiktningsprotokoll till styrelsen, som visar att arbetet är godkänt och utfört enligt branschens regler. En ändring i lägenheten måste få godkänt vid kommande OVK (obligatorisk ventilationskontroll), inte påverka fastighetens fasad samt inte försvåra/fördyra kommande stamspolningar, underhållsarbeten mm. Skulle ändringen inte få godkänt vid uppföljning ansvarar lägenhetsinnehavaren för att åtgärda felen.

En ombyggnation måste följa nedan ordning:

  1. När du har en plan och en ritning över vilka ändringar som ska göras lämnar du dessa till styrelsen. Ritningen bör vara så detaljerad som möjligt så att en yrkesman kan se att den uppfyller de olika lagkrav som finns för t ex ventilation i kök, hur avlopp får dras mm.
  2. Styrelsen kontaktar sedan ett konsultbolag som, tillsammans med styrelsen, besiktigar din lägenhet med utgångspunkt från den ritning du lämnat för att säkerställa att de önskade ändringarna är genomförbara. Efter besiktningen får lägenhetsinnehavaren och styrelsen ett protokoll på godkända genomförbara ändringar och vad som ev behöver ändras i inlämnad ritning. Fakturan för besiktningen står lägenhetsinnehavaren för.
  3. Styrelsen tar sedan beslut om att godkänna/avslå begäran om ombyggnation.
  4. När renoveringen är genomförd sker en slutbesiktning. Den genomförs av samma konsultbolag som tidigare besiktigat lägenheten samt styrelsen. Besiktningen är till för att säkerställa att allt har skett enligt besiktningsprotokollet och det beviljade beslutet från styrelsen. Även den här fakturan står lägenhetsinnehavaren för. Notera att en ändring i lägenheten måste få godkänt vid kommande OVK (obligatorisk ventilationskontroll), inte påverka fastighetens fasad samt inte försvåra/fördyra kommande stamspolningar, underhållsarbeten mm. Skulle ändringen inte få godkänt ansvarar lägenhetsinnehavaren för att åtgärda felen.

Andra saker att tänka på

  • Om du bor du i gatuhuset, vänligen observera att kabel-TV-uttaget sitter till vänster om vardagsrumsfönstret och är anslutet via en seriekoppling som går från botten till toppen. Det betyder att om någon på exempelvis våning 2 skruvar bort uttaget, till exempel för att tapetsera, kommer kabel-TVn att sluta fungera för alla lägenheter ovanför, det vill säga våning 3, 4, 5 och 6.
  • För att få den senaste ritningen över din lägenhet börjar du med att kontakta stadsbyggnadskontoret.
  • Det är viktigt att informera övriga medlemmar vid renovering vad som sker och när. Vänligen sätt upp en lapp i trapphuset eller i grannarnas brevinkast.